Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Η συμμετοχή στους αγώνες - προπονήσεις των παικτών του Ατρομήτου 2010-11

Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά πρώτιστα τους παίκτες μας και τον προπονητή μας. Ίσως δεν τους έχει δοθεί άλλη φορά η ευκαιρία να έχουν μία συνοπτική εικόνα με αριθμούς της δουλειά τους. Οι αριθμοί βέβαια δεν λένε πάντα την αλήθεια ωστόσο δεν πρέπει και να αγνοούνται. Λένε αλήθειες σε αυτούς που γνωρίζουν μερικά πράγματα παραπάνω. Μία ομάδα, ακόμα και ερασιτεχνική, όταν θέλει να λέει πως έχει υψηλούς στόχους, καλό είναι να κοιτάζει όσες παραμέτρους παραπάνω μπορεί, για να την βοηθήσουν. Οι παίκτες για παράδειγμα,  μπορούν να θυμηθούν και να αναλογιστούν τη έκαναν όλη τη χρονιά με την βοήθεια και των αριθμών.

Παρακάτω είναι ο πίνακας με  τον χρόνο συμμετοχής των παικτών μας στους φετινούς αγώνες. Αν εξαιρέσουμε τους τερματοφύλακες όπου σχεδόν μοιράστηκαν τις συμμετοχές, εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε, τους υπόλοιπους που τράβηξαν το κουπί.  Αρχίζοντας  από πάνω προς τα κάτω, οι  Ακριβούλης, Βέκιος, Μπουγιαμάς, Τομάζος, Φλάμος, Κουτρής, Σούκας Σίμος, Νιάκας, Νύκτας Κώστας και Παντελής Σούκας αποτέλεσαν την 10αδα πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο κόουτς όλη σχεδόν την χρονιά. Ο μέσος όρος ηλικίας αυτών των παικτών ήταν 24,27 χρόνια. 

Να σημειώσουμε πάντως ότι ο Γκιάλης πήρε θέση βασικού στην ενδεκάδα λίγο μετά αφότου ήρθε όπως και ο Γεωργούλης που λόγω τιμωρίας δεν πρόλαβε πολλά ματς. Εναλλακτικές λύσεις αποτέλεσαν οι Σέργης, Αττώνης,  Μίζερος και Μερεός. Να προσθέσουμε ότι ο Κύλης θα είχε μάλλον περισσότερες συμμετοχές αν δεν είχε στρατευτεί.
Σε κάθε ομάδα το αυτονόητο λέει, πως υπάρχει ένας βασικός κορμός παικτών στους οποίους στηρίζεται ο προπονητής. Αυτός έχει την ευθύνη να επιλέξει αυτόν τον κορμό, στον οποίον ενίοτε υπάρχουν προσθήκες και αλλαγές από αυτούς που ονομάζουμε αναπληρωματικούς. Αν ο Ατρόμητος ήταν η Μπαρτσελόνα Β, θα βλέπαμε οι πάντες να έχουν ίδιες συμμετοχές, αλλά δεν είμαστε. Τα νούμερα δείχνουν ότι ο κόουτς γενικά έκανε σωστή διαχείριση του υλικού που διέθετε.

Στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε πως οι παίκτες του Ατρομήτου παρ’ όλες τις δυσκολίες, ήταν γενικά συνεπείς στις προπονήσεις. Πολλά συγχαρητήρια οφείλουμε να δώσουμε στον Σίμο Σούκα που αν και εργαζόμενος, με ετοιμασίες γάμου και σπιτιού, έκανε το απόλυτο στις προπονήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν τραυματιζόταν ο Παντελής Σούκας, θα «ισοβαθμούσε» με τον αδελφό του.


Η σύγκριση μεταξύ του πίνακα προπονήσεων με αυτόν του πίνακα συμμετοχών, εξηγεί αρκετές από τις επιλογές του κόουτς κατά την διάρκεια της χρονιάς. Η δουλειά και η συμμετοχή στις προπονήσεις μπορούμε να πούμε ότι ανταμείφτηκε σε μεγάλο ποσοστό, με την συμμετοχή στους αγώνες. Παρεκκλίσεις που φαίνονται εκ πρώτης να υπάρχουν, δικαιολογούνται εύκολα. Παράδειγμα, ο Κώστας Νύκτας ήταν τραυματίας στην προετοιμασία, την ίδια περίοδο που ο Ζίκο (πλέον εξαφανίστηκε) δεν έχανε προπόνηση. Είναι δυνατόν να είχαν ίδια συμμετοχή στους αγώνες?


Γκρίνιες υπάρχουν και θα υπάρχουν, πάντα και παντού σε μία ομάδα, από αυτούς που δεν παίζουν και είναι θεμιτό μέχρι ενός σημείου. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως σε μία ομάδα, ο προπονητής (χωρίς να σημαίνει πως έχει το αλάθητο) κρίνει ποιοι θα παίζουν κάθε φορά, μέσα από ένα συνδυασμό παραγόντων. Η συμμετοχή στους αγώνες κρίνεται ανάλογα την παρουσία, την δουλειά και την πρόοδο στις προπονήσεις που είναι το πρώτιστο, το συλλογικό συμφέρον, τον αντίπαλο, τις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα, το γήπεδο, τους τραυματισμούς, τις τιμωρίες, την ψυχολογία της στιγμής και επειδή μιλάμε για ερασιτέχνες αθλητές μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες (π.χ. επαγγελματικές, οικογενειακές υποχρεώσεις).

Στο τελευταίο αυτό πίνακα, που θα μπορούσε να ονομαστεί και «πίνακας γκρίνιας». Έχουμε την «γκρίνια» με βάση όσους ξεκίνησαν βασικοί στους αγώνες στη 3η στήλη σε συνδιασμό με τις προπονήσεις που έκαναν, ενώ στην τελευταία την «γκρίνια», επί του συνολικού χρόνου συμμετοχής πάντα σύμφωνα με τις προπονήσεις.

Στην 3η στήλη ο «γκρινιάρης» είναι αυτός που έχει μεγάλο νούμερο (π.χ. ο Κολύβας) ενώ στην τελευταία αυτός που έχει το μικρότερο (π.χ. Ζίκο). Αυτά βέβαια λένε ψυχρά τα νούμερα, τα οποία βέβαια μπορεί να μην αποτυπώνουν σωστά όλη την πραγματικότητα, όμως δείχνουν τις βασικές αλήθειες, από τις οποίες ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

1 σχόλιο: