Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Περί σχολίων στο Βlog


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ  ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ

Καλώς ή κακώς υπάρχει ένα blog στο οποίο οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να λένε την γνώμη τους. Μαθαίνουμε ότι αρκετοί μας επικρίνουν διότι επιτρέποντας τα σχόλια στο Blog χαλάμε γενικώς την «πιάτσα». Χαλάει δηλαδή η σοβαροφάνεια που θέλετε να νομίζουμε ότι υπάρχει. Ότι γενικά προκαλούμε σαν blog με αυτά που γράφουμε και τις κριτικές που κάνουμε. Οπότε δημιουργούμε προβλήματα  εγείροντας κάθε λογής σχόλια.    Ίσως έχουν δίκιο διότι εμείς που λέμε την γνώμη μας  που κάνουμε κριτική και έχουμε άποψη για όσα μας ενδιαφέρουν, εκτιθέμεθα. Όποιος εκτίθεται κάνει και λάθη.  Όποιος ζει στο «σκασμό» του είναι αλάθητος.

Ίσως έχουν δίκιο γιατί δεν έχουν συνηθίσει (να συνηθίσουν) αλλά γιατί είναι άσχημο ο κόσμος να λέει την γνώμη του? Είχε την δυνατότητα και να το κάνει και παλαιότερα? Γιατί πρέπει να υπάρχει σιωπή? Γιατί θα πρέπει οι γνώμες να μένουν μόνο σε επίπεδο καφενείου γηπέδου και παρέας? Προκαλούμε επεισόδια και βία? Φανατισμό και φασαρίες? Θέλετε  μήπως να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα? Τολμάτε?

Κατανοούμε πως το «οπαδικό» υπάρχει διότι το συγκεκριμένο blog είναι με το μέρος του Ατρομήτου. Έτυχε. Δεν θα μπορούσε να είναι της Μίκρα ή του Κοφινά ή της Ελάτα, αρκεί να το έφτιαχναν άλλοι που να συμπαθούσαν τις συγκεκριμένες ομάδες? Θα μπορούσε. Απαγορέψαμε σε κανένα να μας στείλει ένα κείμενο να το ανεβάσουμε? Μας έστειλε κανείς? Μόνο η Καλαμωτή μας έστειλε ένα για να μας «πειράξει» και το ανεβάσαμε με χαρά. Και έγινε ωραίο καλαμπούρι. Κακό ήταν?

Κατανοούμε πως με αυτά που γράφουμε εδώ, υπάρχουν πολλοί (ίσως οι περισσότεροι) που διαφωνούν. Απόλυτα δεκτόν και αναφαίρετο δικαίωμά τους. Να μην το σχολιάσουν? Να μην γράψουν την διαφωνία τους, την ένστασής τους? Να μην μας ζητήσουν να είμαστε αντικειμενικοί σε όσα νομίζουν ότι δεν είμαστε? Που το κακό? Να μην «κουβεντιάσουν» μεταξύ τους οι επισκέπτες όπως αγαπούν και τους αρέσει? Δηλαδή τι κάνουν? Κλέβουν τα ταμεία του κράτους, καταχρώνται χρήματα όπως οι πολιτικοί, τρώνε μίζες, διορίζουν κανέναν στο δημόσιο, κάνουν ρουσφέτια και λαμογίες? Αγαπάνε τις ομάδες τους, λένε την άποψή τους και εκφράζουν το οπαδιλίκη τους. Ε και?

Εφόσον έχουμε επιτρέψει ως Blog το «ανώνυμο» γράψιμο έχουμε αναλάβει και το ρίσκο της επιλογής. Πρόθεση μας είναι τα σχόλια να μείνουν ελεύθερα. Ζούμε σε μία κοινωνία μαύρη από την μιζέρια, την οικονομική ανέχεια, τη  απαισιοδοξία και την ανησυχία για το αύριο που κινδυνεύει να πεθάνει από ραδιενέργεια.  Ο κόσμος λοιπόν να μένει βουτηγμένος στην μαυρίλα ή να έχει και μία μικρή έστω δυνατότητα να ξεφύγει λέγοντας για την ομάδα του, το δίκιο και το άδικο όπως το αισθάνεται?

Χαλαρώστε λοιπόν κύριοι επικριτές και κοιτάξτε την καμπούρα σας. Αφήστε τον Χιώτικο ποδοσφαιρικό μικρόκοσμο να κάνει το κέφι του και να λέει ότι θέλει και όπου θέλει, για να ξεφεύγει και λίγο από την μιζέρια που βλέπει κάθε μέρα γύρω του. Γουστάρουμε να πικάρουμε π.χ. τη Μίκρα, τη Δάφνη, την Καλαμωτή, τον Άτλα και επίσης γουστάρουν να μας πουν ότι έχουν καλύτερη ομάδα, ιστορία και ότι άλλο γουστάρουν? Ενοχλούν κανένα που το κάνουν? Γουστάρουν να πουν ότι ο Ατρόμητος είναι χώμα, ότι δεν βλέπεται, ότι ευνοείται από την διαιτησία και ότι σαν ομάδα σέρνεται. Ε και? Ποιόν ενοχλούν? Ποιοι κόπτονται και ενοχλούνται με τα σχόλια? Να το δηλώσουν αλλιώς να το βουλώσουν. Αυτοί που σχολιάζουν θα τα βρουν μεταξύ τους, εσάς τι σας κόφτει?

Το συγκεκριμένο blog τυχαίνει να είναι αθλητικό. Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο π.χ. πολιτικό. Στο internet γενικά μπαίνετε. Δεν έχετε παρατηρήσει ότι η ελευθερία έκφρασης έχει βοηθήσει γενικώς στην ενημέρωση? Σας αρέσουν τα φίλτρα και τα απόλυτα αρεστά? Έχετε μάθει τι έχει συμβεί με το τηλεοπτικό MEGA και τα Blogs? Για ενημερωθείτε λιγάκι γιατί είστε ημιμαθείς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ

Παρατηρούμε ότι μερικές φορές η κατάσταση ξεφεύγει και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα ενίοτε υπάρχουν χαρακτηρισμοί για ανθρώπους (π.χ. καραγκιόζης, λαμόγιο, μασόνος κ.λ.π.), μειωτικές αναφορές για καταγωγές (π.χ. χωριάτες, χοιροκαλαμωτούσοι κ.λ.π.) και υβριστικό λεξιλόγιο (π.χ. μαλάκες). Για πιο λόγο? Βρείτε άλλες λέξεις να «πειράξετε» αυτούς που θέλετε.

Πικάρετε και κριτικάρετε τις ιδιότητες που έχουν και όχι τους ανθρώπους ως πρόσωπα. Θέλετε να κράξετε ένα διαιτητή επειδή έσφαξε την ομάδα σας? Τον διαιτητή όμως όχι τον άνθρωπο. Θέλετε ένα δημοσιογράφο? Ως δημοσιογράφο όχι ως άνθρωπο. Ένα ποδοσφαιριστή ή παράγοντα, κάντε το για την ιδιότητα που έχει όχι ως πρόσωπο. Για κάποιους π.χ. ο Παντελής Σούκας μπορεί να είναι κακός παίκτης. Να γράψουν «ο χωριάτης Παντελής είναι καραγκιόζης» ή  «ο Παντελής δεν κάνει για μπάλα, δεν μπορεί να τρέξει». Δεν λέμε το ίδιο με άλλα λόγια? Προστατέψτε το δικαίωμα να εκφράζεστε ελεύθερα σε αυτό το blog, χωρίς να μας βάζετε να σβήνουμε σχόλια και χωρίς να δίνετε αφορμές για «άλλου» είδους σχόλια.

Μας πληροφόρησαν ότι σε συγκεκριμένα καφενεία και χώρους που έχουν internet υπάρχουν «παιδιά»  πιο «φανατισμένα» που ξεφεύγουν. Χαλαρώστε διότι υπάρχουν μηχανισμοί στο internet, που μπορούμε να κόψουμε διαπαντός την πρόσβαση σε όσους συνεχώς παρεκτρέπονται, διότι αν χρειαστεί μπορούμε εύκολα και με ακρίβεια να βρούμε από πού μπαίνουν και πότε.

Να θυμάστε πάντα ότι «παν μέτρον άριστον».

2 σχόλια:

  1. EXEIS DIKIO ALLA ANTE NA TO BREIS....DEN EINAI EYKOLO...TELOSPANTON DIKIO EXEIS KATHOS DIKO SAS MAGAZI EINAI OPOTE ESEIS BAZETE TOYS KANONES POY STO KATO KATO DEN EINAI KAI LATHOS.
    KALH SYNEXEIA ELPIZONTAS NA MHN XATHEI H DYNATOTHTA NA KANOYME SXOLIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Genika mas tin spate merikes fores giati mas tin mpainete asxima alla kai apo tin alli exete kai epixeirimata opote magkia sas. Den mporei na sas katogorisi kaneis gia ayto.
    Pisteyo pos tha itan poli kalitera an kai oi alles omades eftiaxnan site na lene tis apopseis toys. Akoma kai ayta poy yparxoyn kanoyn apli katagrafi kai telos. Den iparxei allou to kentrisma poy iparxei edo.
    Prosopika i fasi mou aresei. Opos lete kanoyme to kalampoyri mas se teliki analisi kai dikaioma mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή