Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το οφσάιντ… η κριτική και η ημιμάθεια

Χιλιάδες τόνοι μελάνι και χαρτί καταναλώθηκαν, άπειρα πληκτρολόγια και οθόνες καταστράφηκαν, προκειμένου κάθε τρεις και λίγο να υπάρχουν αναφορές που παραπέμπουν στο ταλαίπωρο οφσάιντ.

Ο γράφων αυτές τις αράδες δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα καθότι ως φίλαθλος που του αρέσει η αντικειμενική, κατά το δυνατόν κριτική, του αρέσει να παίρνει θέση. Ενίοτε διαμαρτύρομαι από το πάγκο (κακώς) στους βοηθούς για λάθος υποδείξεις τους στο οφσάιντ.

Ένα πρώτο επιχείρημα που μπορεί να μου αντιτάξει κάποιος είναι το εξής απλό: Είσαι διαιτητής? Έχεις παρακολουθήσει κανένα σεμινάριο διαιτησίας? Πώς έχεις άποψη για θέματα αφού δεν είσαι επαΐων.

Θα απαντήσω ότι το ιντερνετ, σε συνδυασμό με το μεράκι μου για το ποδόσφαιρο αλλά και της ενασχόλησής μου ως αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα της Ισπανίας εδώ και 10 χρόνια, με «τρίψανε» με το αντικείμενο.Με ώθησαν στο να ψάχνω, να βλέπω και να ρωτώ έτσι ώστε να μπορώ κατά το δυνατόν να έχω άποψη.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο ήταν οι διαμαρτυρίες για ένα ακυρωθέν γκολ την περασμένη Κυριακή του Πύργου Πυργίου. Στον αγώνα δεν ήμουν ενώ ως μοναδικό στοιχείο για την επίμαχη φάση είναι τρεις φωτογραφίες που μου έστειλαν.

Στο μόνο που μπορώ να βοηθήσω όσους βρέθηκαν στο γήπεδο εκείνη τη μέρα και είδαν ολοκληρωμένη τη φάση είναι τα παρακάτω τα οποία παρακαλώ να μελετήσετε:

08/01/2010 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος, επειδή διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή των Κανονισμών, υπενθυμίζει σε όλους τους διαιτητές ότι για την ενιαία εφαρμογή των Κανονισμών αρκεί η εφαρμογή των Κανονισμών Διαιτησίας σύμφωνα με το άρθρο 5 του ισχύοντος Κανονισμού Διαιτησίας, που είναι υποχρέωση και καθήκον των διαιτητών να εφαρμόζουν τη διάταξη αυτή.

Η Ο.Δ.Π.Ε. προκειμένου να γίνεται ενιαία εφαρμογή των Κανονισμών, επειδή οι αποφάσεις των διαιτητών σχετικά με το οφσάιντ διαφοροποιούνται, υπενθυμίζει τα παρακάτω:

1. Την εγκύκλιο της F.I.F.A. Νο 565 / 10.4.1996
Γενικά οι βοηθοί διαιτητές (και οι διαιτητές) πρέπει να σημειώνουν έναν παίκτη, που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, μόνον όταν είναι βέβαιοι, ότι έχει ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ και πρέπει να τιμωρηθεί. Σε περίπτωση αμφιβολίας να μη σημειώνουν.

2. Παράβαση οφσάιντ που τιμωρείται
Ένας παίκτης, που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, τιμωρείται μόνο εάν τη στιγμή, που η μπάλα αγγίξει ή μεταβιβαστεί από ένα συμπαίκτη του, αυτός ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ κατά την άποψη του διαιτητή, με το να:
  • επηρεάζει το παιχνίδι ή
  • επηρεάζει έναν αντίπαλό του.

3. Ορισμοί
  • «Επηρεάζει το παιχνίδι» σημαίνει, ότι «παίζει» ή αγγίζει την μπάλα, που μεταβιβάσθηκε ή ΑΓΓΙΞΕ ΕΝΑ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ.
  • «Επηρεάζει έναν αντίπαλό του» σημαίνει, ότι εμποδίζει έναν αντίπαλο από το να «παίξει» ή ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ «ΠΑΙΞΕΙ» ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, εμποδίζοντας προφανώς το οπτικό πεδίο του αντιπάλου ή τις κινήσεις του, ή κάνοντας μία χειρονομία ή κίνηση, η οποία, κατά την άποψη του διαιτητή, ξεγελά ή αποσπά την προσοχή ενός αντιπάλου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να παρατηρήσω πως αρκετοί που κάνουν ρεπορτάζ σε διάφορα έντυπα για επίμαχες φάσεις (η Χίος δεν αποτελεί εξαίρεση), δεν χρησιμοποιούν σωστά του ορισμούς που βλέπετε πιο πριν.  Δεν υπάρχει το «επηρέαζε» ή «δεν επηρέαζε» σκέτο. Θα πρέπει να συνοδεύεται από το τι επηρέαζε.

Η πλειοψηφία των φιλάθλων για διάφορους λόγους, δεν κάθεται να ασχοληθεί με λεπτομέρειες, επαναπαυόμενη στο κάθε καλαμαρά που γράφει πέντε αράδες,  για να διαμορφώσει άποψη. Αν λοιπόν ο γράφων είναι ημιμαθής τι περιμένουμε από τον κόσμο? 

Ένα χρησιμότατο λίνκ που εξηγεί με σαφήνεια για το οφσάιντ είναι αυτό http://www.fifa.com/mm/document/afdeveloping/refereeing/5.%20law%2011_554.pdf


Θέλετε και άλλες οδηγίες που έχουν πάρει οι βοηθοί από την ομοσπονδία τους? Ορίστε:

Το οφσάιντ είναι ένα στοιχείο του αγώνα που βαρύνει το Βοηθό Διαιτητή. Από μια υπόδειξή του, σωστή ή λάθος, μπορεί να κριθεί ένα παιχνίδι. Για την εφαρμογή του οφσάιντ, εκτός από τη γνώση του κανονισμού και τη σωστή θέση που πρέπει να έχει ο Βοηθός, υπάρχουν και κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο, στα πλαίσια της ενιαίας εφαρμογής κανονισμού.

Οι οδηγίες αυτές έχουν ως εξής:

- Όταν ένας Βοηθός Διαιτητή δεν είναι βέβαιος σχετικά με μια παράβαση οφσάιντ, τότε δεν θα πρέπει να υψώνει την σημαία του.

- Οι Βοηθοί Διαιτητές θα πρέπει να εφαρμόζουν την τεχνική "περίμενε και δες" (
wait and see), σε κάθε ευκαιρία, ώστε να έχουν την δυνατότητα να δουν την κατάληξη της μπάλας.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ένας επιτιθέμενος είναι οφσάιντ, αυτό δεν είναι απαραίτητα παράβαση. Παράβαση είναι όταν:

Α. αγγίζει ή παίζει την μπάλα

Β. επηρεάζει το παιχνίδι

Γ. επηρεάζει αντίπαλό του

Δ. κερδίζει πλεονέκτημα από την θέση του


Οι Βοηθοί πρέπει επίσης να φροντίζουν να έχουν ανοιχτό οπτικό πεδίο για καλύτερη γραμμή ορατότητας, μετακινούμενοι ανάλογα σε περίπτωση που παίκτης/ες επηρεάζει/ουν ή εμποδίζει/ουν το οπτικό τους πεδίο, χωρίς όμως να φύγουν από την ευθεία του 2ου τελευταίου αμυνόμενου.

Τέλος να συμπληρώσω κάτι που ενδεχομένως θυμάστε από το Μουντιάλ

Παίκτης που βρίσκεται εκτός αγωνιστικού χώρου δίχως την άδεια του διαιτητή, καθορίζει εκ νέου την γραμμή του οφσάιντ.



Συμπέρασμα

Πριν αρχίσουμε να ουρλιάζουμε σε εξέδρες και πάγκους, να ανοίγουμε κανένα «βιβλίο». Δεν έχουμε πάντα εμείς δίκιο. Δεν τα ξέρουμε εμείς όλα. Βλέπετε τι γίνεται σε  αγώνες Μουντιάλ με διαιτητές τεράστιας εμπειρίας. Εγκλήματα. Έχουμε την απαίτηση σε τοπικό επίπεδο ο κάθε διαιτητής ή βοηθός να είναι επιπέδου Κολίνα? Με μέτρο.

Όταν στον αγώνα του Ατρομήτου με τον Ηρακλή Θυμιανών διαμαρτυρήθηκα στον βοηθό για λάθος υπόδειξη οφσάιντ (ήταν σε παντελώς λάθος θέση), ο κύριος Γιάχος μου την «έπεσε» ρωτώντας με «τι είπατε κύριε?» με αυστηρό ύφος, για να του απαντήσω «ο βοηθός είχε λάθος θέση και εφάρμοσε λάθος τον κανονισμό. Οφσάιντ δεν υπήρχε» χωρίς περαιτέρω συνέπειες για μένα. Στο ημίχρονο πάντως πήγα στο βοηθό και του εξήγησα το λάθος του, το οποίο φυσικά δεν παραδέχτηκε. 

Καλό είναι να «διαβάζουν» άπαντες. Ο καθένας στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα την δουλειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου