Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1939 – 1946

Το ένα φέρνει το άλλο. Ξεκίνησα με την Μικρασιατική αλλά στην πορεία προέκυψαν συνεχώς διάφορα θέματα από τα «αρχαία» χρόνια του Χιώτικου ποδοσφαίρου. Ώσπου αναπόφευκτα κάποια στιγμή, το ψάξιμο με οδήγησε στα πρώτα καταγραμμένα δημοσιογραφικά χρόνια του. Έτσι αποφάσισα μία προσπάθεια συλλογής γεγονότων του τοπικού ποδοσφαίρου, έτσι όπως δημοσιεύτηκαν στον Αθηναϊκό τύπο, δηλαδή στην Αθλητική Ηχώ από την 1η Οκτωβρίου 1945 και μετά, ημερομηνία που η εφημερίδα ξεκίνησε την κυκλοφορία της ως καθαρά αθλητική.  

Εκτιμώ ότι στα ντουλάπια της Ε.Π.Σ. Χίου (και όχι μόνο) θα υπάρχουν ντοκουμέντα, για περαιτέρω έρευνα, που κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια με πιο οργανωμένο τρόπο. Ήδη πάντως ενόχλησα τον πρόεδρο της ΕΠΣ κυρ. Σαρρή, ο οποίος ευγενικότατα και προθυμότατα θα αρχίσει τις «εξορύξεις».  Ότι προκύψει στην πορεία θα προστεθεί ανάλογα.

Διαβάζω λοιπόν στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Σ. Χίου πως «Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου ιδρύθηκε το 1939 από έναν όμιλο φίλων με επικεφαλής τον δικηγόρο Παντελή Κόκκαλη ο οποίος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος και φυσικά συνέταξε το Καταστατικό. Στη πρώτη Διοίκηση είχαν συμμετοχή οι: Κώστας Χαλιορής, Γεώργιος Κουρουνιώτης, Γεώργιος Φουντούλης, Δημήτριος Σκαπινάκης, Κώστας Τσαρδάκας και Θεόδωρος Καρακατσάνης. Η δύναμη των Σωματείων τότε ήταν 6 (ΑΕΤΟΣ, ΑΣΤΕΡΑΣ, ΑΣΤΡΑΠΗ, ΚΑΝΑΡΗΣ, ΛΑΙΛΑΨ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ)».

Οι πληροφορίες που μπόρεσα να συλλέξω πριν το 1945 είναι από λιγοστές έως ελάχιστες και βασίζονται βασικά σε αναφορές άρθρων της εφημερίδας, κάθε φορά που ασχολείται με τον ΧΙΑΚΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΝ όπως χαρακτηριστικά αναγράφει. Σε ένα τέτοιο κείμενο λοιπόν που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 5 Αυγούστου το 1950 στην 2η σελίδα, το πρώτο που ασχολείται εκτενώς με το ποδόσφαιρο της Χίου, διαβάζουμε μεταξύ άλλων:


Στο συγκεκριμένο άρθρο προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα για το γήπεδο πίσω από την Εμπορική Σχολή, με ένα σύντομο ιστορικό. Διαβάζουμε πως το 1928 εγένετο η προσφορά του γηπέδου αλλά και πληροφορίες για τις δυσκολίες που υπήρχαν μέχρι και το 50. Αξίζει να διαβάσετε το συγκεκριμένο απόσπασμα. 


 Η Αθλητική Ηχώ στο πρώτο της φύλλο την 1η Οκτωβρίου 1945 έχει σαν βασικό θέμα το περιφανή θρίαμβο των αθλητών στίβου, με βασική αναφορά που συνοδεύετε με φωτογραφία αφιερωμένη στον αείμνηστο Καλλιμασιώτη Νίκο Σύλλα. Το μεγαλύτερο Έλληνα δισκοβόλο στην ιστορία της Ελλάδας, ο οποίος σάρωσε κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά του, τα επιτεύγματα του οποίου παραμένουν και θα παραμείνουν αξεπέραστα από άλλο Έλληνα αθλητή του δίσκου.  


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ – ΚΥΠΕΛΛΟ 1945-46

Θα παραθέσω όσες αναφορές βρήκα για το πρωτάθλημα εκείνη της περιόδου αλλά και του κυπέλλου, ενώ παρακάτω θα μάθουμε και τον πρωταθλητή της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου 1945-46. Υπάρχουν ικανοποιητικές αναφορές, από τις οποίες μαθαίνουμε ότι, το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου παίχτηκε ανάμεσα στις ομάδες  ΑΕΤΟΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ, ΛΑΙΛΑΠΑΣ και ΑΣΤΕΡΑΣ.

Πρώτη αναφορά για αγώνα πρωταθλήματος στη Χίο βρίσκω στις 14 Φεβρουαρίου 1946 όπου Ο ΑΣΤΗΡ ΜΕ 4-1 ΕΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ. Διαβάζουμε 11αδες, περιγραφή του αγώνος αλλά στο τέλος του αποσπάσματος διαβάζουμε την πληροφορία για την απονομή, υπό του προέδρου της ΕΠΣ Χίου Κόκκαλη, του κυπέλλου Χριστουγέννων στον Αστέρα. 


Ακολουθεί δημοσίευμα στις 7 Μαρτίου το 1946 με αναφορά σε αγώνα μάλλον πρωταθλήματος όπου ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ – ΛΑΙΛΑΨ 5-0.


Πληροφορίες από ένα αγώνα στις 15 Μαρτίου 1946, μεταξύ Αστέρος και Λαίλαπος 5-2, ο οποίος πέρασε στην εφημερίδα στις 21 Μαρτίου το 46.


Στις 4 Απριλίου μαθαίνουμε για τον αγώνα ΑΣΤΗΡ – ΛΑΙΛΑΨ 0-0 αλλά και για τις αρχαιρεσίες που ανέδειξαν νέο Δ.Σ. στην Μικρασιατική.


Στις 15 Απριλίου το 1946 διαβάζουμε ο Ιωάννης Κουτουβίδης παίρνει μετεγγραφή από την ΑΡΗ ΧΙΟΥ στην Α.Ε.Κ. Ίσως να αποτελεί και την πρώτη μετακίνηση Χιώτη ποδοσφαιριστή σε μεγάλη ομάδα της Αθήνας. Αυτή πάντως είναι η πρώτη καταγραφή σε Αθλητική εφημερίδα. 


Το ανηλεές ψάξιμο συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί κάποια αναφορά για τον πρωταθλητή εκείνης της περιόδου. Και επιτέλους βρίσκουμε μία πρώτη βαθμολογία εκείνου του πρωταθλήματος,  στις 23 Απριλίου 1946, όπου πρώτη είναι  η ομάς Λαίλαψ μετά την καθαρή νίκη με 5-3 επί του Αστέρος.


Κάποια στιγμή σε άρθρο στις 26 Σεπτεμβρίου το 1946 μαθαίνουμε ότι πρωταθλήτρια περιόδου 1945-46 ήταν η ομάδα του Λαίλαπα. Το απόσπασμα πληροφορεί για την παρέλαση που ακολούθησε αλλά και πληροφορίες για ένα αγώνα κυπέλλου όπου ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ (ίσως η Μίκρα) νίκησε τον ΑΣΤΕΡΑ με 6-1.
  

Μέχρι όμως το συγκεκριμένο άρθρο που επιβεβαιώνει την πρωταθλήτρια,  έχουν μεσολαβήσει και κάποια άλλα γεγονότα. Μαθαίνουμε στις 9 Μαίου το 46 έγινε ο πρώτος αγώνας κυπέλλου της Ε. Π.Σ.Χ. μεταξύ Αστέρος και Αετού, με νικητή τον πρώτο 5-3


Πληροφορίες για την περίοδο των μετεγγραφών βρίσκουμε την 1η Αυγούστου το 46.


Στις 8 Αυγούστου το 46 διαβάζουμε για φιλικόν αγώνα μεταξύ της Μικρασιατική και του Ολυμπιακού Σάμου που έληξεν ισόπαλος 0-0.


Στις 9 Αυγούστου το 46 παίρνουμε μία πρώτη πληροφορία για την ομάδα του Κανάρη όπου ήρθε ισόπαλος με την Αστραπή 2-2, αλλά και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για μετεγγραφές μεταξύ των σωματείων.


Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη απόπειρα καταγραφής του πρωταθλήματος εκείνης της περιόδου. Σταμάτησα την αναφορά  τον Αύγουστο του 46 καθώς η επόμενη περίοδος θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 46 έως την αντίστοιχη του 1947. Δηλαδή το πρωτάθλημα 1956-47.

…συνεχίζεται 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου