Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1947-48

Περνάμε στην περίοδο 1947-48, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία για το αν έγινε πρωτάθλημα. Αν και η κάλυψη των αθλητικών γεγονότων της Χίου, όσον αφορά το πρωτάθλημα και το κύπελλο ήταν ικανοποιητική τα δύο προηγούμενα χρόνια, αυτή την φορά δεν υπάρχει  καμία απολύτως πληροφορία. Όπως θα δείτε παρακάτω, μάλλον αντί για πρωτάθλημα Χίου διεξήχθη το πρωτάθλημα και κύπελλο Αιγαίου, με συμμετοχή ομάδων από την Μυτιλήνη. Στο μεταξύ υπάρχουν αναφορές και σε άλλα γεγονότα σημαντικά και ίσως ιστορικά.

Χρονολογικά και πάλι η προσέγγιση που θα κάνω ξεκινώντας με δημοσίευμα στις 29-10-1947 όπου ενημερωνόμαστε για τον αγώνα Παλλεσβιακού – Αετού Χίου 4-1. Επρόκειτο όπως διαβάζουμε για τον αγώνα ρεβάνς στο θεσμό του πρωταθλήματος Αιγαίου. 


Στις 23-10-47 υπάρχει η ενημέρωση για νέο αγώνα μεταξύ ομάδος της Χίου και της Μυτιλήνης, μεταξύ της Μικρασιατικής και του Αχιλλέος Μυτιλήνης 2-0 πάλι για το πρωτάθλημα Αιγαίου. 


Ακολουθεί η είδηση ότι η ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ δέχτηκε πρόσκληση από την Τουρκική Καρσίγιακα να πάει στην Σμύρνη για φιλικό αγώνα. Όποιος τις εφημερίδες της εποχής θα παρατηρήσει πολλές επισκέψεις Ελληνικών ομάδων στην Τουρκία για φιλικούς αγώνες. Είτε λόγω της ατελέσφορης προσπάθειας για την συμφιλίωση των λαών, είτε γιατί υπήρχε η δυνατότητα 25 μόλις χρόνια μετά την Μικρασιτική καταστροφή, να επισκεφτούν ξανά  οι Έλληνες τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους στην αλησμόνητη πατρίδα, είτε γιατί υπήρχαν οικονομικά οφέλη (υπάρχει σχετική ανάλυση για φιλικό Αθηναϊκής ομάδας), οδήγησαν σε πολλούς αγώνες, με τις Ελληνικές ομάδες να περνάνε στο Τσεσμέ μέσω Χίου (θα υπάρξουν αναφορές στην πορεία).
Το Κορδελιό κατά Ελληνική παλαιότερη ονομασία, επίσημα λέγετε Περαία που σημαίνει αντιπέρα ακτή δηλαδή στα Τουρκικά Καρσίγιακα. Η συγκεκριμένη ομάδα που υπάρχει και σήμερα και αγωνίζεται στην 2η κατηγορία της Τουρκίας προέρχεται από την  ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Την εποχή εκείνη έδωσε πάμπολλους αγώνες με όλες τις μεγάλες Ελληνικές ομάδες της εποχής.


Στις 20-11-47 έχουμε την πρώτη αναφορά για την σύνθεση της αποστολής της Μικτής Χίου αλλά και περαιτέρω πληροφορίες. Ο αγώνας προγραμματίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου ενώ στις 23 ενδεχομένως έγινε αγώνα κόντρα στην Αλτίν Ορντού. Δυστυχώς όσο και αν έψαξα δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση για την τύχη αυτών των αγώνων. Εκτιμώ ότι το ουσιαστικότερο είναι η σύνθεση της Μικρής η οποία θεωρητικά θα περιελάμβανε τους καλύτερους Χίωτες ποδοσφαιριστάς  της εποχής εκείνης. Ωστόσο διαβάζουμε προσθήκη από δυο παίκτες του Παλλεσβιακού και ένα από την Ελλάδα Σύρου!!!


Ιστορικό γεγονός η ίδρυση και αναγνώριση της ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ από την Ε.Π.Ο.  Σε αυτό την είδηση υπάρχει η αναφορά για τα τέσσερα αναγνωρισμένα σωματεία της Χίου μέχρι εκείνη την εποχή. Λαίλαπας, Αστέρα (από λάθος αναφέρουν Αστραπή), Αετός και Μικρασιατική.


Εξ ίσου σημαντικότατο το δημοσίευμα την 1η Δεκεμβρίου 1947 που μας πληροφορεί για τα συγκεκριμένα τέσσερα σωματεία (Λαίλαπας, Αστέρα, Αετός και Μικρασιατική), τα οποία αναγνωρίστηκαν επίσημα από την Ε.Π.Ο. Ουσιαστικά από τότε οι ποδοσφαιρικές αυτές ομάδες αποκτούν την Πανελλήνια ποδοσφαιρική αναγνώριση.


Στις 22-12-1947 μαθαίνουμε ότι η Καρσίγιακα θα επισκεφτεί την Χίο, για να αντιμετωπίσει την ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ μάλλον στον  αγώνα ρεβάνς.


Εδώ έχουμε την αναγγελία του αγώνα ο οποίος διεξήχθη στις 25 Δεκεμβρίου 1947, με τους Τούρκους να έρχονται από Αθήνα και αφού πρώτα έδωσαν φιλικά με Πανιώνιο και Απόλλωνα. Δυστυχώς και πάλι δεν δημοσιεύτηκε το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα κόντρα στην Μικτή Χίου.


Περνάμε τρεις μήνες αργότερα. Οι ανταλλαγές επισκέψεων και φιλικών που ανέφερα προηγουμένως επιβεβαιώνεται από το επόμενο άρθρο, όπου ο ιστορικός Απόλλων μέσω Χίου πήγαινε Τουρκία για φιλικά. Βέβαια τα πλοία της εποχής δεν εξασφάλιζαν ούτε ανέσεις, ούτε ήρεμο ταξίδι. Ο Απόλλων έπεσε σε φουρτούνα με τα επακόλουθα της που διαβάζουμε. Για το συγκεκριμένο ταξίδι του Απόλλωνος μέχρι την Χίο υπάρχει άλλο αναλυτικότερο άρθρο παρακάτω που περιγράφει γλαφυρά το ταξίδι των  ταλαιπωρημένων «θαλασσοπόρων» του Απόλλωνα.


Από σπόντα μαθαίνουμε ότι για το κύπελλο Αιγαίου ο Παλλεσβιακός θα αντιμετωπίσει στον τελικό τον νικητήν Αστέρα Χίου αντί της Μικτής. Υποθέτουμε λοιπόν ότι διεξήχθη κύπελλο στην Χίο το οποίο κατέκτησε ο Αστέρας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε στον τελικό της ομάδα της Μυτιλήνης.






Εδώ μαθαίνουμε ότι κυπελλούχος Αιγαίου ανακηρύχτηκε  ο Παλλεσβιακός ο οποίος κέρδισε με 3-0 τον Αστέρα.


Η δράσις των… ρουκετοβόλων. Απολαυστικό άρθρο στις 3 Απριλίου το 48 ενδεικτικό του επιπέδου των δημοσιογράφων ως προς την γραφή και την σκέψη. Μιλάμε για φιλολογικά κείμενα την εποχή εκείνη, όμοια των οποίων θα έπρεπε να διδάσκονται σε σχολές (?) δημοσιογραφίας.


Η επόμενη πληροφορία αφορά την ανάδειξη και πάλι του Παλλεσβιακού ως πρωταθλητή Αιγαίου αυτή την φορά, μετά τη νίκη του επί του Λαίλαπα Χίου με 2-1.


Διάβασα στην ιστοσελίδα τη Ε.Π.Σ. Χίου ότι η Μικτή Χίου μεταξύ άλλων αντιμετώπισε μεγάλες ομάδες της εποχής εκείνης από την Αθήνα και τον Πειραιά (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Α.ΕΚ. Δάφνη Αθηνών). Στην τελευταία σειρά του άρθρου από τις 17 Ιουλίου 1948, διαβάζουμε ότι η Δάφνη πέρασε αναγκαστικά δύο φορές από Χίο κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία. Κατά την επιστροφή της,  αντιμετώπισε την Μικτή Χίου κερδίζοντας την με 9-3.
Λίγη ίσως γνωρίζουν τι ήταν η Δάφνη Αθηνών την εποχή εκείνη. Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός όμιλος Δάφνης  (ή Δάφνη Μεταξουργείου) που ιδρύθηκε το 1920 αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωματεία των Αθηνών. Αν και δεν αγωνίστηκε ποτέ σε Εθνική κατηγορία, νίκησε αρκετές φορές τον Παναθηναϊκό (πρωταθλητής Ελλάδας τότε) και τον Απόλλωνα. Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εποχής μετά την νίκη επί του Παναθηναϊκού το 1949 ανέγραφε «Ο υπέροχος χθες Δαβίδ του Μεταξουργείου, η δυνατή και νευρώδης Δάφνη, ωπλισμένη με την φλογερή πίστη των νέων να κατακτήσουν το μέλλον, κατέβαλε και τον Γολιάθ πρωταθλητήν Ελλάδος Παναθηναϊκόν με 1-0 με γκολ του Ρούτσο» Να συμπληρώσω ότι όλα αυτά έγιναν σε επίπεδο Α Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Αθήνας (μεταξύ 1929-1959) καθότι δεν είχε ακόμα ξεκινήσει η Εθνική κατηγορία που σήμερα λέμε Super League. Η Δάφνη υπάρχει ακόμα και αγωνίζεται στην Γ΄Κατηγορία της Ε.Π.Σ.Αθηνών.


Τέλος διαβάζουμε ότι η Ε.Π.Ο. στην οποίαν ανήκαν πλέον τα σωματεία της Χίου, αρνήθηκε να δώσει άδεια μετάβασης στην Τουρκία για φιλικά. Αυτό δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 1948.


…συνεχίζεται με την περίοδο 1948-49

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου