Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Απολογήθηκε ο Λαίλαπας


Χτες το απόγευμα, παρουσία του Προέδρου της Ε.Π.Σ. Χίου και της Πειθαρχικής Επιτροπής, απολογήθηκε ο Λαίλαπας για την ανακοίνωση που έβγαλε για την τιμωρία της Α.Ε.Χίου/ Βροντάδου.
Προηγήθηκε μία ενημέρωση τόσο από τον Πρόεδρο της Ε.Π.Σ. όσο και από την Πειθαρχική Επιτροπή για τις ενέργειες που έγιναν, μέχρι να φτάσουμε στην ποινή που επιβλήθηκε.
Τονίστηκε ότι:
Α) Η Πειθαρχική Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα την βαρυτέρα των ποινών, προτού ο φάκελος με την υπόθεση μεταβιβαστεί στην Ε.Π.Ο. Σημειώθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή πως ήταν η πρώτη φορά που την απασχόλησε τέτοιο θέμα.
Β) Ο νομικός σύμβουλος της Ε.Π.Ο., αποφάνθηκε και ουσιαστικά εισηγήθηκε ως ο πλέον αρμόδιος, για την συγκεκριμένη ποινή των 5 μηνών αποκλεισμού από αθλητικές διοργανώσεις της ΑΕ Χίου/ Βροντάδου. Το λεπτό σημείο της όλης υπόθεσης, έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιβλήθηκε 5μηνος αποκλεισμός διότι δεν θεωρήθηκε δυσφήμηση αθλήματος από πλευράς  Ε.Π.Ο. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω ότι το άρθρο 26 αναγράφει επί λέξει «ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ Ε.Π.Ο. – ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.
Προφανώς ο νομικός σύμβουλος της Ε.Π.Ο., υπολόγισε στην γνωμοδότησή του, την πιθανότητα ένστασης από πλευράς Α.Ε. Χίου / Βροντάδου, στην περίπτωση που η ποινή ήταν μεγαλύτερη. Που σημαίνει ότι το 5μηνο με έφεση δεν πέφτει ενώ αν η ποινή ήταν μεγαλύτερη,  θα έπεφτε καθότι η Α.Ε. Χίου /Βροντάδου είχε ήδη πάρει νομικές συμβουλές.
Γ) Στόχος δεν ήταν η εξόντωση της ομάδας καθότι οι ποδοσφαιριστές της δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τις αθλιότητες άλλων. Ωστόσο θα της αφαιρεθούν βαθμοί και από το νέο πρωτάθλημα αλλά και από το μεθεπόμενο. Μάλλον 5 στο νέο και 6 του χρόνου (εξαρτάται από μία διάταξη που ενδεχομένως αλλάξει στην Ε.Π.Ο. και η οποία είναι άγνωστο αν θα έχει αναδρομική ισχύ), με το σκεπτικό ότι το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μέσα Σεπτεμβρίου, όποτε θα έχει μεσολαβήσει ένας αγώνας κυπέλλου (υποχρεωτική συμμετοχή) και τρεις αγώνες πρωταθλήματος.
Δ)  Δυστυχώς ο Πειθαρχικός Κώδικας (που είναι κοινός για όλη την Ελλάδα), δεν προβλέπει ποινές ούτε για άτομα που δεν έχουν γραφτεί στο φύλλο αγώνα ούτε για ηθικούς αυτουργούς. Συνεπώς οι βασικοί υπαίτιοι της όλης κατάστασης, έμειναν φυσικά στο απυρόβλητο και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δηλαδή όπως συνήθως συμβαίνει στην κοινωνία που ζούμε, με πλείστα παραδείγματα, όταν οι νόμοι έχουν «τρύπες» και οι κρατούντες δεν τις «κλείνουν».
Δ) Ο ποδοσφαιριστής Άλντο έχει τη δυνατότητα, ότι ώρα το θελήσει, να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες και να πάρει το δελτίο του.
Ε) η ανακοίνωση του Λαίλαπα εμπίπτει στους κανονισμούς περί δυσμενών κρίσεων προς τον πρόεδρο της Ε.Π.Σ. και την Πειθαρχική Επιτροπή.

Η ουσία είναι ότι η ομάδα του Πανεπιστημίου, είτε δεν ήξερε είτε δεν την συμβούλευσαν σωστά, με συνέπεια η Α.Ε. Χίου /Βροντάδου να γλυτώσει τα σοβαρότερα. Ουσιαστικά συνέβη αυτό που είχαμε αναφέρει στο Blog από την πρώτη μέρα. Από την μία μεριά υπήρχε άγνοια κανονισμών και άστοχες ενέργειες και από την άλλη πονηριά και δόλος. Αν η πλαστοπροσωπία είχε καταγγελθεί στον διαιτητή πριν το τέλος του αγώνα, όλα θα ήταν διαφορετικά.   Από κει και πέρα, σύμφωνα με όσα αναγράφηκαν στο φύλλο αγώνα, κινήθηκε τυπικά η όλη διαδικασία χωρίς τίποτα το μεμπτό και επιλήψιμο.
Το ηθικό μέρος  μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να λυθεί ούτε από κανονισμούς ούτε από νόμους. Την «λύση» και τον τρόπο τιμωρίας των υπευθύνων, την αναφέραμε τις προάλλες… μποϋκοτάζ.

Εκτιμούμαι ότι η ιστορία τράβηξε χωρίς όφελος. Πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε αν η Ε.Π.Σ. από μέρες έπαιρνε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τις ομάδες, είτε αν οι ομάδες ζήταγαν την επομένη της ανακοίνωσης της ποινής ενημέρωση, είτε αν ο «τύπος» έπαιρνε την πρωτοβουλία να διευκρινίσει κάποια πράγματα (αυτή είναι η δουλειά του) χωρίς να ζητά να αφήσουμε το θέμα, όταν παρατράβηξε, να «ξεχαστεί». Πέρασαν τόσες μέρες, κυκλοφορούσαν καθημερινά φήμες και ψίθυροι που μόνο κακό έκαναν χωρίς λόγο. Το σύστημα εκτός των άλλων, είναι ολοφάνερο πως πάσχει και επικοινωνιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου