Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1946 – 1947

Η «ανασκαφή» συνεχίζεται για το Χιώτικο ποδόσφαιρο καθώς αυτή την φορά περνάμε στο αμέσως επόμενο πρωτάθλημα, δηλαδή το 2ο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να μην μπερδευόμαστε με τις χρονικές περιόδους, άτυπα  ξεχώρισα την κάθε περίοδο να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου (εκτός εξαιρέσεων) και να τελειώνει την 31η Αυγούστου κάθε χρόνου. Σήμερα πληροφορήθηκα πως ίσως υπάρχουν φωτογραφίες από εκείνα τα χρόνια που σημαίνει πως θα αναζητηθούν το ταχύτερο ώστε να προστεθούν στην αναφορά.

Όσον αφορά τις ομάδες που αποτελούσαν εκείνη τη  χρονιά την Α΄Κατηγορία δεν άλλαξε τίποτα. Άλλαξε όμως ο πρωταθλητής όπως θα δούμε παρακάτω.. Ο Αετός, ο Λαίλαπας, η Μικρασιατική και ο Αστέρας αποτέλεσαν την 4αδα που αγωνίστηκε για τον τίτλο του πρωταθλητή. Τουλάχιστον αυτή την φορά υπάρχει πληροφορία και για τον νικητή του κυπέλλου.

Ξεκινώ χρονολογικά τα αποσπάσματα εκείνης της περιόδου με πρώτο τον τελικό κυπέλλου (μαθαίνουμε ότι λεγόταν κύπελλο Γιαγκίνη),  με την Μίκρα να κερδίζει τον τίτλο μετά την μεγάλη νίκη της επί του Αστέρος με 6-1. Στο τέλος της χρονιάς αυτής (βλέπε στο τέλος), θα πληροφορηθούμε πως τότε η Μίκρα κέρδισε και τους πέντε αγώνες που έδωσε για τον θεσμό του κυπέλλου. 


Ακολουθεί ένας φιλικός αγών μεταξύ ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ ΑΕΤΟΥ (Μίκρας) και ΑΕΤΟΥ, όπου ο Δικέφαλος κέρδισε τον…μονοκέφαλο με 4-2.


Στις 28 Οκτωβρίου το 1946 έχουμε τον αγώνα Μίκρας – Αστέρος Χίου 1-1. Μάλλον πρόκειται για αγώνα πρωταθλήματος.


Στις 2 Δεκεμβρίου το 1946 έχουμε την πρώτη φωτογραφία από αθλητικό γεγονός του νησιού και αφορά αγώνα πάλης μεταξύ του Τζιμ Σπανού και του Ηλιόπουλου. Όμως στην Χίο τότε υπήρχε και ο πρωτοπαλαιστής Τζίμ Σπανός, αθλητής της πάλης, γνωστός του περίφημου Τζιμ Λόντου, έδινε τότε αγώνες πάλης και στην Χίο. Είχε έρθει από την Αμερική και κατοικούσε στη Χίο όπου είχε ανοίξει γυμναστήριο. Υπάρχουν πάμπολλες αναφορές για αγώνες του με Έλληνες και ξένους αθλητές της εποχής που ίσως κάνουμε κάποια φορά. Για τον Τζιμ Σπανό υπάρχει ειδική αναφορά σε άλλο φύλλο εφημερίδας, ότι αυτός πρώτος που έφτιαξε τσίκλα στην οποία έβαλε την αγνή Χιώτικη μαστίχα ή όποια "είναι ασυγκρίτως ανωτέρα της Αμερικανικής"


Επιστροφή στα ποδοσφαιρικά με ένα απόσπασμα από τις 12 Δεκεμβρίου 1946, όπου εκτός έχουμε πληροφορίες για τους αγώνες που έγιναν αλλά και την βαθμολογία στο φινάλε του πρώτου γύρου.



Πολύ πληροφοριακό το επόμενο απόσπασμα καθότι πληροφορούμαστε για την ύπαρξη κυπέλλου Εορτών που κατέκτησε η Μίκρα, όπου έχουμε και τα αποτελέσματα, υπάρχει το κύπελλο Κουρουνιώτη αλλά και νέα βαθμολογία. Εδώ βέβαια προκαλείται μία μικρή σύγχυση σε όποιον προσέξει αυτή την βαθμολογία αλλά και την προηγούμενη. Μεταγενέστερα οι ομάδες φαίνεται να έχουν λιγότερους πόντους. Αυτά με τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης γινόντουσαν κατά κόρον διότι όπως είναι φυσικό, οι έλεγχοι, οι συγκρίσεις και οι χρόνοι των αναφορών και των ρεπορτάζ ήταν πολύ ρευστά.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το επόμενο απόσπασμα από τις 13 Μαρτίου 1947.  Διαβάζουμε πως το Μάρτιο του 1947 έγινε «μεγαλοπρεπής τελετή εις το Στάδιον της πόλεως δια την έπαρσιν της Ελληνικής σημαίας» δώρο του Ι. Καρρά την οποία ευλόγησε ο Μητροπολίτης και ετίμησε στρατιωτικό απόσπασμα. Ταυτόχρονα υπάρχει αναφορά και σε νέα βαθμολογία του πρωταθλήματος.  


Στις 23 Μαρτίου 1947 η εφημερίδα πληροφορεί πως στην Μυτιλήνη θα γίνει το πρωτάθλημα Αιγαίου, αφού πρώτα συνεννοηθούν οι ενώσεις Χίου και Μυτιλήνης. Διαβάζουμε επίσης και μηδιάζουμε για τα κατασταλτικά μέτρα της εποχής ενάντια στους τζαμπατζήδες που ξεπέρναγαν το συρματόπλεγμα.


Φτάνουμε στις 3 Απριλίου το 47 όπου πληροφορούμαστε πως η Μίκρα κερδίζει τον Λαίλαπα με 1-0. 


Για να φτάσουμε στις 11 Απριλίου το 47, με την είδη πως Αετός Χίου ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Χίου την περίοδο 1946-47.


Ακολουθεί όμως άλλη δημοσίευση της εφημερίδας με την ίδια είδηση και την τελική βαθμολογία.


Η ποδοσφαιρική εκείνη περίοδος κλείνει με την επίσκεψη στη Χίο  του Άρης Μυτιλήνης τα τέλη Αυγούστου, όπου νίκησε Αετόν και Μίκρα. Το χρησιμότερο ίσως στοιχείο είναι στο τέλος του αποσπάσματος, ότι η κάτοχος του κυπέλλου Μίκρα είχε κερδίσει τους πέντε τελευταίους αγώνες του θεσμού.


…συνεχίζεται με το πρωτάθλημα περιόδου 1947-48

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου