Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σημαντική συνέντευξη με τον προπονητή Στέφανο Παπαθεοδώρου

Στέφανε ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις μείνει ευχαριστημένος από την πορεία του Ατρομήτου.

Αν το εξετάσουμε βαθμολογικά σαφώς και είμαι. Αν το δούμε όμως αγωνιστικά εκεί έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης, εξάλλου το πρωτάθλημα διαρκεί δύο γύρους και όχι ένα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε διάρκεια στην απόδοσή μας είτε αυτό είναι εύκολο είτε δύσκολο παιχνίδι. Εκεί που είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος είναι η παρουσία και η διάθεση που δείχνουμε στις προπονήσεις.

Επειδή Στέφανε ανάφερες την λέξη «διάρκεια», έχω να παρατηρήσω πως στον πρώτο γύρο η ομάδα είχε διακυμάνσεις. Στα «μεγάλα» ματς ήταν σχεδόν άριστη αλλά σε αρκετά από τα υπόλοιπα υπολειπόταν σε απόδοση. Που το οφείλεις αυτό?

Η λέξη «διάρκεια» αναφέρετε σε ομάδες είτε επαγγελματικές είτε ερασιτεχνικές. Τα βιώματα των Ελλήνων έχουν να κάνουν με επιλογές. Εξάλλου παγκοσμίως οι εκπλήξεις γίνονται σε αγώνες κυπέλλου, όπου ο Γολιάθ πολλές φορές αντιμετωπίζει τον Δαβίδ. Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, την διατροφή τους, την προσωπική τους ζωή συν το γεγονός ότι δεν είναι η κύρια απασχόλησή τους. Βέβαια αν θέλουμε να λεγόμαστε καλή ομάδα, η αγωνιστική μας εικόνα πρέπει να είναι σταθερή και να υπάρχει σεβασμός προς όλες τις ομάδες. Σεβασμός και παρουσία ομάδος, πρέπει να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν τη ομάδα μας, αφού αυτή ήταν και η φιλοσοφία μας και αυτή θα παραμείνει ως έχει .

Να αναφέρω  ένα πιο αγωνιστικό θέμα. Κρατώντας τα στατιστικά στους αγώνες της ομάδας, παρατήρησα όπως και εσύ, ότι ο Ατρόμητος φέτος δέχεται πολλά «φτηνά» γκολ, για ομάδα που πρωταγωνιστεί στην κατηγορία. Που το αποδίδεις?

Επειδή έχω μελετήσει τα στατιστικά, βλέπω ότι η ομάδα τα περισσότερα γκολ τα δέχεται από στημένη φάση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αυτοσυγκέντρωση και πρόληψη της συγκεκριμένης φάσης. Βέβαια όταν εννοούμε άμυνα δεν εννοούμαι την γραμμή άμυνας αλλά συνολικά τα μαρκαρίσματα που πρέπει να γίνονται. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας δίνοντας περισσότερη ευθύνη και πρωτοβουλία στους παίκτες, για να εξαλείψουμε του όποιους κινδύνους  δημιουργούνται για την ομάδα μας. Πάντως σαν στατιστική εικόνα, ο συντελεστής μας δεν είναι καλός.

Να περάσω όμως και στην επίθεση που παρουσιάζει την απόλυτα αντίθετη εικόνα. Τι έχεις να σχολιάσεις σε συνδυασμό με την άμυνα. Γιατί εκεί οι επιδόσεις είναι τόσο καλύτερες?

Όπως σου είπα και πριν, όπως έχεις δει και εσύ στα στατιστικά, οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας είναι ο Παντελής ο Σούκας και ο Σίμος ο Σούκας. Ο πρώτος μεσοεπιθετικός, ο δεύτερος αμυντικός χαφ. Πράγμα που σημαίνει ότι ο συντελεστής της επίθεσης δεν έχει ανέβει αποκλειστικά από τους επιθετικούς, αλλά από παίκτες που έρχονται από πίσω. Αν αντιστρέψουμε την ερώτηση θα έχεις την απάντησή σου.

Να αλλάξω θέμα και να περάσω σε κάτι άλλο. Σύμφωνα με τα όσα είδες στον πρώτο γύρο, ποιες ομάδες χαρακτηρίζεις φέτος ανταγωνιστικές προς τον Ατρόμητο και γιατί?

Ο Ατρόμητος δεν έχει δικαίωμα να χαρακτηρίζει (επιλέγει) καμία ομάδα. Αν θέλουμε να είμαστε ακόλουθοι  των λόγων μας και των πράξεών μας, οφείλουμε να προσεγγίζουμε όλα τα παιχνίδια με την απαραίτητη προσοχή και σεβασμό. Επειδή λοιπόν καμία ομάδα που βρίσκεται ψηλά εφέτος, δεν έχει σταθερή διάρκεια και όλοι οι βαθμοί που χάνονται είναι από τις λεγόμενες «εύκολες» ομάδες, έτσι και εμείς θα πρέπει να θεωρούμε ότι όλες οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές. Εξάλλου η ζωή έχει διδάξει ότι ο αγώνα επιβίωσης είναι σημαντικότερος από οτιδήποτε άλλο.

Παρατηρώ ότι δεν θέλεις να αναφέρεις «ονόματα». Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλεις να αναφέρεις και τα φαβορί για τον φετινό πρωταθλητή? Συγκαταλέγεις τον Ατρόμητο ως φαβορί για το πρωτάθλημα?

Θεωρώ λοιπόν αυτονόητο ότι με την λήξη του πρώτου γύρου, σύμφωνα με την βαθμολογία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ως τώρα, οι πέντε πρώτες ομάδες που ξεχώρισαν, έχουν αντικειμενικά βλέψεις για το πρωτάθλημα. Όσον αφορά τον Ατρόμητο σαφώς και η επιθυμία του είναι να παραμείνει πρώτος και να πάρει το πρωτάθλημα. Βλέπεις όμως ότι αναφέρω την λέξη επιθυμία και όχι στόχος. Θα ήμουν τουλάχιστον αδαής αν δεν ήξερα που πάσχει ο Ατρόμητος και την ενίσχυση που θα έπρεπε να κάνει. Όμως επειδή δεν είναι αυτοσκοπός το πρωτάθλημα και η ομάδα πρέπει να έχει αύριο, για αυτό και εμείς τα κριτήρια που έχουμε βάλει στην ομάδα είναι τέτοια που το αύριο της ομάδος θα είναι εξασφαλισμένο.

Από την απάντηση σου έρχεται το επόμενο ερώτημα μου. Ο Ατρόμητος θα ενισχυθεί τον Γενάρη?

Η μισή απάντηση δόθηκε από την προηγούμενη ερώτηση και η άλλη μισή είναι ότι ο Ατρόμητος θα επιθυμούσε να ενισχυθεί με νεαρής ηλικίας ποδοσφαιριστές, ώστε το μέλλον της ομάδος να φαντάζει ακόμα καλύτερο. Δεν θα επιθυμούσε να μπει στην διαδικασία ανακύκλωσης, αφού έχει ένα γηγενή κορμό 7-8 ποδοσφαιριστών (σε ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία)  που με την προσθήκη των νέων παικτών θα έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον στερεή παρουσία για 6-7 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν παιδιά από τον Άγιο Γεώργιο που σύντομα θα τα δούμε να προωθούνται στην ομάδα?

Εμάς σαν Ατρόμητος, μας ενδιαφέρουν όλοι οι νέοι ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο νησί. Τώρα όσον αφορά για το αν θα προέρχονται από τον Άγιο Γεώργιο, θα είναι ευλογία, αν και όπως ξέρεις η ομάδα εκτός από μία παρένθεση τριών μηνών, τα τελευταία έξι χρόνια αγωνίζεται και προπονείτε μακριά από το χωρίο. Καταλαβαίνεις ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες για να συντηρήσεις ποδοσφαιρική ακαδημία. Για αυτό πρέπει να απευθύνουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στα γηγενή παιδιά που τόσα χρόνια ακολουθούν αγόγγυστα τις εκδηλώσεις της ομάδος. Αυτοί είναι ο δείκτης προσφοράς και ανάπτυξης του ποδοσφαιρικού χάρτη του χωριού.

Παίρνω Στέφανε και πάλι πάσα για να ρωτήσω. Τι γίνεται με το γήπεδο του Αγ. Γεωργιού και ταυτόχρονα αν σας έχει επηρεάσει αγωνιστικά, το γεγονός πως ουσιαστικά ο Ατρόμητος φέτος παίζει όλους τους αγώνες του εκτός έδρας.

Όσον αφορά το γήπεδο είναι θέμα διοίκησης και Δήμου το οποίο και χειρίζεται ο πρόεδρος με τους αρμόδιους φορείς. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεν νομίζω ότι ο Ατρόμητος μετά από τόσα χρόνια ξενιτιάς αγωνίζεται εκτός έδρας. Αυτό όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι με τον τρόπο που γίνονται οι προπονήσεις, άλλοτε σε μισό γήπεδο και άλλοτε στο εν τέταρτο (παρουσία τουλάχιστον 20 παικτών), έχουν επηρεάσει την αγωνιστική ταυτότητα του Ατρομήτου. Θεωρώ ότι αν είχαμε το γήπεδο μας, τα ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ μας θα ήταν διαφορετικά.


Πάμε σε κάτι γενικότερο. Πως κρίνεις το αγωνιστικό επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος, βλέπεις πρόοδο? Και επίσης θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις διακρίνει παίκτες ταλέντα μικρούς βέβαια σε ηλικία, σε άλλες ομάδες του νησιού.

Δεν νομίζω ότι το επίπεδο φέτος του πρωταθλήματος είναι υψηλότερο από περασμένες χρονιές για το λόγο ότι κανείς δεν καθορίζει την μοίρα του αλλά εξαρτάται από τα λάθη των άλλων. Θέλω να πω ότι καμία ομάδα δεν έχει ξεχωρίσει, με την αγωνιστική της παρουσία, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται φαβορί. Για την άλλη ερώτηση έχω να πω πως υπάρχουν κάποια παιδιά που έχω ξεχωρίσει και θα ήθελα να ενταχθούν στην οικογένεια του Ατρομήτου. «Ταλέντο»,  βαριά κουβέντα, με τεράστια κληρονομιά που δυστυχώς θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής ή φιλικής επιλογής του.

Κλείνοντας  έχουμε δύο ακόμα θέματα ακόμα. Πρώτον σήμερα βραβεύεται ο πρώτος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος της Α κατηγορίας με 19 γκολ, Νύκτας Κώστας και δεύτερον, αύριο ο Ατρόμητος παίζει αγώνα κυπέλλου με την Δάφνη Δαφνώνα. Τι έχεις να πεις.


Θεωρώ ότι η τιμή που γίνεται στο πρόσωπο του Κώστα του Νύκτα αντανακλά και στην ομάδα του Αγίου Γεωργίου. Ίσως έπρεπε να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τον τελευταίο αγώνα του Ατρομήτου με την Ελάτα (6-3), που ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής αφού πέτυχε και τα έξι γκολ, γεγονός που όμοιό του δεν θυμάμαι από άλλο παίκτη στην Χίο. Το να αναφέρουμε τη ποιότητα του Νύκτα δεν χρειάζεται αφού ο Κώστας έχει καταθέσει άριστα δείγματα γραφής. Όπως και ο ίδιος ξέρει από δω και πέρα, στατιστικά βέβαια, είναι ο δικός του καιρός.
Για τον αυριανό αγώνα θέλω και ελπίζω όσα ανέφερα προηγουμένως σαν απαντήσεις στα ερωτήματά σου, οι παίκτες του Ατρομήτου να τα κάνουν πράξεις.

Στέφανε να σε ευχαριστήσω για τα όσα μας είπες από την καινούργια ιστοσελίδα του Ατρομήτου. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο?

Επειδή διάγουμε δύσκολους καιρούς  και από ότι φαίνεται θα γίνουν δυσκολότεροι, πρέπει οι διοικούντες να ενδιαφέρονται περισσότερο για να βάζουν βάσεις στην ομάδα τους, οι παίκτες να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, οι προπονητές  να ενημερώνονται και οι φίλαθλοι να συνειδητοποιήσουν  ότι το ερασιτεχνικό προϊόν πολλές φορές είναι καλύτερο και αγνότερο από το επαγγελματικό.
Ολοκληρώνοντας να απονείμω τα μέγιστα προς το πρόσωπό σου για την ανιδιοτέλεια, αφοσίωση, μεράκι, ενδιαφέρον που έδειξες προς τη ομάδα και γενικότερα για την προσέγγιση των προβλημάτων του ποδοσφαίρου αλλά και την βοήθεια που παρέχεις στο πρόσωπό μου, βοηθώντας αγόγγυστα σε οτιδήποτε ζητηθεί, αλλά και στο δύσκολο κομμάτι που είναι αυτό της στατιστικής.
Όπως έχουμε συμφωνήσει, η ιστοσελίδα αυτή δεν είναι ούτε περιοδικό ούτε εφημερίδα για να προβάλλονται εκδηλώσεις της ομάδος όπως και φωτογραφίες, αλλά να γίνεται ενημέρωση των πεπραγμένων της ομάδος όπως και η απαραίτητη κριτική τόσο στην διοίκηση-παίκτες-προπονητή όπως αυτή αντικειμενικά καταγράφεται.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου