Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η κακοδικία της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ. Χίου

Η αφορμή για το παρών κείμενο δόθηκε εξ αιτίας της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠ.Σ. Χίου να τιμωρήσει τον βοηθό προπονητή της ομάδος μας «για δημοσιεύματα στον τύπο κατά του παρατηρητή του αγώνα». Δώστε στη συνέχεια προσοχή στην με τα έντονα γράμματα λέξη τύπος.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή προς αποφυγήν  παρεξηγήσεων ότι:
Το παρών κείμενο δεν στρέφεται προς  τα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής Χίου για να τα κριτικάρει ως άτομα ή προσωπικότητες, αλλά τον θεσμό που υπηρετούν. Όποιοι άλλοι επίσης νομίσουν ότι τους «αγγίζει», ομοίως με τους προηγούμενους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΑΓΝΟΙΑ ΝΟΜΟΥ

Η Πειθαρχική επιτροπή στην τιμωρία που κοινοποίησε στο σωματείου του Ατρομήτου ανέγραψε «για δημοσιεύματα στον τύπο κατά του παρατηρητή του αγώνα».

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο βοηθός προπονητή του Ατρομήτου κατέθεσε ένσταση στην Πειθαρχική Επιτροπή, προσκομίζοντας απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου για συναφές θέμα, όπου μεταξύ άλλων αποφασίζει ότι ΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ BLOGS) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΟΣ. Ως τύπος (ηλεκτρονικός) σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδίκη Δικαστή,  χαρακτηρίζονται οι ιστοσελίδες (άλλο ιστοσελίδα «site» και άλλο ιστότοπος «blog») που ανήκουν σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι η εν λόγω απόφαση, αναφέρει πως ακόμα και η αναγραφή του ονόματος (έστω και του πραγματικού) κάτω από κείμενο, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα διότι στην Ελλάδα είναι θεσμός πολλά  κείμενα υπογράφονται με ψευδώνυμο. Ο καθένας αν θέλει βάζει από κάτω ότι θέλει.

Συνεπώς βάση αυτής της απόφασης που προφανώς υπερισχύει κάθε άλλης αθλητικής, η ποινή έπρεπε να ακυρωθεί διότι ο ιστότοπος (δηλαδή blog) που είναι φίλα προσκείμενο στον Ατρόμητος δεν είναι ΤΥΠΟΣ. Άρα δεν διαπράχθηκε το αδίκημα το οποίο κοινοποιήθηκε στο σωματείο.

Οι αποφάσεις ενός θεσμοθετημένου οργάνου πρέπει να «ζυγίζονται» διότι αν υπάρχουν εννοιολογικά λάθη και δεδικασμένα είναι άκυρες. Οι νόμοι δεν υπάρχουν για να εφαρμόζονται μονόπλευρα. Οι νόμοι έχουν αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία.

Εδώ η Πειθαρχική Επιτροπή δήλωσε γενικώς άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα. Όμως αν και είχε στα χέρια της μέρες την ένσταση για να την μελετήσει, έκανε την εξής τρίπλα. Εικάζουμε, καθότι δεν βλέπουμε με ποιο άρθρο τιμωρήθηκε ο βοηθός προπονητή, ότι έκρινε με το άρθρο 25 του Πειθαρχικού Κώδικα που λεει «Ως δυσφήμηση ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων θεωρούνται οι με οποιοδήποτε τρόπο δημόσιες κρίσεις σε βάρος της διοργανώτριας των αγώνων, και των θεσμοθετημένων οργάνων…κ.λ.π.».

Η Επιτροπή δηλαδή θεώρησε αυθαίρετα ότι το     «με οποιοδήποτε τρόπο» σημαίνει blog και το blog σημαίνει τύπος, μην υπολογίζοντας επίσης την αμέσως επόμενη λέξη που λεει «δημόσια». Υπενθυμίζουμε  στην Πειθαρχική Επιτροπή, τι θεώρησε το αντίστοιχο όργανο στο πρόσφατο ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για το κύριο Μαρινάκη.
«……..αφετέρου δε, δημόσια, δηλ. παρουσία πολλών τρίτων προσώπων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφων, που δημοσίευσαν τις σχετικές δηλώσεις, απευθυνόμενος στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Τζιμπρίλ Σισέ του είπε: «Δεν πειράζει Τζιμπρίλ. Θα τα πούμε του χρόνου πάλι. Σήμερα σας  γ...με».

Ωστόσο αν η Επιτροπή απευθυνόταν αντί στον βοηθό προπονητή στο σωματείο (ευτυχώς που δεν το έκανε) για τον «τύπο», θα έκανε και πάλι λάθος. Απόδειξη η πρόσφατη απόφαση στην Ε.Π.Σ. Κερκύρας στις 29.12.2010, προς το σωματείο Όλυμπος Κερκύρας αλλά και το επόμενο κεφάλαιο που επίσης αγνοούσε και αγνοεί ακόμα. Για ψάξτε λοιπόν λίγο το παραπάνω το θέμα στη Κέρκυρα, για να ενημερωθείτε έτσι ώστε όταν αποφασίζεται να ξέρετε το πώς και το γιατί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣHΜΟ ΣΑΙΤ (official site)?

Εδώ επιτρέψτε μας να σας πληροφορήσουμε τα παρακάτω.
Θα αναγκαστούμε να γίνουμε αναλυτικοί διότι υπάρχει (θέλουμε να πιστεύουμε), τουλάχιστον «άγνοια». Προφανώς η Πειθαρχική Επιτροπή δεν γνωρίζει τι θα πει «official site» σωματείου. Το ίδιο βέβαια ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία όλων όσων  επισκέπτονται ιστοσελίδες και ιστοτόπους (είναι διαφορετικά πράγματα) αθλητικών συλλόγων.

Ας κάνουν λοιπόν μία ΑΠΛΗ δοκιμή τα μέλη της Πειθαρχικής Επιτροπής αλλά και όλοι όσοι χαρακτηρίζουν άλλους «όψιμους» είτε με το ποδόσφαιρο είτε με το ιντερνετ το εξής. Ψάξτε στο google τις ιστοσελίδες ομάδων όπως Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο.Κ., κ.λ.π. Τι θα παρατηρήσετε? ΟΤΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ «ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ»

Επιτρέψτε μου να σας διευκολύνω.

Panathinaikos
Επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. Επικαιρότητα, αγώνες, ομάδες συζητήσεων και
σύνδεσμοι οργανωμένων φιλάθλων.
www.pao.gr/ - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

Ολυμπιακός Πειραιά
Olympiacos CFP Official web site. It contains the latest info about Olympiacos
and offering a channel for communication and entertainment to the fans of ...
www.olympiacos.org/ - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

Καλωσήρθατε στο επίσημο site του Αθηναϊκού F.C
Πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος αγιασμός των τμημάτων του Αθηναϊκού Α.Σ στο Δημοτικό
γήπεδο Βύρωνα. Παράλληλα έγινε και η επίσημη φωτογράφιση των τμημάτων. ...
www.athinaikosfc.gr/ - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες

Δηλαδή οι ομάδες το έχουν δηλώσει και το google  το αναγνωρίζει.

Ταυτόχρονα για πείτε μου, αν γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε ιστοσελίδες ή ιστότοπους που είναι φίλα προσκείμενες σε διάφορα σωματεία?
Σας βάζω μερικές από τις εκατοντάδες του Ολυμπιακού http://www.bam.gr/page.ashx?pid=1&sn=1, http://www.gavros.gr/ , http://www.redplanet.gr/ , http://www.katimagiko.gr/

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος που είστε τώρα και διαβάζετε έχει αναγράψει πουθενά ότι είναι το official site του Ατρομήτου Αγίου Γεωργίου? ΟΧΙ. Για πιο λόγο λοιπόν έχει χαρακτηριστεί επίσημο? Επειδή η ποδοσφαιρική κοινωνία της Χίου είναι μικρή και οι ιστοσελίδες που αναφέρονται σε ομάδες είναι μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είναι το official site? Ποιος πήρε το δικαίωμα να το νομίζει? Ποια ομάδα έχει γράψει ξεκάθαρα ότι το σαιτ που βάζει τα τεκταινόμενα της, είναι το λεγόμενο official, εκτός της Δάφνης Δαφνώνα?  Όταν το δείτε αναγραμμένο εδώ μέσα να το χαρακτηρίσετε επίσημο.  Υπενθυμίζουμε ότι του νόμους που ισχύουν δεν τους φτιάξαμε εμείς. Εμείς διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε, συγκρίνουμε και τουλάχιστον υποθέτουμε πως ξέρουμε τι  γράφουμε αλλά και τι κάνουμε.

Συνεπώς σύμφωνα με το σκεπτικό της Πειθαρχικής Επιτροπής, αν κάποιος γράψει κάτι σε κάποιο σαιτ που είναι φίλα προσκείμενο π.χ. στον Ολυμπιακό, έχει ευθύνη ο Ολυμπιακός. Αγνοώντας πως ο Ολυμπιακός και ο κάθε Ολυμπιακός έχει ευθύνη μόνο για όσα γράφονται στην ΕΠΙΣΙΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ και μόνο για αυτή λογοδοτεί. Άρα η Πειθαρχική Επιτροπή δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο και εξουσία σε άλλους ιστοτόπους. Άλλου είδους εξουσίες ναι.

Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα,  αλλά και πουθενά αλλού, δεν δικαιολογείται άγνοια νόμου, η Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισε είτε από άγνοια είτε ετσιθελικά είτε διότι της επιβλήθηκε από κάποιους (μπορούμε να υποθέτουμε ότι θέλουμε) ότι το παρών blog είναι το επίσημο του Ατρομήτου.  Συμπληρώσαμε στο blog μας την αποδοχή ότι δεν είμαστε επίσημος φορέας του Ατρομήτου έτσι ώστε να σας απαλλάξουμε από πρόσθετο βάρος στις αποφάσεις σας για την συνέχεια.

Σε αυτό το σημείο σας πληροφορούμε (όπως μάθαμε και εμείς) αλλά και υπενθυμίζουμε στον αποδέκτη  του γραπτού ερωτήματος που του υποβλήθηκε από μέλος του σωματείου μας,   «μήπως ήρθε η στιγμή να ξεκαθαριστεί από τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Χίου, ποιες έχουν και ποια είναι τα επίσημα σαιτ τους?». Να που το βρήκαμε μπροστά μας.

Από όσα ξέρουμε, ο βοηθός προπονητή του Ατρομήτου δεν αρνήθηκε τα όσα ανέφερε για τον συγκεκριμένο παρατηρητή ωστόσο ήξερε και που τα είπε και πως θα γράφονταν. Δεν ήξερε όμως ότι θα υπήρχε κακοδικία για να τιμωρηθεί. Ωστόσο αν και επιχειρηματολόγησε στις κατοπινές του ενστάσεις αποδεικνύοντας το λάθος, η Πειθαρχική Επιτροπή επέμενε, κακώς κατά την άποψή μας, στις θέσεις της διότι υποθέτουμε έτσι «έπρεπε». Εκτός των άλλων το αλάθητο του πάπα δεν γίνεται να τρωθεί ή κάνουμε λάθος?

Στο παραπάνω κείμενο δεν αναφέραμε το τι συνέβη και με την δεύτερη ένσταση που κατέθεσε ο βοηθός προπονητή του Ατρομήτου για την αποβολή του. Για την οποία αποβολή του αν και η επιτροπή κατάλαβε απολύτως τους λόγους που την προξένησαν, δεν μπόρεσε να ξεφύγει της πεπατημένης, διότι θα είχαμε ενδεχομένως άλλου είδους «αντιδράσεις».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Με λίγα λόγια η Επιτροπή κατά την άποψή μας κακώς  έκρινε και κακώς έπραξε. Ωστόσο στο μέλλον να είναι προσεκτικότερη διότι όπως θα παρατήρησε, όταν χρησιμοποιεί νόμους, οι αποφάσεις της ψειρίζονται και θα ψειρίζονται.  Προσαρμοστείτε με τις εξελίξεις της  τεχνολογίας και των νόμων. Ενημερωθείτε και διαβάστε περισσότερο για να είστε πιο αξιόπιστοι και πιο έγκυροι.

Και μία παράκληση.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να κατατίθεται μία ένσταση (εν προκειμένω δύο) στην Ε.Π.Σ. Χίου και πριν καλά-καλά  στεγνώσει το μελάνι του πρωτοκόλλου, να έχει γίνει βούκινο στα «ποδοσφαιρικά» στέκια του νησιού.


Κακοδικία= η δικαστική απόφαση που δε συμφωνεί με τους νόμους ή το δίκαιο

12 σχόλια:

  1. τί ψάχνετε να βρείτε ??
    βάλανε να αποφασίσουν όλοι οι "αγράμματοι" (τα πτυχία δεν δείχνουν πολιτισμό) και κομπλεξικοί της Χίου,
    αυτοί που το μόνο τους άγχος είναι πώς θα δείξουν την "αξία" τους (λέμε τώρα),
    που νομίζουν επειδή εκφράζουν την ποδοσφαιρική αρχή, ότι μπορούν να εξουσιάζουν και να τιμωρούν σαν δικτάτορες,
    Γι αυτούς η λέξη νόμος έχει ισχύ μόνο για την δική τους προστασία και ασφάλεια.
    Μόνο για φωτογραφίες κάδρων, πίτες, ταξιδάκια και διαπλοκή αξίζουν.
    Δυστυχώς γι ΟΛΟΥΣ αυτούς η κοινή γνώμη της Χίου τους αναγνωρίζει και τους αποδίδει αυτό που πραγματικά αξίζουν....
    ΧΛΕΥΑΣΜΟ-ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ-ΑΠΑΞΙΩΣΗ
    "Ο άδειος τενεκές μόνο θόρυβο μπορεί να κάνει"
    Δυστυχώς ακόμη κι εδώ έχουμε μια μικρογραφία της κατάστασης της Ελλάδος μας. Σαπίλα, σαπίλα, σαπίλα.
    Καληνύχτα ποδόσφαιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xaxaxa
    evalan tin arxitsatsa tis Salonikis na milisei gia tis ...ergazomenes tis
    kai fisika eipe ta kalutera
    xerete kanenan kalo na asxoleite me tetoio "oiko"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι άνθρωποι είναι εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις θέσεις που κατέχουν.Βγάζουν δικούς τους νόμους.Καταρχήν δεν διάβασαν πριν καιρό στην ειδησεογραφία για την υπόθεση του Τριανταφυλλόπουλου με το tromaktiko ;Το δικαστήριο δεν έσπασε την ανωνυμία του blog.Πως λοιπόν έρχονται τώρα και επιβάλλουν ποινές σε υποτιθέμενο admin του blog;Ας κάνουν το κόπο για ένα κλικ στη google να ενημερωθούν σχετικά με τα blogs και να ζητήσουν και συγνώμη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φίλε μου εγώ στην θέση σου θα τους τραβούσα μία μύνηση για συκοφαντική δυσφήμιση και θα τρεχαν και δεν θα φταναν.Είναι άκυρη 100% η απόφαση αυτή και καλό θα είναι να τους βάλεις στη θέση τους μπας και σοβαρευτούν και αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το αντικείμενο.Πού ξανακούστηκε από blog το οποίο δεν θεωρείται ούτε τύπος ούτε και ελέγχεται από το ΕΣΡ να θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο και πηγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά περισσότερα για την συγκεκριμένη απόφαση. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι ακόμα και η ποινή έτσι όπως ανακοινώθηκε δεν ξεκαθάριζε πόσο τιμωρεί την μία παράβαση και πόσο την άλλη.
    Σχεδόν μόνιμα δεν αναφέρεται το άρθρο σύμφωνα με το οποίο βγαίνει η τιμωρία κ.ο.κ..
    Διαβάστηκε στον βοηθό προπονητή η έκθεση του παρατηρητή, και όταν τους ανέφερε (όπως μάθαμε) ότι δεν είναι σύμφωνη με την παράγραφο 13 του άρθρου 13 του ΚΑΠ, μπερδεύτηκαν και δήλωσαν αναρμόδιοι να κρίνουν. Όταν τους ανέφερε άρθρα του ΚΑΠ που ανεστράφησαν δήλωσαν επίσης αναρμόδιοι να κρίνουν τον αξιωματούχο λες και ζήτησε κανείς να κρίνουν αξιωματούχο. Η απόφασή τους ζητήθηκε να κριθεί καθότι ήταν όλη λάθος.
    Δεν υπήρχε κύριοι λόγος συνέχειας. Αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε, οι πληροφορίες που έπρεπε να μάθει η επιτροπή και οι υπόλοιποι τις μάθανε, ότι έπρεπε να αναδειχθεί φωτίστηκε με το παραπάνω και ο καθένας έδωσε το στίγμα του και έδειξε τις προθέσεις του. Το «δικαστήριο» δεν αναγνωρίζει πρότερο έντιμο βίο αλλά δέχεται μόνιμα το αλάθητο του πάπα. Αποκομίσαμε την βεβαιότητα πως όταν πρέπει να υπάρξει ρενβασιμσός θα υπάρξει μακάρι να γυρίσει η γη ανάποδα. Ωστόσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και κάποια πράγματα παραπάνω που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να γίνουν γνωστά καθότι δεν υπάρχουν οι αποδείξεις, σαν αυτές που παρατέθηκαν στις ενστάσεις που κατατέθηκαν. Όμως έχουν γνώση οι φύλακες.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε το χρόνο να σκαλίζουμε και να ξεχωρίζουμε το δίκιο από το άδικο, όταν κατά την κρίση μας αισθανόμαστε αδικία και «κατευθυνόμενη» κρίση. Ο καιρός που δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά μέσα για να υπάρχουν σχόλια, κριτικές και αντίλογος πέρασε. Ουδείς πλέον πέραν κριτικής. Κάποιοι ας συνηθίσουν πλέον με αυτή την ιδέα.
    Όμως επί τη ευκαιρία θα πρέπει σαν blog να καταστήσουμε σαφές πως για τις «εκφοβιστικές» απόπειρες κάποιων αγνώστων προς εμάς που μας μεταφέρθηκαν μέσω τετάρτων αλλά γνωστών προς εμάς προ ημερών, γελάσαμε και γελάμε ακόμα με την ψυχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. sa de ntreponte ka8olou...re apano tous...
    8a prepe na ntreponte poloi..
    alla den ine to 8ema eki.alous 8eloun na vlapsoun kai allous vlaptoun,,,entometaksi den diavasame kapio psema gia ton voi8o proponiti,,,
    esto
    Atromite sinexize na grafis kai na MAS MORFONIS KSERIS POLA MA PARA POLLA POY MPORIS NA MAS METADOSIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τώρα θα σας κάνει πόλεμο και ο chios24
    http://chios24h.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεύτερον, το πρόστιμο επιβλήθηκε για την δημοσίευση στον τύπο, οποιονδήποτε τύπο και γενικότερα στο ότι εισακούστηκαν οι όποιες απόψεις είχε δημοσίως...και
    Τρίτον, άλλο να κάνεις εσύ δημοσιεύματα στο blog σου και ο καθένας και άλλο να κάνει ένας εκπρόσωπος μιας ομάδας!!!

    KALA AYTOS DEN AFOY DEN XEREI KAN TI EINAI TYPOS KAI TI OXI.
    KAI APO THN ALLH EXEI DHLOSEI O TIMORHMENOS OTI AYTOS GRAFEI STO BLOG? AYTOS POY TO XEREI?
    DHLADH AN EGO PERIGRAPSO KATI SE KAPOION KAI AYTOS TO DHMOSIEYSEI OPOS TO EIPA, EGO TO EGRAPSA?
    AFOY OMOS TA EKANE KOLOS KLEBONTAS APO DO KAI APO KEI TROGONTAS XONTRO KRAXIMO APO OLOYS, GRAFONTAS LEXEIS OPOS MOYN...NA LOYFAXE KAI TORA NA PEI TH PAPARIA TOY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. e kala aytos o trixas 24 exei more idea?
    Katalabe ti diabaze? aytos opos eipe o proigoumenos mono gia moynopetsetes xerei na grafei me ayta giati asxoleite? As paei na antigrapsi apo kanena sait kai poli toy einai. ekane kai i miga kolo tora kai exi gnomi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. min asxolitheis kan me ton 24. thelo na po kati allo, proxthes to blog tou Omirou ekane live metadosi agona basket. poli kali idea. des to kai esi an mporeis na to kaneis kai esi se kapoia paixnidia tora pou plisiazei to telos tou protathlimatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. tous ta eipe to chiosgoal, tous ta les kai esu twra, bravo kai stous duo sas.ante giati to paratraviksane oi papes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. re pedia giati den ksekiname na milame eponyma???anonymos grafh....giati arage??? anonimoi sxoliazoume...

    ΑπάντησηΔιαγραφή