Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Προς τιμήν της πρωταθλήτριας Χίου, Μικρασιατικής

Σε λίγες ώρες, εκτός και γυρίσει η γης ανάποδα, η Μικρασιατική θα στεφθεί πρωταθλητρια Χίου για το ποδοσφαιρικό έτος 2010-11. Είπαμε λοιπόν να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα προς τιμη της, με υλικό που εκτιμούμαι πως οι περισσοτεροι θα δουν για πρώτη φορά. Αναφορά μας θα γίνει την περίοδο που έπαιξε στην τότε Β΄ Εθνική Ελλάδας, το πρώτο εξάμηνο του 1962.

Απλά να αναφέρουμε ότι η Β΄ Εθνική αποτέλεσε προκριματικό "τουρνουά" σε ομίλους, μετά τη λήξη των τοπικών διοργανώσεων. Από το φθινόπωρο του 1962 απέκτησε μόνιμο σχήμα. Η λεπτομέρεια αυτή έχει οδηγήσει τους περισσότερους από τους καταγραφείς της Β' Eθνικής να θεωρούν ως εναρκτήρια σεζόν της κατηγορίας την περίοδο 1962-63. Στα πρώτα της βήματα σχεδόν κάθε χρόνο άλλαζε και το σύστημα διεξαγωγής της. Το 1983 η αθλητική ηγεσία προχώρησε στην ενοποίηση της Β' Εθνικής σε έναν πανελλήνιο όμιλο, μορφή την οποία διατηρεί έκτοτε.

Το πρωτάθλημα έλαβε χώρα και πάλι μετά το πέρας των τοπικών διοργανώσεων το πρώτο εξάμηνο του 1962. Οι όλο και αυξανόμενες στον αριθμό συμμετέχουσες ομάδες (αυτή τη φορά 74 σωματεία), χωρίσθηκαν σε δύο «τομείς», το «Νότιο» και το «Βόρειο», όπως χαρακτηριστικά ονομάσθηκαν.

Η Μικρασιατική τότε πήγε στο πολυπληθή Β΄ όμιλο του  Νότιου τομέα, με άλλες 8 ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Αετός Χίου.

Κάθε «τομέας» περιελάμβανε στη δικαιοδοσία του πέντε προκριματικούς ομίλους. Προηγήθηκε μία αρχική φάση από την οποία απέκτησαν προτεραιότητα τρεις ή τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου.

Οι δέκα πρωταθλητές ομίλων έπαιξαν σε «τελική» φάση δύο τομέων, προκειμένου να προκύψουν οι δύο μόλις σύλλογοι που θα έπαιρναν το «εισιτήριο» για τη μεγάλη κατηγορία, μέσω αυτού του «δαιδαλώδους» συστήματος, που ευτυχώς δεν εφαρμόσθηκε ποτέ ξανά.

Β’ Όμιλος: Βύζας Μεγάρων (σε 15 αγώνες) 40 (54-13), Αργοναύτης 39 (47-10), Άρης Πειραιώς (σε 14 αγώνες) 36 (39-8), Ατρόμητος Πειραιώς (σε 15 αγώνες) 35 (28-13), Άρης Μυτιλήνης (σε 14 αγώνες) 28 (20-24), Παλλεσβιακός (σε 14 αγώνες) 25 (23-33), Αχιλλεύς (σε 14 αγώνες) 23 (13-34), Μικρασιατική (σε 15 αγώνες) 20 (12-54), Αετός (σε 15 αγώνες, με 2 μηδενισμούς) 16 (8-55).

Η τελική βαθμολογία είναι όπως αναρτήθηκε στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ (ΗΧΩ), αριθμός φύλλου 527, στις 23 Απριλίου ημέρα Δευτέρα.
Εδώ είναι η πρώτη σελίδα της εφημερίδας

Η τέταρτη σελίδα όπου υπάρχει η βαθμολογία


Και σε μεγέθυνση το συγκεκριμένο απόσπασμα


Εκείνη την περίοδο η Μίκρα έδωσε τους αγώνες της με αρκετή όπως είναι φυσικό ταλαιπωρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Όμως σημειώθηκαν και νίκες, όπως αυτή που μας μνημονεύει το απόκομμα της εφημερίδας κόντρα στον ΑΕΤΟ ΧΙΟΥ με 2-0 στο ντέρμπι της Χίου παίρνοντας ρεβάνς.
Αριθμός φύλλου 527 στις 16 Απριλίου ημέρα Δευτέρα


Σελίδα 4 του ίδιου φύλλου με την ανταπόκριση από Χίο


Και το άρθρο σε μεγέθυνση 


Η Χιώτικη εμφύλια «σύρραξη» ξεκίνησε στον πρώτο γύρο όπου ο ΑΕΤΟΣ ΕΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΟ «ΝΤΕΡΜΠΥ» ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΕ 2-0, όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο της εφημερίδας.  Αριθμός φύλλου 519 στις 19 Φεβρουαρίου 1962.


Η σελίς 4 της εφημερίδος


Το ρεπορτάζ από την σελίδα 4, όπου ο ανταποκριτής αναφέρει και αποτελέσματα του τοπικού πρωταθλήματος.


Στις 22 Ιανουαρίου το 1962 όπως αναφέρεται στην εφημερίδα αριθμός φύλλου 515, Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ
Η πρώτη σελίδα της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΗΧΟΥΣ


Η σελίδα 4 που περιέχει το ρεπορτάζ


Αλλά και το εκτενέστατο ρεπορτάζ του αγώνος.


Ψάχνοντας νικηφόρα αποτελέσματα των Μικρασιατικών εκείνη την περίοδο, βρήκαμε το απόκομμα από την νίκη της επί του ΑΧΙΛΛΕΟΣ με 3-2. όπως αναφέρει ο ανταποκριτής K.ΒΑΣΙΛΗΣ, αγνώστων λοιπόν στοιχείων, Ο ΑΓΩΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ
Το άρθρο σε μεγέθυνση


Όμως στον πρώτο γύρο (στο φινάλε του πρώτου γύρου για την ακρίβεια), η ομάς της Χίου ηττήθηκε με 3-1 από τον Αχιλλέα στην Μυτιλήνη ύστερα από ένα «αγώνα ανιαρό και άτεχνο», όπως εκτίμησε ο τότε ανταποκριτής. Αριθμός φύλλου 520 στις 26 Φεβρουαρίου 1962


Η σελίς 4 με το ρεπορτάζ


Και το ρεπορτάζ σε μεγέθυνση ταυτόχρονα με την βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή λίγο αριστερότερα. 


Σε άλλο φύλλο της εφημερίδος βρίσκουμε την λιτή αναφορά ότι ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΙΟΝ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ήρθε ΙΣΟΠΑΛΟΣ ΜΕ 2-2 ΤΟΥ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ. Αριθμός φύλλου 516 στις 29 Ιανουαρίου 1962.


 
Γενικά ήταν ελάχιστες οι φορές που το όνομα της Μικρασιατικής, αναγράφηκε τότε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΗΧΟΥΣ. Ήταν στις 9 Απριλίου 1962, αριθμός φύλλου 525, όταν η ομάς της Χίου υπέστη βαρύτατη ήττα με 6-1 από τον Ατρόμητο. Κρίνουμε πως βαρύτερη σημασία έχει η αναφορά του ονόματος της Μικρασιατικής στο πρωτοσέλιδο παρά το αποτέλεσμα (πάντως βρήκαμε άλλη μία αναφορά σε πρωτοσέλιδο, μόνο που ή ήττα από τον ιστορικό Βύζαντα Μεγάρων ήταν πολύ βαριά).


Το απόσπασμα από την πρώτη σελίδα σε μεγέθυνση


Η σελίδα 5 της εφημερίδος με το υπόλοιπο ρεπορτάζ. Στην συγκεκριμένη σελίδα υπάρχει και το ρεπορτάζ του αγώνος ΑΕΤΟΥ – ΑΧΙΛΛΕΟΣ, ο οποίος διεκόπη στο 73΄λόγω ΕΠΕΛΘΟΝΤΟΣ ΣΚΟΤΟΥΣ (πανέμορφη γλώσσα η καθαρεύουσα). Είχε αργήσει η άφιξη του πλοίου από Μυτιλήνη, με συνέπεια η καθυστέρηση της έναρξης του αγώνος, όπως αναφέρει ο μόνιμος ανταποκριτής της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΗΧΟΥΣ Κ. Βασίλης.  


Και η μεγέθυνση του  


Τέλος να αναφέρουμε πως η «μόνιμη» Β' Εθνική άρχισε την περίοδο 1962-63

Το αρχικό σχέδιο της ΕΠΟ προέβλεπε πρόκριση (για τη μόνιμη πια Β’ Εθνική) για 18 συλλόγους από κάθε «τομέα» του 1962. Τελικά όμως και έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν, τη σύνθεση της κατηγορίας αποτέλεσαν (εκτός των δύο υποβιβασθέντων από την Α’ Εθνική του 1961-62 Πανελευσινιακού και Δόξας Δράμας), τριάντα ομάδες του «Νότιου Τομέα», 27 ομάδες του «Βόρειου Τομέα» και τέλος η Αναγέννηση Άρτας, συνολικά δηλαδή 60 σωματεία.

Συστάθηκαν τέσσερις όμιλοι.

Στον Α’ όμιλο (15 ομάδων που προέρχονταν από Αθήνα, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αχαΐα, Ρόδο, Χίο και Μυτιλήνη) πρώτευσε ο Ολυμπιακός της Χαλκίδας, υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο. Παρουσίασε την καλύτερη άμυνα (δέχθηκε μόλις 17 τέρματα σε 28 αγώνες, ένα λιγότερο από τον τρίτο της κατάταξης Παναιτωλικό) και μάζεψε 70 βαθμούς με μόνο 4 ήττες (πιο λίγες κατά μία, είχε μόνο ο Διαγόρας που τερμάτισε έβδομος, καθώς τον «φρέναραν» 11 ισοπαλίες).

Δευτεραθλητής ήταν ο σπουδαίος τότε Ροδιακός, με 19 νίκες (τις περισσότερες στον όμιλο), εκτοπίζοντας μεγάλα ονόματα όπως οι Ατρόμητος Περιστερίου και Παναχαϊκή που περιορίσθηκαν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Έκτος ήταν ο Λεβαδειακός, ενώ μόλις διασώθηκε (στην όγδοη θέση) ο «γαλαζοαίματος» Αστέρας Γκύζη, γνωστός από το μεγάλο πρωτάθλημα της Ένωσης Αθηνών στη δεκαετίας του ‘50.

Μεταξύ των υποβιβασθέντων ήταν ο ιστορικός Αθηναϊκός που θα έκανε μια ολόκληρη 20ετία για να επιστρέψει στην κατηγορία. Οι υπόλοιποι ήσαν η Σαφράμπολη, ο Πατραϊκός, ο Εύριπος Χαλκίδας, η Ελευθερούπολη, η Μικρασιατική Χίου και ο Άρης Μυτιλήνης, που τιμωρήθηκε με 17 μηδενισμούς (!) τερματίζοντας με -12 βαθμούς.

Για αυτή την περίοδο της Μικρασιατικής θα αναφερθούμε μία άλλη φορά (αρκεί να υπάρχει χρόνος και υγεία).

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ Δ΄ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ


Πηγές
Εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ
Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΕΚΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ Β ΕΘΝΙΚΗ» του Νίκου. Δημ. Νικολαίδη

10 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...ΤΙ ΝΑ ΠΩ...ΑΦΩΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα συγχαρητήριά μου για την άψογη παρουσίαση της ιστορικής αναδρομής της πορείας της Μικρασιατικής.Τέτοια άρθρα είναι "κοσμήματα" για το χιώτικο διαδίκτυο.

    ΧΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ti doyleia exeis esi ston Atromito....ela sti Mikra gamoto...Eyxaristoyme poli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως μου τα προ-λόγισες και ακόμη καλύτερα...
    Γιώργη δεν έχω λόγια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΟΥ!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Enas antipalos epiase kai ekane tetia doyleia gia ti Mikra mas. Oi dimosiografoi kai oi efimerides poy enai? Tetoia pramata oyte ta exoyn dianoithei pote toys gia tin omada mas.
    File ilikrina sigxaritiria kai mprabo. Pas xamenos ekei poy eisai.Ela se mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Γιώργης στο αθλητικό ιντερνετ της Χιου είναι παντα ένα βημα μπροστα απο ολους τους αλλους.
    Χαρα μας που τον εχουμε στον Ατρομητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει, όταν πάρει ποτέ πρωτάθλημα ο Ατρόμητος καθώς το υλικό έχει ήδη καταγραφεί και περιμένει...
    Ευχαριστώ τους φίλους για τα καλά τους λόγια. Εφόσον είχα την δυνατότητα για κάποια πράγματα παραπάνω, το θεώρησα ως υποχρέωση, για μία ιστορική ομάδα, να εμφανίσω ξεχασμένες και άγνωστες πτυχές του παρελθόντος της. Σε τελική ανάλυση δίνω το ερέθισμα και σε άλλους να ασχοληθούν με τις ομάδες τους.
    Εγώ αν και «ξένος», έτυχε να βρεθώ στον Ατρόμητο και εκεί θα παραμείνω καθώς το «δέσιμο» μαζί του είναι καθαρά συναισθηματικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άφωνος!!! Είσαι απίστευτος...Σου το έχω πει και προσωπικά και στο ξαναλέω και τώρα ότι θαυμάζω την υπομονή σου και την αγάπη γιαυτό που κάνεις!!!Μπράβο σου ,να συνεχίσεις έτσι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
    Φοβερό άρθρο...
    Περιμένουμε μια ανασκόπηση του Πρωταθλήματος με τα δικά σας μάτια και στατιστικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή