Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Το κίνημα του Οφτού

Εδώ και λίγες μέρες ακούμε για διάφορα κινήματα, όπως της πατάτας, του λαδιού και άλλα. Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι στην πατρίδα μας την Κρήτη, ετοιμάζεται το κίνημα του ΟΦΤΟΥ εν όψει Πάσχα. Περί τις 20.000 αρνιά θα σφαγούν και θα πουληθούν προς 6,80 το κιλό από παραγωγούς των Ανωγείων χωρίς τα αρπακτικά τους μεσάζοντες.


Επειδή στη Χίο μάλλον είναι άγνωστος ο όρος ΟΦΤΟ, εξηγώ παρακάτω τι σημαίνει.

Οφτό ή Αντικρυστό Κρέας

Tο οφτό κρέας ή αντικρυστό, το ψήνανε παλιά μόνο στις ορεινές περιοχές της Κρήτης συνήθως οι βοσκοί. Τους εξυπηρετούσε ο τρόπος που το ψήνανε γιατί δεν είχαν στους χώρους βοσκής μαγειρικά σκεύη. Αφού έσφαζαν και έβγαζαν την προβιά από το ζώο, το έκαναν τέσσερα κομμάτια, τα λεγόμενα γουλίδια. Κάθε κομμάτι το περνούσαν από μία ξύλινη σούβλα από ξύλο ασφενδάμου και αλατίζανε το κρέας. Ορισμένοι βοσκοί, κάνανε τη λεγόμενη οτερμενιά. Έβρισκαν, δηλαδή, κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσανε σε σχήμα τετράγωνου και έβαζαν επάνω τις σούβλες με το κρέας. Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) έβαζαν ένα σωρό από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. Το κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικρυστό) και όχι πάνω στη φωτιά. Το αφήναν έτσι για τρία τέταρτα και ύστερα το γύριζαν από την άλλη μεριά. Το μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος.

Η πρώτη φωτό είναι από "εξειδικευμένο" μαγαζί του Ηρακλείου που επισκεφθήκαμε το καλοκαίρι και οι άλλες δύο από φαγοπότια που "κάποιοι"….είχαν την τύχη να απολαύσουν σε όλο τους το μεγαλείο κατά το παρελθόν.  


5 σχόλια:

  1. η πινακίδα Ανώγεια γιατί έχει τρυπούλες??
    Ποια άτακτα αγόρια έκαναν σημάδι πάνω της???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαθέτω συλλογη φωτο απο τέτοιες ταμπέλες στη Κρητη. Γεγονός είναι ότι μερικά παιδιά εκει έχουν ανησυχίες που εκφράζουν ποικιλότροπα. Ενίοτε και με τρυπούλες σε ταμπέλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε φίλε και μεις εχουμε τέτοιες εμπειρίες. οφτό στην πλατεία των Ανωγείων απέναντι από το σπίτι- μουσειό Ξυλούρη κ.τ.λ.Και τώρα η πρόταση-πρόκληση: θα μας ετοιμάσεις ένα τέτοιο τσιμπούσι αν πάρεις το πρωτάθλημα? Αναμένω απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεπώς γνωρίζεις το αντικείμενο. Από το μουσειο-σπιτι του ΨαροΝίκου πέρασα ξανα τον Αυγουστο. Θα εισηγηθω στον Ατρόμητο τέτοιου ειδους γλέντι καθως υπαρχει η "τεχνογνωσία" και η όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραία λοιπόν,αναμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή