Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τι είπε ο Βασάρας για το γκολ του Πύργου?

Την περασμένη Παρασκευή στο Ομήρειο Πνευματικό κέντρο ο κύριος Κύρος Βασάρας, παρουσίασε τις εξελίξεις στον χώρο της διαιτησίας, ανέφερε τροποποίησεις σε κανονισμούς, παρέθεσε επεξηγήσεις και έδωσε διευκρινήσεις σε πολλές απορίες των λιγοστών (δυστυχώς) παρισταμένων ενώ απέδειξε μέσω βίντεο με πλήθος παραδειγμάτων (μας έκανε και τεστ)
α) ότι το έργο του διαιτητή και του βοηθού είναι εξαιρετικά δύσκολο και
β) ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων αλλά και των αναλυτών διαιτησίας στις τηλεοράσεις μας (και όχι μόνο) είναι πολλές φορές σκοτεινός, βρώμικος και τρισάθλιος.


 Στα κείμενα που γράφω  στο blog του Ατρομήτου, ενίοτε δίνω υποσχέσεις πως θα επανέλθω στο μέλλον και πως δεν τα "ξεχνάω".
Παραβρέθηκα λοιπόν στην χρησιμότατη ομιλία του κυρίου Βασάρα για διάφορους λόγους, μερικοί εκ των οποίων ήταν για να λύσω κάποιες απορίες πάνω σε κανονισμούς. 
Πέραν των διαφόρων άλλων ερωτήσεων μου, σε κάποια στιγμή πήρα το λόγο, περιέγραψα την φάση του γκολ του Πύργου που ακυρώθηκε (δεν ανέφερα ονόματα διότι εγώ ζήταγα να μάθω και όχι να δικαιώσω ή να αδικήσω κάποιον) και ζήτησα την άποψή του.

Ας θυμηθούμε το γκολ και ας διαβάσουμε μετά τι απάντησε

Μου απάντησε: "από την στιγμή κατά την οποία, παίκτης ομάδος βρίσκεται σε θέση οφσαιντ και εκδηλώνει πρόθεση συμμετοχής στο παιχνίδι δίδεται οφσαιντ . Δηλαδή, η κίνηση που έκανε με το κεφάλι ο ποδοσφαιριστής που ήταν σε θέση οφσαιντ, για να βρει τη μπάλα (άσχετα αν δεν την βρήκε), δηλώνει πρόθεση συμμετοχής, άρα το γκολ σωστά ακυρώθηκε" .

Στο σημείο αυτό θέλω να σχολιάσω:
1. Είχα εκφράσει την άποψη στο blog του Ατρομήτου πως  κακώς δεν μέτρησε το γκολ, οπότε σύμφωνα με την άποψη του κυρίου Βασάρα που είναι ο πλέον αρμόδιος, έκανα λάθος στην κρίση μου. Μπράβο  στον συγκεκριμένο βοηθό που απέδειξε γνώση και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των κανονισμών σε δύσκολο χρονικά σημείο (εννοώ στον αγώνα του Πύργου). Προσωπικά του ζητώ συγνώμη για την λάθος κρίση μου που επηρέασε και την ιστοσελίδα του Πύργου.

2. Θα περίμενα μετά τον τόσο θόρυβο που έγινε εκείνη την αγωνιστική, να βρίσκεται κάποιος από την ομάδα που τελικά δεν αδικήθηκε για να κάνει την ίδια ερώτηση. Προς Θεού δεν ελέγχω κανένα ούτε τον κατακρίνω, (προφανώς και δεν έχω το δικαίωμα) αλλά παρά την πικρία τους, δεν είχαν την ίδια απορία που είχα και γω, αν και ουδέτερος?

3. Θα περίμενα ο συγκεκριμένος βοηθός διαιτητή να κάνει πρώτος την ερώτηση στον Βασάρα και όχι να έρθει εκ των υστέρων, με υποστηρικτικό λόγο στο ερώτημά μου. Θα περίμενα δηλαδή οι διαιτητές του νησιού που συμμετείχαν φέτος σε αγώνες με αμφισβητούμενες φάσεις που σήκωσαν τεράστιο θόρυβο και προκάλεσαν επεισόδια, να αναφέρουν αυτές τις φάσεις για να αποδείξουν δημοσίως, αφενός μεν την ασχετοσύνη μας στους κανονισμούς και αφετέρου ότι αδίκως τους "κράζουμε διότι είμαστε αδιάβαστοι και μη ειδικοί. Να έχουν κάτσει και να έχουν σχεδιάσει αυτές τις φάσεις, για να τις προβάλουν όπως έκανε ο Βασάρας ώστε εμείς οι μη ειδικοί, να μάθουμε για να μην κάνουμε τους ξερόλες. Κατά την πολύ ταπεινή μου άποψη, ο σύνδεσμος των διαιτητών του νησιού θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για να παρουσιάσει με αντικειμενοκότητα κάτι τέτοιο, το οποίο εκτιμώ θα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσφορά απέναντι σε όλους μας. Και έστω ότι μέσα από κάποια φάση έβγαινε το συμπέρασμα ότι ο διαιτητης είχε άδικο...και τι έγινε? Ο διαιτητής αυτός εκείνη την στιγμή δεν θα διδασκόταν από το λάθος του? Θα υποβιβαζόταν μήπως το κύρος του?
Το συγκεκριμένο το καταθέτω και ως πρόταση για το μέλλον προς τους διαιτητές, που μας κάνουν την τιμή να μπαίνουν στο συγκεκριμένο blog για να διαβάσουν τις αράδες μου. Αν θέλουν και αυτοί να μας "ξεστραβώσουν" ας πάρουν τέτοιες ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τους πάντες.

4. Όσοι εκτιμούν πως έχουν την ικανότητα να λειτουργούν με δημοσιογραφικό λόγο και έργο (και εγώ μαζί βέβαια) καλό θα είναι να είναι γενικά πιο προσεκτικοί. Η τοποθέτηση της όποιας "ταμπέλας" που παραπέμπει, υπονοεί σε "δημοσιογραφική" λειτουργία ή ιδιότητα  δεν σημαίνει και την απονομή αυθεντίας σε κανέναν που τουλάχιστον δεν κατέχει τα τυπικά προσόντα (αλήθεια, ποιός τα δίνει). Στο σχολείο διδάσκουμε και εξηγούμε στους μαθητές μας πως η ημιμάθεια είναι άπειρα χειρότερη και πιο επικίνδυνη της αμάθειας. Μπορεί να κάνουμε το μεράκι μας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απουσιάζει ο σεβασμός, η σοβαρότητα και η υπεθυνότητα. Μας διαβάζει κόσμος, τον οποίον ενδεχομένως επηρεάζουμε.
Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, διότι θα γίνω εξαιρετικά δυσάρεστος και κακός (αν όμως χρειαστεί θα το κάνω). Μου αρκεί  αυτό του κυρίου Βασάρα στο τέλος (για όσους παρεβρέθηκαν) που είναι και ανέξοδο.


Υ.Γ.
1. Χρωστάω ακόμα μία απάντηση για τις κίτρινες που "δόθηκαν" προφορικά στους αρχηγούς στο Ελάτα - Ατρόμητος. Και σε αυτό πήρα απάντηση, (όχι ξεκάθαρη) την οποία θα αναφέρω στο μέλλον. 
2. Μην εκτιμήσει κανείς ότι "λιβανίζω" κανέναν ή κάποιους,  ή ότι έχω τέτοια πρόθεση για το όποιο όφελος, διότι σύντομα θα διαψευστεί οικτρά. Το ανέφερα και στο παρελθόν και θα το επαναλάβω "το blog του Ατρομήτου μπορεί να είναι νέο, ο συγγράψας και συντάξας όχι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου