Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η κίτρινη κάρτα

Σε κάθε αγωνιστική θεατές, παίκτες προπονητές και παράγοντες, ενίοτε διαμαρτύρονται ζητώντας από τον διαιτητή να δείξει κίτρινη κάρτα, σε διάφορες φάσεις που εκτιμούν πως  υπάρχουν παραβάσεις.

Ας δούμε όμως πότε ο διαιτητής του αγώνα είναι υποχρεωμένος να δείξει κίτρινη κάρτα (καλό είναι να ξέρουμε πρώτα πότε φωνάζουμε και γιατί) και αργότερα να σχολιάσω κάτι το οποίο δεν ήξερα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.


Οι παρακάτω παραβάσεις τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, ποινές εις βάρος των παικτών.

1. Ο ένοχος αντιαθλητικής συμπεριφοράς (κάθε παράβαση του κανονισμού).

2. Με λόγια ή κινήσεις (χειρονομίες - μορφασμούς) διαφωνεί με οποιαδήποτε απόφαση του διαιτητή.

3. Με επιμονή παραβιάζει τους κανονισμούς του παιχνιδιού.

4. Καθυστερεί την επανέναρξη - συνέχιση του παιχνιδιού.

5. Δεν τηρεί την καθορισμένη απόσταση όταν πρόκειται να ξαναρχίσει το παιχνίδι με κόρνερ, άμεσο ή έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα, άουτ, σέντρα.

6. Μπαίνει ή επανέρχεται (ξαναγυρίζει - επιστρέφει) στο γήπεδο, χωρίς την άδεια του διαιτητή.

7. Με πρόθεση εγκαταλείπει (βγαίνει - αποχωρεί) το γήπεδο, χωρίς την άδεια του διαιτητή.

8. Παρατηρήσεις του διαιτητή στο Φύλλο Αγώνα Κ.Α.Π. άρθρο 1, παρ. ζ.

9. Γραφή παρατηρηθέντων Κ.Α.Π. άρθρο 27, παρ. 1, εδ. α.

10. Αδικαιολόγητη και χωρίς άδεια του διαιτητή εγκατάλειψη του αγωνιστικού χώρου.

11. Επικίνδυνο παίξιμο.

12. Ανάρμοστη διαγωγή (ή αντιαθλητική).

13. Άρνηση υπογραφής Φύλλου Αγώνα από ποδοσφαιριστή αρχηγό ομάδας.

Για περαιτέρω ενημέρωση εδώ: http://www.scribd.com/doc/19876925/kanonismoiepo

Στον τελευταίο αγώνα του Ατρομήτου με την Ελάτα, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα ενημερωθήκαμε ότι ο διαιτητής παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους δύο αρχηγούς των ομάδων, διότι δεν προσήλθαν έγκαιρα (μετά το σφύριγμά του), για να υπογράψουν το φύλλο αγώνα, με συνέπεια την πιθανή καθυστέρηση έναρξης του αγώνα.

Ωστόσο λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ενημερωθήκαμε από τον αρχηγό της ομάδας Σούκα Σίμο, ότι στην περίπτωση που κατά την διάρκεια του αγώνα έκανε παράβαση που θα έπρεπε να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα, θα συμψηφιζόταν με την αρχική και δεν θα έβλεπε κόκκινη.

Ομολογώ δεν πως όχι μόνο δεν το ήξερα αλλά όσο και να έψαξα τους κανονισμούς σε όλα τα διαιτητικά σαιτ, δεν βρήκα απολύτως τίποτα.
Δεν είμαι βέβαιος αλλά ούτε και σίγουρος, για το αν ο διαιτητής επικαλέστηκε την περίπτωση 13, καθώς δεν υπάρχει άλλη που να παραπέμπει σε αντίστοιχο παράπτωμα. Σκαλίζοντας σε βάθος την περίπτωση 13, δεν μπορώ να την συγκρίνω με αυτή την περίπτωση διότι δεν υπήρξε άρνηση αλλά καθυστέρηση. υπογραφής φύλλο αγώνα. Και ομολογώ πως μου έκανε εντύπωση η έννοια του συμψηφισμού. Κίτρινη με αναστολή ειλικρινά δεν έχω ξανακούσει?

Την Παρασκευή που θα έρθει στο Ομήρειο ο κύριος Κύρος Βασάρας και εφόσον επιτραπούν ερωτήσεις, ελπίζω να λύσω την απορία μου για να σας ενημερώσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου