Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Οι αναφορές στο πόρισμα για τον διαιτητή Αθ. Γιάχο

Αναμφίβολα η αναφορά του ονόματος του διαιτητή Θανάση Γιάχου στην λίστα με τα ονόματα για την υπόθεση με τα στημένα ματς, προκάλεσε τεράστια έκπληξη στην Χιακή ποδοσφαιρική κοινότητα.  Ακόμα δε μεγαλύτερη, οι βαριές κατηγορίες που του προσάφθηκαν από τον εισαγγελέα.

Το πόρισμα που βγήκε στην δημοσιότητα, το σκαλίσαμε ψάχνοντας τις αναφορές στο όνομά τους. Οι αναφορές είναι σε τρία σημεία, με το τρίτο να είναι το κατηγορητήριο. Ας δούμε όμως τις δύο που τον παρέπεμψαν στην λίστα.

1η  ΑΝΑΦΟΡΑ
Σε διάλογο μεταξύ Μπέου και Μαρινάκη, γίνεται αναφορά στο όνομα του Γιάχου ως πιθανού διαιτητή στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΠΑΟ, τον οποίο αρνήθηκε τρίτο πρόσωπο που προφανώς όριζε διαιτητές. Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί αναφέρεται το όνομα του Γιάχου. Η απόρριψη τελικά του ονόματός του, ενδεχομένως μπορεί να μεταφραστεί ότι οι Μπέος και Μαρινάκης με τον ορισμό του, δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μη νίκη του ΠΑΟ.
Ουσιαστικά παρά την αναφορά του ονόματός του, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το μεμπτό. 



2η ΑΝΑΦΟΡΑ
Αναφορά από συνομιλία μεταξύ του Γ. Τσακογιάννη και του Ι. Αφράνη για τον αγώνα Ηλιούπολη  - Εθνικός Πειραιώς. Γίνεται μία αναφορά για αμοιβή 4.350 ευρώ και εδώ μάλλον υπάρχει η παρεξήγηση


Τα τιμολόγια των διαιτητών όπως τα βρήκαμε στο νετ αναφέρουν για τις αμοιβές των διαιτητών (χωρίς να μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε αν έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω) ότι:

Διοργάνωση διαιτητής Βοηθοί Χ2 4ος
Super League 1.560 800 500
Football League 400 230 230
Football League 2 250 125 125
Δ' Εθνική 120 75 -
Α’ ΕΠΣ Πειραιά (*) 45 22,50 -
Β’ ΕΠΣ Πειραιά 35 17,50 -
Γ’ ΕΠΣ Πειραιά 30 15 -
Μικτές Ενώσεις 20 15 -
(*) Τα ποσά διαφέρουν ανά ένωση και είναι ανά αγώνα

Γίνεται αναφορά ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν πριν τον αγώνα και σωστά, διότι ο κανονισμός αναφέρει ότι οι αμοιβές των διαιτητών δίνονται πριν ξεκινήσει ο αγώνας αλλιώς δεν ξεκινά ο αγώνας. Η αμοιβή όμως της διαιτητικής ομάδας (Super League) συν τα μεταφορικά, είναι γύρω στα 4.100 ευρώ. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για λάδωμα, αλλά για την αμοιβή των διαιτητών.
Στον διάλογο που ακολουθεί απλά επιβεβαιώνεται ότι ο αγώνας ήταν στημένος από τις δύο ομάδες, χωρίς ο διαιτητής να παίζει κάποιο ρόλο.
Το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου αγώνα αλλά και δηλώσεις των προπονητών υπάρχει στις δύο αυτές ιστοσελίδες, όπου το όνομα του Γιάχου δεν αναφέρεται ούτε κατ ελάχιστο ως πρωταγωνιστή.

Το όνομα του Γιάχου εμπλέκεται επίσης στον αγώνα ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ – ΓΙΑΝΝΙΝΑ  1-2 (όχι Πανθρακικός – Ξάνθη) περιόδου 2009-10, αγώνας ο οποίος χαρακτηρίστηκε ύποπτος, χωρίς όμως να εμπλέκεται ο διαιτητής στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε ότι ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού Δημήτρης Ταϊρης, ήταν καραστημένος.



Διαβάστε επίσης ρεπορτάζ του αγώνα, όπου ο Γιάχος  πέρασε απαρατήρητος.

Γκρίνιες για τις διαιτησίες του στην Super League αναμφίβολα υπήρξαν πολλές. Πολύς θόρυβος για παράδειγμα έγινε στο ματς ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όμως για το συγκεκριμένο ματς και σε ανάλογη κουβέντα που είχαμε μαζί του, για το θέμα ότι πέταγε τη μπάλα όπου είχε νερά, μας είχε αναφέρει: «από την στιγμή που και οι δύο ομάδες μου ζήτησαν να μην συνεχίσω τον αγώνα, διότι φοβόντουσαν τραυματισμούς, δεν είχα κανένα λόγο να τους το αρνηθώ. Συνεπώς διέκοψα τον αγώνα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε ανακριτές, ούτε παρόντες σε κάποιο περιστατικό, ούτε τίποτα δεν είμαστε σε όσα έχουν να κάνουν με τον διαιτητή Γιάχο. Τα φαινόμενα μπορεί να απατούν, η δικαιοσύνη να ξέρει άπειρα περισσότερα από μας, όμως μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτή η μειλίχια προσωπικότητα είναι εγκληματική. Δεν είναι δυνατόν τα φαινόμενα να απατούν τόσο. Είναι ένας νέος μορφωμένος άνθρωπος, με δουλειά σε τράπεζα, που ξεκινά να κάνει καριέρα σαν διαιτητής, άσχετα αν είναι καλός ή κακός. Είναι δυνατόν να ρισκάρει την ζωή του για μερικά χιλιάρικα για αυτά τα λαμόγια?
Από το περιβάλλον του μάθαμε ότι ο άνθρωπος είναι αποσβολωμένος, ανήμπορος να καταλάβει πως και γιατί μπλέχτηκε σε αυτή την υπόθεση. Το ίδιο και εμείς όπως και κάθε άλλος που  τον ξέρει καλύτερα. Δεν είναι δυνατόν τα φαινόμενα να απατούν τόσο πολύ.

Του ευχόμαστε ειλικρινά καλή τύχη σε αυτή την περιπέτεια, με την ελπίδα να δικαιωθεί.

Πριν λίγο  έκανε την παρακάτω δήλωση:
«ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΜΗΝΥΘΕΙ. ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ»



4 σχόλια:

  1. και στο τοπικο τετοια νομιμη αμοιβη εχουν
    πως τα βγαζουν οι ομαδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. otan enas diaititis sl diaititeyei se topiko paixnidi posa lefta einai h nomimh amibh tou
    παει με την κατηγορια των ομαδων π.χ α τοπικο, β τοπικο ή με την αξιολογιση του διαιτητη αυτο θελω να μου εξηγησεισ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ένας διαιτητής Σ.Λ. (π.χ. Γιάχος) διαιτητεύει σε τοπικό αντε να πάρει 40 με 45 ευρώ. Στην Α Κατηγορία Χίου, αν δεν κάνω λάθος, η αμοιβή διαιτητών + παρατηρητή ειναι 140 ευρώ (125+15).
    Όταν όμως στην Φουτμπολ Λιγκ (Β Εθνική) ορίζονται διαιτητές Σ.Λ. αμοίβονται με το τιμολόγιο της Σ.Λ.
    Όπως καταλαβαίνεις θα ήταν εκτός οποιοαδήποτε πραγματικότητας να αμοίβεται στο τοπικο ένας διαιτητής Σουπερ Λιγκ με αμοιβές Σουπερ Λιγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή