Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1948 – 49


Επόμενη κατά σειρά χρονιά που θα μας απασχολήσει θα είναι η περίοδος 1948-49. Δυστυχώς και εδώ οι πληροφορίες για το τοπικό πρωτάθλημα είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Για κάποιους άγνωστους λόγους, οι ανταποκριτές της εφημερίδας από Χίο των προηγουμένων ετών, σταμάτησαν να αρθρογραφούν. Ωστόσο πάντα υπάρχουν ενδιαφέροντα γεγονότα από εκείνη την μακρινή εποχή.

Όπως πάντα θα ξεκινήσω  χρονολογικά κάνοντας πρώτα μία παρουσίαση μίας ομάδα που δεν υπάρχει πια. Πρόκειται για την ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ αλλά της Αθήνας η οποία δραστηριοποιήθηκε τα ίδια χρόνια με αυτά της Χιώτικης, με την διαφορά ότι δεν υπάρχει πια λόγω αλλαγών. Η ομάδα αυτή που ήταν από την περιοχή του Νέου Κόσμου, ιδρύθηκε το 1930, μεταπολεμικά μεταλλάχτηκε ως ΔΟΞΑ ΑΓ.ΑΣΩΜΑΤΩΝ και στη συνέχεια ως ΔΟΞΑ ΑΘΗΝΩΝ. Κάποιες πληροφορίες πάντως αναγράφονται και στο άρθρο της εφημερίδας. 


Πάμε στις 7 Απριλίου το 1949 όπου στην πρώτη σελίδα διαβάζουμε ότι η ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ νίκησε την ΓΚΙΟΖ ΤΕΠΕ με 4-3. Αυτή ήταν η πρώτη αναφορά της εφημερίδας ωστόσο λίγες μέρες μετά ήταν αναλυτικότερη.


ΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΑΛΛ’  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ αναφέρει η εφημερίδα για την πολύ μεγάλη νίκη της ΜΙΚΤΗΣ ΧΙΟΥ επί των Τούρκων. Πρόβλημα το γεγονός ότι οι δύο ανταποκριτές δεν αναφέρουν τα ονόματα των σκόρερ παρά μόνο της 11αδας.


Λίγες μέρες πιο πριν, στην στήλη ΨΙΘΥΡΟΙ, διαβάζουμε πως στα γραφεία του πάλαι ποτέ ΠΟΚ έφτασε κάλεσμα τα ΜΙΚΤΗΣ για να αντιμετωπίσει Ολυμπιακό και Α.Ε.Κ. διότι θριάμβευσε επί της Γκιόζ Τεπέ. Όπως θα δούμε παρακάτω τελικά εκείνη την χρονιά ήρθε στο νησί η Α.Ε.Κ.


Στις 21-7-49 γίνεται η ανακοίνωση πως η Α.Ε.Κ. θα αντιμετωπίσει την Κυριακή την ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ και στις 23 ημέρα Σάββατο μαθαίνουμε για την αναχώρησή της.


Και φτάνουμε την ημέρα του αγώνα, ο οποίος αγώνας σύμφωνα με τον αρθρογράφο έγινε την μέρα του καταστρεπτικού σεισμού των 6,7 Ρίχτερ στις 24 (κατά άλλους στις 23) Ιουλίου το 1949, με επίκεντρο τα Καρδάμυλα. Παραθέτω αποσπάσματα των Ελληνικών εφημερίδων από εκείνη την αποφράδα μέρα που χτύπησε ο εγκέλαδος το νησί της Χίου, έτσι όπως αναγράφονται σε μεταπτυχιακή διατριβή της Τόνια Παράσχη.

Το ΒΗΜΑ στις 27 Ιουλίου 1949 αναγράφει  σημαντικές λεπτομέρειες «Αι οικίαι της πόλεως της Χίου υπέστησαν µικροτέρας ζηµίας, αλλά αι ρωγµαί αυτών καθιστούν την εις αυτάς παραµονήν επικίνδυνον, υπολογίζεται δε ότι τα 30% των οικιών κατέστησαν ακατοίκοιτοι. ... Πραγµατική όµως τραγική εικών παρουσιάζεται εις την πόλιν Καρδάµυλα, όπου κατέρρευσαν τα 10% των οικιών και εφράχθησαν οι δρόµοι από τα ερείπια, ενώ αι εναποµείνασαι 150 περίπου οικίαι είναι ετοιµόρροποι. Εις το χωρίον Αµάδες, ολίγον µακρύτερα των Καρδαµύλων, πελώριοι βράχοι φθάνοντες τον όγκον µεγάλων αυτοκινήτων, απεσπάσθησαν από το όρος Πελιναίον και κατεκυλίοντο επί 5' λεπτά. Συνεπεία της πτώσεως των βράχων τούτων κατεπλακώθησαν περίπου 500 πρόβατα και εκρηµνίσθησαν οικίαι τινές. Εις τας Αρχάς ανεφέρθη ότι εις Βολισσόν, Πατρικά και Νεοχώρι κατέρρευσαν οικίαι τινές, εις δε τον ∆αφνώνα πλείσται κατέστησαν ακατοίκητοι. Ο νοµοµηχανικός εις έκθεσίν του αναφέρει ότι τα Καρδάµυλα κατέστησαν ακατοίκητα και επικίνδυνα κατά 45% ενώ τα 85% των οικιών υπέστησαν ζηµίας και ρωγµάς ή είναι ετοιµόρροπαι και µόνον τα 15% µένουν άθικται. Εις την νήσον Οινούσαν αι οικίαι υπέστησαν µεγάλας ζηµίας µεταξύ δε αυτών κατέρρευσαν αι καινουργείς επαύλεις των εφοπλιστών.»
Την ίδια µέρα η εφηµερίδα «Το Έθνος» αναφέρεται στις ζηµιές που υπέστη η Μονή του Αγίου Μηνά στο νησί : « Η Μονή υπέστη εκ του σεισµού επικίνδυνα ρήγµατα και ασφαλώς θα καταρρεύσει το ιστορικόν αυτό µνηµείο αν δεν ληφθούν εγκαίρως µέτρα.»
Η εφηµερίδα «Ακρόπολις» στις 30/7/1949 περιγράφει τα προσεισµικά και µετασεισµικά φαινόµενα : « Κατά τας αφηγήσεις των κατοίκων, του σεισµού προηγήθη υπόκωφος βοή, την οποίαν επηκολούθησαν αρχικώς µικραί δονήσεις µέχρις ότου επήλθεν η ισχυρά δόνησις. Ταυτοχρόνως η θάλασσα εφούσκωσεν εις ύψος δύο µέτρων και κατέκλυσεν την παραλίαν, ακολούθως δε απεσύρθη, ενώ από τα πέριξ της κωµοπόλεως πετρώδη υψώµατα εκυλίοντο ογκόλιθοι βάρους δύο περίπου τόνων.
Μετά την σεισµικήν δόνησιν παρετηρήθη ότι τα ύδατα της πηγής Γιόσονα, κειµένης δύο χιλιόµετρα βορείως των Καρδαµύλων, ετριπλασιάσθη Λίγες µέρες αργότερα στις 2/8/1949 η εφηµερίδα «Εµπρός» δηµοσιεύει την δήλωση του υπουργού κ. Παπαδογιάννη όπου αναφέρονται οι συνολικές ζηµιές στο νησί : « Ευθύς ως εγνώσθη ο καταστρεπτικός σεισµός της Χίου το υπουργείον Ανοικοδοµήσεως απέστειλε συνεργείον εκ µηχανικών προς διακρίβωσιν των γενοµένων ζηµιών. Από την γενοµένην απογραφήν ζηµιών εις 15 χωρία συνολικού
αριθµού 4000 κατοικιών προκύπτει ότι κατέρρευσαν ολοσχερώς 50 οικίαι, 360 είναι ετοιµόρροποι και χρήζουν αµέσου κατεδαφίσεως, 620 υπέστησαν σοβαράς βλάβας και 915 υπέστησαν ελαφροτέρας ζηµίας
Από τα άρθρα φαίνεται ότι ο σεισµός προκάλεσε την πτώση βράχων από το Πεληναίο Όρος, αλλά και την αύξηση της παροχής των υδάτων σε πηγές της Χίου.

Παρά λοιπόν την τεράστια καταστροφή η Μικτή Χίου αγωνίστηκε κόντρα στην Α.Ε.Κ. χάνοντας με 13-3. Προφανώς δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι έγινε σε αυτόν τον αγώνα, αλλά έχοντας μεσολαβήσει σεισμός με 11 νεκρούς, πάμπολλους τραυματίες και τεράστιες ζημιές, είναι να απορεί κανείς για το κουράγιο της Μικτής και την «φιλευσπλαχνία» της Α.Ε.Κ. Ωστόσο η φιλοξενία των Χιωτών ήταν και πάλι αψογότατη και υποδειγματική.

Ψάχνοντας στο νετ ως ημερομηνία εκείνου του σεισμού αναφέρεται η 23η Ιουλίου ωστόσο σύμφωνα με τις ημερομηνίες τις εφημερίδας προσδιορίζεται στις 24 Ιουλίου.


Σχετικά με το συγκεκριμένο παιχνίδι, βρίσκουμε και αυτή την διαφήμιση του ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΥ που κάηκε τελικά στα Χαυτεία όπως και το ΜΙΝΙΟΝ και ο ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ στις αρχές της δεκαετίας  του 80 στην Αθήνα, υπό πάρα πολύ περίεργες συνθήκες.


Επιτέλους βρίσκουμε και μία αναφορά στις 15 Αυγούστου το 49 για αγώνα συλλόγων . Ο Λαίλαψ νικά 6-2 στη Χίο τον Άρη Μυτιλήνης, αγώνα μάλλον για το πρωτάθλημα Αιγαίου.


…συνεχίζεται με την περίοδο 1949-50

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου