Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο Αιολικός πάντα θα ξυπνάει μνήμες στους παλιούς Βυρωνιώτες

Αύριο η ομάδα της Δάφνης Δαφνώνα, στην οποία ευχόμαστε ολόθερμα καλή επιτυχία,  αντιμετωπίζει την ομάδα του Αιολικού Μυτιλήνης για το κύπελλο ερασιτεχνών.

Προκειμένου να πάρουμε μία γεύση από την φετινή ομάδα του Αιολικού βάλαμε αυτά τα δύο video. Επιλέξαμε ως αντίπαλο του Αιολικού στα δύο video τον Αθηναϊκό όχι τυχαία.  Οι Βυρωνιώτες που θυμούνται πολύ καλά τα παλιά, γνωρίζουν τι έγινε την περίοδο 1981-82, όταν Αιολικός και Αθηναϊκός αγωνιζόμενοι στον 3ο όμιλο (τότε έπαιζε στην κατηγορία η Χίος που τερμάτισε 7η και ο Παγχιακός που τερμάτισε  14ος ), έπαιζαν την άνοδο στην Γ Εθνική στις 2 Μαΐου στην Μυτιλήνη παρουσία 8.000 φιλάθλων.

Κόλαση όπως ήταν αναμενόμενο τότε στην άφιξη του Αθηναϊκού στο αεροδρόμιο σε ένα κλίμα απίστευτης τρομοκρατίας, υπό την ανοχή όλων των υπευθύνων. Ο Αθηναϊκός τότε είχε στην σύνθεσή του παικταράδες όπως οι Μαυρίδης (αργότερα στο Παναθηναικό), Κονταξής (Εθνικός Πειραιά)

Ο Αιολικός τότε προηγήθηκε στο 83΄με πέναλτι του Μέγα (ανύπαρκτο), αλλά στο 93΄ ο Ζαφειρόπουλος του Αθηναϊκού με σουτ ισοφάρισε. Και ενώ ο ανεκδιήγητος και πολύ λίγος διαιτητής Νικάκης έδειξε σέντρα, ακολούθησαν φοβερά επεισόδια και τραμπουκισμοί,  η επίθεση στο Νικάκη από τους παίκτες του Αιολικού  Μανούσο, Μέγα και Ματζουράνη, με αποτέλεσμα το φύλλο αγώνα (ο αρχηγός της ομάδας του Βύρωνα Αρεάλης δεν το υπέγραψε) να κλείσει με σκορ 1-0.

Αυτή η μαύρη μέρα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν η σημαντικότερη στην ιστορία του Αιολικού καθότι ανέβηκε κατηγορία. Αν το ματς ερχόταν ισόπαλο θα ισοβαθμούσε με τον Αθηναϊκό και θα ανέβαινε η ομάδα του Βύρωνα (υπερτερούσε στην ισοβαθμία) καθώς στα δύο ματς που επέμεναν ο Αθηναϊκός έκανε δύο νίκες (2-0 τη Χίο και 5-0 τα Πετράλωνα).

Η βαθμολογία τότε σε 30 αγώνες.

1.Αιολικος 51
2.Αθηναικος 49
3.Θριαμβος 39
4.Ρουφ 38
5.Ανταγορας 35
6.Κεραυνος 34
7.Χιος 34
8.Λιοσια 32
9.Συρος 32                                                     
10.Αγ.Δημητριος 30
11.Αγ.Ιεροθεος 27
12.Πετραλωνα 27
13.Απολλων Καλυθιων 24
14.Παγχιακος 17
15.Αετος 4
16.Καρλοβασι 1

Η φωτό είναι από το 1-0 του Αιολικού, με τον Κωσταντίνου στα δοκάρια και τον Μέγα να έχει σουτάρει.

Αυτό είναι απόσπασμα εκείνης της εποχής, από την εφημερίδα ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΣΠΟΡ όπου γράφει όπως είναι φυσικό ασύστολα ψεύδη ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ που έγιναν κάνοντας το άσπρο μαύρο.

 ΑΙΟΛΙΚΟΣ - ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1 (3 Απριλίου 2011)

 

ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ – ΑΙΟΛΙΚΟΣ 2-1 (5 Δεκεμβρίου 2010)


12 σχόλια:

  1. kai esi re megale ola auta poy ta emathes? Toso palios eisai diladi kai den to xerame?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλάκες Αιολικοι γι'αυτο σας ταράξαμε στη φαπα ολη τη δεκαετια του'80 σε όποια έδρα της Αθηνας και να πηγαίνατε σας παίρναμε αμπαριζα ξεφτίλες!

      Διαγραφή
  2. Μεγάλε, το όποιος βιάζεται σκοντάφτει πρέπει να το έχεις ακούσει.
    Να σε πληροφορήσω λοιπόν πως από την στιγμή που γεννήθηκα, μεγάλωσα και έζησα στο Βύρωνα μέχρι τα 45 μου χρόνια, παρακολουθώντας από πιτσιρικάς και από πολύ κοντά τον Αθηναϊκό, του οποίου τα γραφεία ήταν 50 μέτρα από το σπίτι μου, όπως και να το κάνουμε ξέρω πολλά περισσότερα από σένα, για κάτι που εσύ πληροφορήθηκες πριν λίγο για πρώτη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GIORGO EISAI PODOSFERIKH EGYKLOPEDIA.PREPEI NA GRAPSEIS VIVLIO!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιωργο και ο δημοσιογραφοσ που εγραψε το ρεπορταζ στα λεσβιακα νεα ειναι ο σημερινος γγ αιγαιου και νησιωτικης πολιτικης Δ χαλκιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΙ

    Εκείνη τη περίοδο ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ είχε απέναντι του τον ΑΘΗΝΑΙΚΟ.....έδωσε μια απίστευτη μάχη σε όλη τη σεζόν η οπαία κρίθηκε ουσιαστικά στο θρυλικό ματς τις 2 Μαΐου 1982....ένα από τα σημαντικότερα ματς στην ιστορία του λεσβιακού ποδοσφαίρου! .....Ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ κερδίζει πέναλτι στο 85΄ σε ανατροπή του Μανούσου....το γήπεδο έχει πάρει φωτιά από 12.000 κόσμο που έχει κατακλύσει το "Νταρλά" 3 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα!!!....κανένας παίχτης δεν έχει το κουράγιο να αναλάβει την εκτέλεση αυτού του πέναλτι, που θα έστελνε τον ΑΙΟΛΙΚΟ στη Β΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του.....Ο Λάκης ο Μέγας με «κρύο αίμα» στέκετε απέναντι από τον Κωνσταντίνου, ο οποίος θα μείνει απλά να κοιτάει την μπάλα να κυλάει απίστευτα αργά και βασανιστικά προς την αριστερή γωνία, να ξύνει κυριολεκτικά το κάθετο δοκάρι και.....αυτό που έγινε τότε ίσως δεν ξανασυμβεί ποτέ σ΄ αυτό το γήπεδο!.....Το 1-0 είναι γεγονός και επί 5΄ λεπτά το γήπεδο είχε καλυφθεί από ένα απέραντο άσπρο σύννεφο αποτέλεσμα των τουλάχιστον 20 βεγγαλικών και καπνογόνων που είχαν πέσει στον αγωνιστικό χώρο!!!!!..
    Ο αγώνας δεν θα λήξει ποτέ....μια απίστευτη φάση στη περιοχή του ΑΙΟΛΙΚΟΥ, στις καθυστερήσεις του αγώνα, αποτέλεσε την αιτία ο αγώνας να κριθεί στα χαρτιά....ποτέ κανένας δεν θα πει με σιγουριά αν η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή μετά από κόρνερ του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ και το ασταθές μπλοκάρισμα από το Γαλήτη ή είχε προηγηθεί φάουλ στον τερματοφύλακα του ΑΙΟΛΙΚΟΥ....Ο επόπτης γραμμών Πατσιαούρας θα τρέξει προς τη σέντρα και ο διαιτητής Νικάκης επηρεαζόμενος από το βοηθό του θα κατακυρώσει το γκολ του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ......το γήπεδο έχει μετατραπεί σε αρένα....ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.....όλος ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ έχει πέσει πάνω στο Νικάκη, ο οποίος μαζί με τους δύο επόπτες θα φύγει για τα αποδυτήρια....το φύλλο αγώνα θα στείλει την ομάδα της Μυτιλήνης στη Β΄ Εθνική! Το γκολ του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, δεν θα μετρήσει ποτέ......ΑΙΟΛΙΚΟΣ- ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-0!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το βίντεο μήπως είναι καιρός να το δούνε και άλλοι? Για να μάθουν όλοι τελικά τι έγινε..Ποιος ο λόγος να είναι κρυφό μετά από τόσα χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η τιμωρία σας ηταν ο ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ να πηγαίνει παράταση την Μαντσεστερ και σεις μπαράζ την Ασπίδα Ξάνθης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας της Μυτιλήνης είναι εκτός από αστείο και ψευδές.12.000 κόσμο γράφουν οι Μυτιληνιοί,σιγά μην είχε και 30.000.Γύρω στους 7.000 το πολύ,μέσα στους οποίους υπήρχαν και φίλαθλοι του Αθηναϊκού που είχαν φτάσει 2 μέρες νωρίτερα με καράβι.Το πέναλντι του Αολικού ήταν ανύπαρκτο κι η εφημερίδα γράφει ''καθαρά ανατράπηκε''.Το πεντακάθαρο γκόλ του Αθηναικού στο '93 που έκανε το 1-1 και θα κέρδιζε την άνοδο,το ακύρωσε ο διαβόητος Νικάκης με το έτσι θέλω κι η εφημερίδα γράφει ''οι παίχτες του Αθηναικού υποστήριξαν ότι ειναι γκολ''.Μα ήταν γκολ.
    Γράφει ακόμα ότι ο Νικάκης ήταν ''άψογος'' (με διαιτησία 100-0 υπέρ Αιολικού) κι ότι ''δεν έδειξε πυγμή στο γκολ του Αθηναικού''(προφανώς επειδή δεν τους έκανε τη χάρη να το ακυρώσει κατευθείαν κι όχι αργότερα όπως έπραξε).Και το αποκορύφωμα είναι που γράφει στο τέλος ότι ''ο κόσμος δεν σημείωσε κανένα έκτροπο'' ενώ τραμπουκίστηκαν παίχτες,τεχνική ηγεσία και φίλαθλοι του Αθηναικού που ανταπέδωσαν.Γι αυτό τα επόμενα 2-3 χρόνια όπου παίζατε στην Αθήνα σας υποδέχονταν οι οπαδοί του Αθηναικού με ανοιχτές αγκάλες.Η αδικία της χαμένης ανόδου και οι ψευτομαγκιές δεν πέρασαν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από τις μεγαλύτερες αδικίες τότε,ο Αθηναικός έπρεπε να ανέβει γιατί το άξιζε.Ήταν αρκετά τα ψηφαλάκια του ΠΑΣΟΚ τότε στο νησί κι είχαν αποφασίσει να ανεβάσουν τον Αιολικό με κάθε τίμημα.Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν πονάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή