Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αντίπαλοι Ατρομήτου: Πέλοπας Κιάτου


Επόμενος σταθμός στα ταξίδια του Ατρομήτου θα είναι το Κιάτο για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Πέλοπα. Χρήσιμο όμως να δούμε τι μας θυμίζει το όνομα ΠΕΛΟΠΑΣ.

Λίγη ιστορία.
Ήταν γιος του Τάνταλου, βασιλιά της Λυδίας ή της Φρυγίας. Παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια και απόκτησαν τον Ατρέα, το Θυέστη, το Χρύσιππο και άλλα παιδιά.

Όταν ο Πέλοπας ήταν νέος, ο πατέρας του θέλησε να δοκιμάσει τους θεούς. Τον έκοψε λοιπόν κομμάτια και τους πρόσφερε γεύμα τα μέλη του. Οι θεοί όλοι αμέσως αντιλήφθηκαν το ανοσιούργημα, Μόνο η Δήμητρα δεν το κατάλαβε, γιατί ήταν πικραμένη από την απαγωγή της κόρης της, και έφαγε ένα μέρος από τον ώμο του. Όταν οι θεοί τον ανάστησαν, αντικατέστησαν με ελεφαντοκόκαλο το μέρος του ώμου που έλειπε.

Έπειτα οι θεοί έδιωξαν τον Τάνταλο από την πατρίδα του και στην εξορία τον ακολούθησε ο Πέλοπας. Ήρθε στην Ήλιδα και εκεί συναγωνίστηκε το βασιλιά Οινόμαο σε αγώνα αρματοδρομίας. Τον νίκησε με τη βοήθεια του Ποσειδώνα και της Ιπποδάμειας, κόρης του Οινόμαου, γιατί αυτή τον ερωτεύτηκε. Έγινε βασιλιάς της Ήλιδας και παράλληλα την παντρεύτηκε. Έτσι έγινε ο πρόγονος της τραγικής οικογένειας των Πελοπιδών και ιδρυτής των Ολυμπιακών αγώνων.


Ο Πέλοψ ως βασιλιάς της Πίσας επέκτεινε την βασιλεία του λίγο-λίγο ώστε έφθασε κάποια στιγμή να εξουσιάζει τόσο μεγάλο μέρος της Απίας που την μετονόμασε σε Πελοπόννησο, μία ονομασία που μέχρι σήμερα ισχύει για να δείχνει την κραταιά του Πέλοπος εξουσία η οποία έμελλε να χαράξει με πολύ βαθυά γράμματα όχι μονάχα το μέλλον του Πέλοπα αλλά και των απογόνων του που θα έρχονταν σε λίγο στο φώς μιάς μοναδικής από κάθε άποψης μοιραίας γενιάς...

Το όμορφο Κιάτο
Το Κιάτο λοιπόν βρίσκεται 22 χιλιόμετρα δυτικά της Κορίνθου και είναι έδρα του Δήμου Σικυωνίων, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο Νομό Κορινθίας με 19.455 κατοίκους, εκ των οποίων περίπου 10.000 μένουν εντός του δημοτικού διαμερίσματος Κιάτου.

Είναι ένα όµορφο, παραθαλάσσιο, διαµετακοµιστικό, εµπορικό και παραθεριστικό κέντρο που περιβάλλεται από µια εύφορη περιοχή. Παρουσιάζει µεγάλη κίνηση µιας και βρίσκεται ακριβώς στο µέσο της διαδροµής Αθηνών – Πάτρας.


Η πρόσβαση στο Κιάτο είναι εύκολη, καθώς εξυπηρετείται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ από Αθήνα κάθε μία ώρα και από Κόρινθο κάθε μισή. Επίσης λειτουργεί και σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου, με δρομολόγια ανά μία ώρα από Πειραιά.

Στο Κιάτο υπάρχουν τρεις ομάδες. Ο ιστορικός Πέλοπας Κιάτου με έτος ίδρυσης το 1926, η Αναγέννηση Κιάτου και ο Ορφέας Κιάτου.


Τα ποδοσφαιρικά.
Ωστόσο  ο Πέλοπας είναι η ιστορικότερη με έτος ίδρυσης το 1926. Δυστυχώς η ομάδα δεν έχει ιστοσελίδα για να αντλήσουμε πληροφορίες. Με αρκετό κόπο βρήκαμε αυτό το απόσπασμα «..Το μακρινό 1926, διεξήχθη ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο Δερβένι. Ο αγώνας, με αντίπαλο τον Πέλοπα Κιάτου, διεξήχθη στην τωρινή πλατεία. Τότε δεν υπήρχε το κτίριο του Ειρηνοδικείου και οι παλιοί θυμούνται την ακτογραμμή να βρίσκεται πολλά-πολλά μέτρα προς βορρά (προς τη θάλασσα). Μάλιστα τα οριζόντια δοκάρια των τερμάτων ήταν από σκοινί !! Το αποτέλεσμα του πρώτου αυτού αγώνα ήταν 1 – 0 υπέρ της Δερβενιώτικης ομάδας και ο σκόρερ ήταν ο Πάγκαλος από το Στόμι…» 

Σπουδαία ονόματα για λίγο ή πολύ φόρεσαν την φανέλα του. Ένα από αυτά ο Αλέκος Αλεξανδρής ενώ ο διάσημος δικηγόρος Α.Κούγιας τα χρόνια που ήταν ποδοσφαιριστής, έπαιξε εκεί ποδόσφαιρο.

Ιστορικότερη αθλητική στιγμή ίσως του Πέλοπα ήταν η συμμετοχή του στην Β΄ Εθνική την περίοδο 1981-82. Κάπου αναφέρεται ότι έπαιξε στην Β΄ Εθνική και το 1968 ωστόσο, σκαλίζοντας την «βίβλο» του ποδοσφαίρου δεν τον βρήκαμε.

Προπονητής της ομάδος είναι κύριος Σπύρος Αργυρόπουλος. Ένας από τους πιο επιτυχημένους τεχνικούς των τελευταίων χρόνων, καθώς η συμβολή του σε Σπαθοβούνι, Ηρακλή Ξυλοκάστρου, με τον οποίο κατέκτησε και το Κύπελλο Κορινθίας, αλλά και στον Πανσολυγειακό, στάθηκαν αιτίες να πάει στο Πέλοπα και να διακριθεί επίσης.


Η ομάδα είχε σταθερή και άριστη πορεία φέτος με στόχο και πάλι την συμμετοχή στη Δ΄Εθνική από όπου είχε υποβιβαστεί πρόσφατα.


Χαρακτηριστικές στιγμές στο φετινό πρωτάθλημα κάποια δημοσιεύματα, όπως αυτό:

«Λύγισε» έπειτα από δεκαοκτώ ματς ο Πέλοπας
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαοκτώ συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος είχε να γευτεί την… πίκρα της ήττας ο Πέλοπας, τελικά, όμως, «γονάτισε» στην Ξυλοκέριζα! Τέλος στο εντυπωσιακό αήττητο σερί των 18 αγώνων πρωταθλήματος του Πέλοπα έβαλε ο Σαρωνικός επικρατώντας με σκορ 1-0, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας της ΕΠΣ Κορινθίας
Ωστόσο λίγο μετά διεξήχθη ένα επεισοδιακό ματς κόντρα στην Ελλάς Βέλου. Το τι έγινε αναφέρει το παρακάτω απόσπασμα. Βρέθηκε επίσης με δυσκολία ένα βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα.

«…..Επεισοδιακό ήταν το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής στην Α’ ΕΠΣ Κορινθίας ανάμεσα στην Ελλάδα Βέλου και τον Πέλοπα Κιάτου, το οποίο βρήκε νικήτρια την φιλοξενούμενη ομάδα με 4-3.
Έντονες διαμαρτυρίες για την διαιτησία εξέφρασαν οι άνθρωποι της Ελλάδας Βέλου στο ντέρμπι με τον Πέλοπα, το οποίο τελείωσε 3-4. Η φάση, η οποία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ήταν αυτή του τέταρτου γκολ των φιλοξενούμενων, καθώς οι γηπεδούχοι θεώρησαν ότι υπήρχε οφσάιντ. Η Ελλάδα Βέλου μάλιστα, αποχώρησε από το γήπεδο, το ματς διεκόπη, τελικά, όμως μετά από λίγη ώρα επέστρεψαν και το ματς ολοκληρώθηκε κανονικά….»



Στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον Παννεμεατικό, νίκησε 6-1 και αναδείχθηκε πρωταθλητής. Την ερχόμενη Τετάρτη (9/5) στο Στάδιο του Κιάτου, ο Πέλοπας θα αντιμετωπίσει σε φιλικό την Κόρινθο. Μάλιστα, ο αγώνας θα έχει χαρακτήρα φιέστας για τους "ερυθρόλευκους", καθώς θα γίνει η απονομή του τίτλου από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Κορινθίας, Μιχάλη Τσιχριτζή.



1 σχόλιο: