Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Φύλλο Αγώνα: Οι ομάδες πληρώνουν μόνιμα με σκυμμένο κεφάλι χωρίς δικαίωση

Ο Καθηγητής Διαιτησίας Νίκος Σπυράκης γράφει:
Σπουδαίο προσόν αποτελεί για τον σημερινό Διαιτητή η σωστή-ακριβής σύνταξη του Φ.Α.
Οι σημερινές απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου απαιτούν άριστη γνώση των κανόνων παιδιάς-Κ.Α.Π-Προκηρύξεων εγκυκλίων-ερμηνειών-αποφάσεων καθώς επίσης ορθολογική-ορθογραφική-άρτια-χρονική σειρά-κατανοητή-σαφή- της ετοιμολογίας της γραφής και γλώσσας μας.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων με κάθε ιδιότητα σε ένα ποδοσφαιρικό για παράδειγμα αγώνα, όλα τελειώνουν με το σφύριγμα του διαιτητή. Για άλλους ο «αγώνας», συνεχίζεται στο δωματιάκι των διαιτητών, για άλλους ολοκληρώνεται εκεί  και για άλλους μόλις αρχίζει.

Οι αρχηγοί των ομάδων υπό την απειλή ποινής και προστίμων είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν ότι έχει «συντάξει» ο διαιτητής, το οποίο έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να τους διαβάσει, χωρίς δικαίωμα αντίρρησης. Κάτι περί «επιφυλάξεων» είναι τρίχες κατσαρές.
          
Από δω και κάτω το θέμα έχει πολλές πτυχές. Ξεκινούμε από τα ανώδυνα. Όσον αφορά τους διαιτητές, πολλά από αυτά που λέει ο καθηγητής διαιτησίας Σπυράκης, δηλαδή  ορθολογική-ορθογραφική-άρτια-χρονική σειρά-κατανοητή-σαφή- της ετοιμολογίας της γραφής και γλώσσας μας, φαντάζουν «λεπτομέρειες». Όποιος έχει πάρει στα χέρια του φύλλα αγώνα ενίοτε θα του έχει σηκωθεί η τρίχα κάγκελο με αυτά που προσπαθεί να «μεταφράσει» ως Ελληνικά. Δεν θα αναφέρω παραδείγματα καθώς δεν είναι πρέπον (άσχετα αν από Homo Atromitus μας υποβίβασαν στα  ζώα), ωστόσο μερικές φορές θυμώνεις όταν καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια να «αποκρυπτογραφήσεις» ένα φύλλο αγώνα, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του διαιτητή.

Τα όσα τραγελαφικά έχουμε μάθει να συμβαίνουν στα δωματιάκια των διαιτητών, για να συνταχθούν φύλλα αγώνα επίσης δεν είναι σωστό να αναφέρουμε. Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα ο κύριος Γκατσιούδης. Τον έχουμε ως σημείο αναφοράς επειδή δεν σφυρίζει (κακώς κατά την άποψή μας) αλλά και διότι για όσο διάστημα σφύριζε, είδαμε να τον χαρακτηρίζει μία εντυπωσιακή υπευθυνότητα στην δουλειά που έκανε. Το αν ήταν κακός ή καλός διαιτητής το αποφάσισαν άλλοι, όπως σεβαστή ήταν και η απόφασή του να σταματήσει. Ωστόσο κρίνουμε πως μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος στη νέα γενιά των διαιτητών. 

Η επόμενη πτυχή του θέματος έχει να κάνει με την ουσία. Τι γίνεται όταν άλλα συμβαίνουν και λέγονται σε ένα γήπεδο και άλλα γράφονται στο φύλλο αγώνα? Εκεί έχουμε τους διαιτητές σύμφωνα με τον κανονισμό να έχουν το αλάθητο του πάπα (όπως και ένας  παρατηρητής μην ξεχνάμε), την Πειθαρχική Επιτροπή να κόβει κουστούμια στις ομάδες σύμφωνα με το φύλλο αγώνα και τις ομάδες να ενισχύουν αφειδώς το ταμείο της Ε.Π.Σ. Χίου.

Ξεπερνάμε το τι γράφουν οι διαιτητές καθώς λειτουργούν ανεξέλεγκτα και το εννοούμαι (θέλει κανείς παραδείγματα?). Πάμε στην Πειθαρχική Επιτροπή Ε.Π.Σ. Χίου η οποία κατά την άποψή μας έπρεπε να ονομάζεται Επιτροπή Επιβολής Προστίμων Ε.Π.Σ. Χίου. 

Να αναφέρουμε το πρόσφατο παράδειγμα. Τι αναφέρει το φύλλο αγώνα? Αναφέρει ότι «ΑΦΗΣΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΗ ΜΠΑΛΑ» (το παράδειγμα είναι το πλέον  πρόσφατο καθώς έχουμε κι άλλα αν χρειαστεί).

«Μάλιστα»,  λέει η Επιτροπή Επιβολής Προστίμων Ε.Π.Σ. Χίου.  «Τι λέει ο Πειθαρχικός Κώδικας? Μία αγωνιστική και 10 ευρώ πρόστιμο. Ρίχνε και πάμε παρακάτω».
Κάνεις ένσταση και λες. Ρε παιδιά το πράγμα δεν έγινε έτσι, υπάρχουν 500 μάρτυρες που άκουσαν άλλα.
Απάντηση. «Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τους διαιτητές, τους παρατηρητές, τους Θεούς και τους δαιμόνους». Πράττουμε σύμφωνα με το φύλλο αγώνα».
Λες μετά. Μα ρε παιδιά όταν βάζουμε εισαγωγικά σημαίνει ότι μεταφέρουμε μία λέξη-φράση που είπε κάποιος. Κοιτάξτε που έβαλε τα εισαγωγικά ο διαιτητής. Είναι δυνατόν να είπε ο παίκτης μας τέτοιο κατεβατό? Έπαιζε μπάλα ή διάβαζε βιβλία του Ψαθά?
Απάντηση.  «Εντάξει είναι αυταπόδεικτο ότι έβαλε τα εισαγωγικά σε λάθος θέση, οπότε εμείς εννοούμαι ότι θα έβαλε σωστά».
Λες ξανά. Ρε παιδιά στο δικαστήριο όταν γίνονται εφέσεις, εξετάζεται με τεράστια προσοχή αν το κατηγορητήριο είναι σωστά συνταγμένο και διατυπωμένο για να ευσταθεί η κατηγορία. Στο δικαστήριο δεν υπάρχει έβαλα λάθος εισαγωγικά, εννοούσα, νόμιζα, υπέθεσα. Υπάρχει μόνο το κείμενο. Εδώ είναι παντελώς λάθος.
Απάντηση. «Εεεεεεεεεεεεεεε, καλά. Εμείς νομικοί δεν είμαστε. Ότι κάνουμε εδώ το κάνουμε τσάμπα. Αφήστε την ένστασή σας και θα σας απαντήσουμε».
Περιμένεις δυο μέρες για να μάθεις τι έγινε και βλέπεις ότι το μπουγιουρντί ισχύει κανονικά.
Και για να μην ανησυχεί κανείς, εξ όσων γνωρίζουμε ο Ατρόμητος δεν θα καταθέσει ένσταση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι ομάδες σέρνονται στο ταμείο για να πληρώσουν τα σπασμένα των ενίοτε «λαθών» των διαιτητών χωρίς το παραμικρό δικαίωμα αντίστασης, άρνησης ή δικαίωσης. Να σας αναφέρουμε όμως και τι άλλο συμβαίνει. Αν έχεις ένα «κονεδάκι» και σου κάνουν τις αγωνιστικές του παίκτη σου από 80 σε 40 το βουλώνεις και βάζεις την ουρά στα σκέλια. Λέμε ψέματα?

Τι ισχύει σε ποδοσφαιρικά προηγμένα κράτη? Οι αντίστοιχες Πειθαρχικές Επιτροπές στις Ερασιτεχνικές κατηγορίες της Ισπανίας παίρνουν τα φύλλα αγώνα αλλά και το τυχών οπτικοακουστικό υλικό  είτε που μπορούν είτε που προσκομίζουν οι ομάδες. Όταν λοιπόν έχουν μπροστά τους τα φύλλα αγώνα ΣΒΗΝΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Αν βέβαια γίνουν ενστάσεις και η ομάδα φέρει επί πρόσθετες αποδείξεις ακόμα καλύτερα.  Εκεί δεν λένε ότι εμείς δεν μπορούμε να κρίνουμε τον διαιτητή, το παρατηρητή και τον Θεό.  Εκεί απονέμουν ουσιαστική δικαιοσύνη. Και βέβαια αν διαπιστώσουν ότι το φύλλο αγώνα έχει σοβαρές ανακρίβειες και λάθη (αυτά που λένε και εδώ οι κανονισμοί αλλά δεν εφαρμόζονται), παραπέμπουν τον διαιτητή για καμπάνα. Αυτά όμως ισχύουν στην Ισπανία που υπάρχει σεβασμός γενικότερα για αυτό και ποδοσφαιρικά είναι 1000 έτη φωτός μπροστά από μας.

Ορίστε λοιπόν στις ομάδες ένα ερέθισμα να ζητήσουν ή ακόμα και να επιβάλλουν προτάσεις για βελτίωση των συνθηκών του ποδοσφαίρου. Ξυπνάτε με λίγα λόγια και αρχίστε να διεκδικείτε τα αυτονόητα. Δεν αισθάνεστε αδικίες? Ζητήστε από την Ε.Π.Σ Χίου να μπορεί η Επιτροπή να σβήνει κάρτες και πρόστιμα όταν πηγαίνετε αποδείξεις πέραν αμφισβήτησης. Να μπορεί όμως η Επιτροπή να λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς παρεμβάσεις από κανένα. Τέρμα τα κονεδάκια και τα κονέ. Τέρμα η ανεξέλεκτη δύναμη του κάθε διαιτητή, παρατηρητή, μέλους Ε.Π.Σ. και ότι άλλο. Και μη διανοηθεί κανείς να μας πει ότι η Επιτροπή  Επιβολής Προστίμων δεν επηρεάζετε διότι πολύ απλά δεν θα τον πιστέψουμε.

Ακούσαμε το μεσημέρι στο ράδιο μέλος της Ε.Π.Σ. Χίου να λέει τα διάφορα τυποποιημένα και κλασικά. Ότι είμαστε αυστηροί επίτηδες για να συμμορφωθούν οι ομάδες, ότι οι ομάδες έχουν εύκολο στόχο τους διαιτητές χωρίς να βλέπουν τα λάθη τους και άλλα τέτοια γλαφυρά. Δεν ακούσαμε όμως πότε οι ομάδες έχουν δίκιο και με πιο τρόπο μπορούν κάποτε να δικαιωθούν. Άχνα τσιμουδιά, με τους δημοσιογράφους στο ράδιο απλά να φωνασκούν ανήμποροι και αυτοί να κάνουν μισή πρόταση επί της ουσίας.

Είπαμε πολλά και διάφορα. Και θα μπορούσαμε να πούμε ακόμα περισσότερα. Μπορεί το blog των φιλάθλων του Ατρομήτου να κατηγορηθεί για πολλά (όπως γίνεται και θα γίνεται). Για εκείνο τουλάχιστον που δεν θα κατηγορηθεί είναι ότι δεν κάνει προσπάθεια να σκέπτεται καθώς προσπαθεί με νύχια και δόντια να ενταχθεί ξανά στο πρωτόγονο ανθρώπινο είδος.

3 σχόλια:

  1. ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΧΕΣΤΑ ΚΙ ΑΣΤΑ.ΘΑ ΦΑΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΘΑ ΣΚΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΑΡΕΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΚΑΔΟΡΟΙ. ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενασ δικος σας τησ πειθαρχικης επιτροπης( απο αγ . γιωργη) μελος δεν ειναι δεν ηταν στο γηπεδο δεν ακουσε δεν ειδε αυτος τι ρολο βαραει μεσα στην επιτροπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είδε κι αντέδρασε
    ρώτησε να μάθεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή