Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Υπάρχουν και τρις χειρότερα

Παρακολουθώντας όλοι μας το τοπικό ποδόσφαιρο, σχεδόν μόνιμα γκρινιάζουμε για τις μέτριες διαιτησίες που μερικές φορές έχουμε και που στο κάτω κάτω είναι και αυτές ερασιτεχνικές όπως το ποδόσφαιρό μας. Ας δούμε όμως και μία Ισπανική επαγγελματική, τα περιστατικά της οποίας αν συνέβαιναν στη Χίο θα είχαμε κακά ξεμπερδέματα.
Η επαγγελματική μου ενασχόληση με το Ισπανικό ποδόσφαιρο με έφερε την Κυριακή το μεσημέρι να παρακολουθώ τον αγώνα Τενερίφη – Ράγιο Βαγιεκάνο.

Έχουμε και λέμε.

ΦΑΣΗ 1.
Είμαστε στο 61΄,το σκορ είναι 0-0,  η Τενερίφη επιτίθεται, με τον Κομέ να σουτάρει  και τη μπάλα να «βρίσκει» στον Αρίμπας της Ράγιο.

Είναι πέναλτι? Αν ναι σε ποιες από τις 6 παρακάτω περιπτώσεις εμπίπτει?

Το diaitisia.gr αναφέρει:

Άγγιγµα της µπάλας µε το χέρι

Το άγγιγµα της µπάλας µε το χέρι αφορά την µε πρόθεση ενέργεια του παίκτη να
  έχει επαφή µε τη µπάλα  χρησιμοποιώντας    το    χέρι ή  το βραχίονά του.  Στις περιπτώσεις αυτές ο ∆ιαιτητής πρέπει να λαµβάνει υπόψη του τ’  ακόλουθα:

1. Τη σκοπιμότητα, τη διάθεση του παίκτη
  (πρόθεση), να αγγίξει ή να σταματήσει την µπάλα.
2. Τη κίνηση του χεριού προς τη µπάλα και όχι της µπάλας προς το χέρι.
3. Την απόσταση του χεριού από τη µπάλα και τον αντίπαλο που σουτάρει
(απροσδόκητη κίνηση της µπάλας).
4. Αντίδραση του παίκτη µε το να προσπαθεί ν’ αποφύγει τη µπάλα.
5. Την δυνατότητα - ικανότητα του παίκτη ν’  αποφύγει το κτύπηµα της µπάλας µε το χέρι.
6. Αν τα χέρια ή οι βραχίονες του παίκτη είναι σε φυσική θέση κατά την εξέλιξη της φάσης.

Σταμάτησα από δύο διαφορετικά βίντεο την εικόνα, (το βίντεο με την φάση είναι παρακάτω) την στιγμή που η μπάλα βρίσκει στον Αρίμπας για να σχηματίσετε μία πρώτη άποψη. Εγώ να δεχτώ ότι είναι πέναλτι άσχετα αν ΟΛΕΣ οι Ισπανικές εφημερίδες κατηγορηματικά είπαν ΟΧΙ. Ας δούμε όμως και παρακάτω τι έγινε.

ΦΑΣΗ 2.
Στο ίδιο ματς είμαστε στο 92΄ με το σκορ 2-0 υπέρ της Τενερίφη (με τα άσπρα). Γίνεται μία σέντρα προς την περιοχή της Τενερίφη, πηδούν τρεις παίκτες της Βαγιεκάνο και ένας της Τενερίφη (ο Πάμπλο Σιθίλια με την άσπρη φανέλα), με τον διαιτητή να σφυρίζει πέναλτι.

Που είναι το πέναλτι? Προφανώς η απόφαση του διαιτητή για αυτό το σφύριγμα απασχόλησε τους Ισπανούς. Η μεν αθλητική Ισπανική εφημερίδα MARCA γράφει «ακόμα δεν έχει βρεθεί εξήγηση για αυτό το σφύριγμα», η δε επίσης Ισπανική AS  γράφει «μία ανακάλυψη του διαιτητή με πρωταγωνιστή τον Σιθίλια».

Στην εικόνα, όπως την βάζω, ενδεχομένως υπάρξει η υπόνοια ότι ο παίκτης της Τενερίφη βρίσκει τη μπάλα με το χέρι, κάνετε όμως τον κόπο να δείτε και το βίντεο.  Η συγκεκριμένη φάση είναι στο 1:08

Θέλει «κράξιμο» αυτός ο διαιτητής ή όχι. Και για να μην βιαστεί κανείς να σχολιάσει αρνητικά την λέξη «κράξιμο», να τον πληροφορήσω ότι ο συγκεκριμένος διαιτητής που λέγεται Αλφόνσο Πίνο Θαμοράνο, έχει προκαλέσει εδώ και χρόνια ατέλειωτα επεισόδια (θα σας αναφέρω κάποια φορά μερικά απίστευτα γεγονότα) με τα σφυρίγματα του, έχοντας κάνει δεκάδες αγώνες κουβάρια χωρίς λόγο. Βέβαια το μόνιμο ερώτημα των Ισπανών είναι γιατί δεν του παίρνουν την σφυρίχτρα και απλά τον έχουν υποβιβάσει κατηγορία.

1 σχόλιο: