Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πως διαβάζουμε τις «σβησμένες» ιστοσελίδες των Blogs?

Ένας φίλος μας έστειλε ένα mail ρωτώντας αν υπάρχει δυνατότητα να διαβάζει και τις ιστοσελίδες που έχουν σβηστεί από τους ιδιοκτήτες των Blogs. Κρίναμε ότι το θέμα ίσως είναι γενικότερου ενδιαφέροντος για όσους γενικά «ψάχνονται» με τον κυβερνοχώρο, οπότε θα δώσουμε τη λύση στο φίλο μας, με ένα παντελώς τυχαίο παράδειγμα.

Πρόσωπο της εποχής στο χώρο του ποδοσφαίρου στο νησί είναι αυτές τις μέρες ο Θανάσης Γιάχος. Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να μάθουμε αν τον έχουν συλλάβει μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση με τα στημένα, άσχετα βέβαια αν δεν έχει συλληφθεί…αλλά που να το ξέρουμε? Για αυτό άλλωστε ψάχνουμε.

ΒΗΜΑΤΑ
1) Ανοίγουμε λοιπόν την ιστοσελίδα της Google www.google.com ή  www.google.gr και βάζουμε στο πεδίο «search» ή «Αναζήτηση», τις λέξεις ΓΙΑΧΟΣ, ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ (και με μικρά γράμματα να τα γράψετε και κόμμα να μην βάλετε είναι το ίδιο).

2) Πατάμε το «search» ή αντίστοιχα την «Αναζήτηση» και σε πραγματικά μηδέν χρόνο μας βγάζει ιστοσελίδες που περιέχουν τις λέξεις που μας ενδιαφέρουν. Πάμε λογικά στην πρώτη παραπομπή. Την ώρα του παραδείγματος η συγκεκριμένη ήταν πρώτη, ωστόσο κατά την διάρκεια της ημέρας που μπαίνουν στο νετ χιλιάδες σελίδες ανα sec, ενδεχομένως αλλάξει θέση και πάει π.χ. 50η. Δεν έχει σημασία η θέση, σημασία έχει που θα βρούμε την πληροφορία που μας ενδιαφέρει.

24 Ιουν. 2011 – Ανάμεσα σ' αυτούς που συνελήφθησαν για τα "στημένα παιγχνίδια", είναι και ο διαιτητής Θανάσης Γιάχος, ο γνωστός στους Χιώτες, ...
fyllasiliasnews.blogspot.com/2011/06/blog-post_9776.html - Cached

3) Πατάμε και εντελώς τυχαία, διαπιστώνουμε ότι η ιστοσελίδα δεν βρέθηκε. Άρα συναντήσαμε  ακριβώς την περίπτωση για την οποία μας ζήτησε βοήθεια ο φίλος μας. Μας βγάζει το μήνυμα:

Η σελίδα δεν βρέθηκε

Λυπούμαστε αλλά η σελίδα που αναζητάτε στο ιστολόγιο ΗΛΙΑΣ ΦΥΛΛΑΣ δεν υπάρχει.
Δηλαδή η ιστοσελίδα που θέλουμε να διαβάσουμε fyllasiliasnews.blogspot.com/2011/06/blog-post_9776.html  δεν ανοίγει διότι «σβήστηκε» από τον διαχειριστή του συγκεκριμένου Blog.

4) Θα παρατηρήσετε ότι στην 4η  σειρά της πρώτης αυτής παραπομπής της Google, έχει με μπλε χαρακτήρες στα δεξιά την λέξη «Cached» ή  «Προσωρινά αποθηκευμένη», (αν έχουμε ανοίξει με www.google.gr), είναι το ίδιο. Αυτές οι λέξεις όμως δεν εμφανίζονται πάντα. Το πώς και το γιατί, θα εξηγήσουμε μία άλλη φορά.
Πατάμε λοιπόν με το ποντικάκι μας στο «Cached»  και ω του θαύματος, μας ανοίγει την «σβησμένη» υποτίθεται σελίδα που θέλουμε να διαβάσουμε. Τόσο απλά.

Η Google παρέχει αυτή την δυνατότητα καθώς ακόμα και αν σβήσουμε μία ιστοσελίδα, την κρατάει υπό ορισμένες συνθήκες σαν Back Up. Λέει η Google στα ενδότερα Google takes a snapshot of each page examined as it crawls the web and caches these as a back-up in case the original page is unavailable.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε το φίλο μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

2 σχόλια:

  1. Υποκλίνομαι./

    Πως λέμε διαιτησία με το βαμβάκι!!!
    Όπου διαιτησία βάλε ...ξεμπρόστιασμα ή και....ξεμάτιασμα άν θέλεις...

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχαμε γραψει παλιότερα πως όποιος θέλει βοήθεια σε επίπεδο ιντερνετ και ξερουμε, θα βοηθησουμε οπως μπορούμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή