Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ψαριανοί Αθληταί, Γίγαντες και Ρέκορτνμαν

Δεν πρόκειται να κάνω ιστορία, αφού το Blog είναι αθλητικό, όμως οφείλω μία ανάλογη εισαγωγή μέχρι να καταλήξω στο αθλητικό κομμάτι. Πριν μερικές μέρες είχαμε την επέτειο της τραγικότερης στιγμής στην ιστορία των Ψαρών. Το ολοκαύτωμα του Παλιόκαστρου από τους προ αιώνια προκλητικούς και αντιπαθητικούς (κατ’ εμέ) για να μην  γράψω τίποτα άλλο, Τούρκους.

Από την ιστορία γνωρίζουμε πως στα Ψαρά υπήρχαν άντρες με  Α κεφαλαίο που το έλεγε η ψυχή τους. Παλικάρια σωστά,   που αψήφησαν την ζωή τους για να σώσουν την πατρίδα μας, με πρώτον από όλους τον Κωνσταντίνο Κανάρη και από κοντά τους ανδρείους Νικόδημο  και Παπανικολή. 


Όλη την περίοδο της στυγνής Τουρκοκρατίας, ως άριστοι ναυτικοί οι Ψαριανοί  στα ταξίδια τους αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις από Τούρκους  και «αραπάδες» παλικαράδες παλαιστές.  Αυτοί οι απολίτιστοι δούλοι, μπορεί να είχαν ανεπτυγμένους μύες αλλά από μυαλό…κουκούτσι. Οπότε μερικές φορές οι Ψαριανοί που προκλήθηκαν, φρόντισαν επιμελώς να τους δείξουν τα αθλητικά τους προσόντα.

Σας παραθέτω δημοσίευμα από την πολύ παλαιά εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, κυκλοφορίας του 1932, όπου γίνεται λόγος για τα αθλητικά προσόντα των ανίκητων Ψαριανών, με ωραία περιστατικά. Επιδόσεις στην πάλη, όπου ξυλοφόρτωναν ανηλεώς τους δούλους παλαιστές των υπεροπτών Τούρκων, επιδόσεις ασύλληπτες στο τριπλούν και όχι μόνο.

Κάντε το κόπο να διαβάσετε για αυτά τα ανίκητα παλικάρια, που χάρη και σε αυτούς έχουμε την δυνατότητα εμείς σήμερα  να ζούμε (για την ώρα) ελεύθεροι. Το κείμενο υπογράφει ο Δημήτρης  Βρατσάνος, πρόγονος μάλλον του Δημήτρη Βρατσάνου προέδρου της Βουλής των Ψαρών.  

Σας βάζω σε δυο κομμάτια το απόσπασμα του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας, για να μπορείτε να το διαβάσετε ανά στήλη και ως τρίτο μπορείτε να δείτε την μπροσούρα της εφημερίδας με το θέμα στις 20 Απριλίου το 1932.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου