Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Μία σύγκριση με την επίμαχη φάση του Πύργου


Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2. Ο Μήτρογλου δεν βρίσκει τη μπάλα, αλλά το γκολ κατόπιν διαβούλευσης του διαιτητή Καλόπουλου, του βοηθού Σαραϊδάρη και του τέταρτου Τριτσώνη θεωρήθηκε έγκυρο.



Εδώ βλέπεται τη θέση του Μήτρογλου την στιγμή του σουτ.Είναι σε θέση οφσαιντ χωρίς να αποτελεί παράβαση.



Η μπάλα περνά,  ούτε ο τερματοφύλακας αλλά ούτε και ο επιθετικός βρίσκουν τη μπάλα


Η φάση του Πύργου





Προφανώς η φάση του Πύργου είναι καθαρότερη από αυτή του Ολυμπιακού (μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Μήτρογλου επηρεάζει αντίπαλο).  Υποκειμενικά κρίνοντας νομίζω ότι ο Μωυσάκης α) δεν κερδίζει πλεονέκτημα από τη θέση του β) δεν επηρεάζει τον αντίπαλο γ) ούτε πάιζει αλλά ούτε αγγίζει τη μπάλα.

Ο βοηθός δεν φαίνεται στην εικόνα για να δούμε πότε σήκωσε σημαία, αν "περίμενε για να δει" ή αν είχε καλή θέση. Δύσκολη φάση που ναι μεν έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στον αγώνα λόγω του χρονικού σημείου που έγινε, αλλά αυτό που παρατηρούμε εμείς με άνεση χρόνου, αυτός έπρεπε να το κρίνει σε μιλισεκόντ και μην ξεχνάμε πως δεν ειμαστε με διαιτητές επιπέδου και εμπειρίας Σουπερ Λιγκ.  

Υπενθυμίζω:

Ένας επιτιθέμενος είναι οφσάιντ και κάνει παράβαση όταν:

Α. αγγίζει ή παίζει την μπάλα

Β. επηρεάζει το παιχνίδι

Γ. επηρεάζει αντίπαλό του

Δ. κερδίζει πλεονέκτημα από την θέση του


Οι ορισµοί των στοιχείων που αφορούν την ενεργό συµµετοχή στο παιχνίδι, έχουν ως εξής: 

Επηρεάζει το παιχνίδι σηµαίνει ότι "παίζει" ή αγγίζει τη µπάλα που µεταβιβάστηκε ή την άγγιξε ένας συµπαίκτης.
 • Επηρεάζει έναν αντίπαλό του σηµαίνει ότι εµποδίζει έναν αντίπαλο από το να "παίξει" ή να του επιτραπεί να "παίξει" τη µπάλα, εµποδίζοντας προφανώς το οπτικό πεδίο του αντιπάλου ή τις κινήσεις του, ή κάνοντας µία χειρονοµία ή κίνηση η οποία, κατά την άποψη του διαιτητή, ξεγελά ή αποσπά την προσοχή ενός αντιπάλου.
 • Αποκτά πλεονέκτηµα ευρισκόµενος στη θέση αυτή σηµαίνει ότι "παίζει" τη µπάλα που αναπηδά προς αυτόν από ένα κάθετο δοκάρι ή το οριζόντιο δοκάρι ενώ αυτός είναι σε θέση οφσάιντ, ή "παίζει" τη µπάλα που αναπηδά από έναν αντίπαλο προς αυτόν ενώ αυτός είναι σε θέση οφσάιντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου