Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Γιατρός αγώνα… το Άλφα και το Ωμέγα στο γήπεδο

Νομίζω πως θα συμφωνούν άπαντες ότι πέραν της αγάπης για το ποδόσφαιρο, προέχει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα όλων των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται. Προσωπικά θεωρώ την ύπαρξη ιατρού στον αγώνα το Άλφα και το Ωμέγα. Για την παρουσία γιατρού θα πρέπει να νοιάζονται πρώτιστα παράγοντες, παρατηρητές, διαιτητές  και κάθε λογής υπεύθυνοι και μετά για όλα τα άλλα.

Ανέτρεξα σε κανονισμούς διατάξεις και νόμους για το τι προβλέπεται στην περίπτωση που ο γιατρός δεν προσέλθει σε αγώνα ή για τον αν καθυστερήσει ή αν δεν ειδοποιηθεί από το γηπεδούχο σωματείο και διαπίστωσα ένα αλαλούμ.

Θεωρητικά η προκήρυξη του κάθε πρωταθλήματος θα έπρεπε να καλύπτει επαρκώς και ξεκάθαρα αυτά τα ερωτήματα.

Πρώτη δουλειά λοιπόν να ανατρέξω στον Κ.Α.Π. http://www.epo.gr/kanonismoi/pdf/09_10/KAP_ERASITEXNIKON_PROTA8LHMATON_IOYN_2010.pdf  διότι οι κατά τόπου ενώσεις κάνουν συνεχώς παραπομπές στις διατάξεις του Κ.Α.Π. Διαβάζοντας φτάνω στο άρθρο 8 παράγραφος 2β που αναφέρει:
«…Σε αγώνες Δ Εθνικής και διοργανώσεις μικτών ομάδων ενώσεων, είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού αγώνα…»

Ερώτηση: Στα άλλα πρωταθλήματα δεν είναι? Με την εις άτοπον απαγωγή συμπεραίνω πως όχι.

Ακολούθως ανέτρεξα στην λιτή προκήρυξη της Ε.Π.Χ. Χίου για το 2010 http://www.eps-xiou.gr/articles#20 όπου αναγράφει:

Το γηπεδούχο Σωματείο είναι υπεύθυνο:
-Για παρουσία ιατρού, η οποία είναι και δεσμευτική για το γηπεδούχο Σωματείο.
Η άδεια για την τέλεση των αγώνων θα εκδίδεται από την Ε.Π.Σ Χίου (Ν.3207/03). Για κάθε αγώνα το γηπεδούχο Σωματείο είναι υπόχρεο να φροντίσει
για την παρουσία ιατρού στον αγώνα και για το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό. Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης ιατρού το σωματείο είναι υποχρεωμένο
να ειδοποιήσει την Ε.Π.Σ. Χίου δύο ημέρες πριν τον αγώνα.

Ερώτηση: Υπάρχουν κυρώσεις και ποιες για την παράβαση του ανωτέρου?

Ωστόσο επειδή η προκήρυξη της Ε.Π.Σ. Χίου δεν με κάλυψε, ανέτρεξα σε ενώσεις άλλων περιοχών διαβάζοντας τις αντίστοιχες προκηρύξεις τους.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Ε.Π.Σ. Ηρακλείου  ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010 - 2011

Η ύπαρξη ιατρού στον αγώνα αποτελεί υποχρέωση της γηπεδούχου ομάδας. Πριν την έναρξη του αγώνα Κυπέλλου ή Πρωταθλήματος, ο ιατρός υπογράφει το φύλλο αγώνος με ευθύνη του διαιτητή του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση απουσίας του ιατρού, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας. Η γηπεδούχος ομάδα χάνει τον αγώνα και της επιβάλλεται πρόστιμο 300€ το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Ε.Π.Σ. Ρεθύμνου ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2011

1)
 Δεν θα διεξάγεται αγώνας χωρίς την παρουσία γιατρού και εφόσον διαπιστωθεί ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου θα επιβάλλεται ποινή σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΑΠ.
2)
 Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες πρέπει να είναι εφοδιασμένη με φαρμακευτικό υλικό για χρήση των ποδ/στών της.
3)
 Τα γηπεδούχα σωματεία πρέπει να έχουν στη διάθεση των διαγωνιζομένων τα φάρμακα για τις πρώτες βοήθειες, όπως προβλέπονται από την Υγειονομική Επιτροπή της ΕΠΟ και τον γιατρό του αγώνος (άρθρο 16 του ΚΑΠ).  
Το
  γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να έχει φορείο για τυχόν μεταφορά τραυματισθέντα ποδ/στη εις το όχημα που θα τον μεταφέρει σε κλινική ή νοσοκομείο.
4)
 Το γηπεδούχο υποχρεούται να καταβάλλει τη δαπάνη του ιατρού και της διαιτησίας πριν την έναρξη του αγώνα. Τυχόν άρνηση ή αμέλεια του σωματείου θα επισύρει τις διατάξεις του άρθρου 21 παραγ. 2 του ΚΑΠ.
5)
 Εφ΄ όσον τα σωματεία δεν διαθέτουν δικό τους ιατρό, αυτό πρέπει να γνωστοποιηθεί εγκαίρως στη Διοργανώτρια εγγράφως, προκειμένου να ορίζεται γιατρός από την αρμόδια επιτροπή.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Ε.Π.Σ. Κέρκυρας ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2011

Σε κάθε αγώνα και πριν από την έναρξη του, πρέπει να παρίσταται γιατρός αγώνα και να υπάρχει φαρμακευτικό υλικό. Το γηπεδούχο σωματείο που για οποιαδήποτε αιτία δεν φροντίσει να υπάρχει γιατρός αγώνα πριν την έναρξή του , σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π., θα τιμωρείται με:
α) Έγγραφη επίπληξη και πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, όταν αυτό συμβεί για πρώτη φορά.
β) Αυστηρή έγγραφη επίπληξη και πρόστιμο ύψους 200, όταν αυτό συμβεί για δεύτερη φορά.
γ) Προσωρινός αποκλεισμός μιας (1) αγωνιστικής και πρόστιμο ύψους 300 ευρώ , όταν αυτό συμβεί για τρίτη φορά.

Ανάλογη ποινή θα επιβάλλεται και για κάθε άλλη φορά (μετά την τέταρτη) που το σωματείο δεν μεριμνήσει για την παρουσία γιατρού στον αγώνα.
ε) Τα μέλη του Δ.Σ. του γηπεδούχου σωματείου φέρουν την ευθύνη, που ο νόμος ορίζει, σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει χωρίς γιατρό ή αποχωρήσει ο γιατρός κατά την διάρκεια του αγώνα.
στ) Για τη νομική προστασία και μόνο των σωματείων έναντι της δικαιοσύνης, τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να παραδίδουν, στους διαιτητές που με τη σειρά τους θα το αναφέρουν στις παρατηρήσεις του Φ.Α. και θα την επισυνάπτουν σε αυτό ειδοποίηση γιατρού. Η διαδικασία της ειδοποίησης γιατρού δεν απαλλάσσει τα σωματεία από τις παραπάνω ποινές. Η ιδιότητα του γιατρού να αποδεικνύεται με την επίδειξη της επαγγελματικής του ταυτότητας στον Παρατηρητή και τον Διαιτητή.
ζ) Σωματείο που αποδεδειγμένα θα υποκαταστήσει με οποιοδήποτε τρόπο γιατρό αγώνα θα παραπέμπεται με το άρθρο 20 του πειθαρχικού κώδικα για πλαστογραφία.
η) Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να διαθέτουν στον γιατρό αγώνα το απαιτούμενο φαρμακευτικό υλικό, μάσκα οξυγόνου (αυτό που διαθέτει η διοργανώτρια, αλλά και ότι επιβάλλεται να προμηθευτούν τα σωματεία), φορεία όπου έχουν διατεθεί, σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους: Α1 και Α κατηγορία: 300 ευρώ και Β’ κατηγορία: 250 ευρώ.
Την εφαρμογή της παραγράφου (η) αναλαμβάνει ο παρατηρητής αγώνα ο οποίος και αναφέρει οποιαδήποτε παράληψη στην έκθεσή του.

ΕΝΩΣΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΑΡΘΡΟ 14ο – Υποχρεώσεις ομάδων – Φύλλο αγώνα
1. Κάθε ομάδα προσκομίζει υποχρεωτικά στο γήπεδο 4 μπάλες αν είναι γηπεδούχος, και 2 μπάλες η φιλοξενούμενη.
2. Κάθε ομάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό και να προσέρχεται στο γήπεδο μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
3. Η γηπεδούχος ομάδα έχει την υποχρέωση για την παρουσία γιατρού στο γήπεδο, φαρμακευτικού υλικού, φορείου κλπ. Εάν για οποιαδήποτε αιτία δεν φροντίσει να υπάρχει γιατρός αγώνα πριν την έναρξη του, ο αγώνας θα διεξάγεται αλλά η ομάδα θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να είναι το ίδιο για κάθε επόμενο αγώνα που δεν θα έχει γιατρό, μετά από απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής.

Ο  Καλούδης Γεώργιος ήταν ο ιατρός στον χτεσινό αγώνα της ομάδος μας

Εν κατακλείδι
Αν κάποιος βγάζει συμπέρασμα ή γνωρίζει περισσότερα για το τι ισχύει στην δική μας Ένωση ας μας ενημερώσει και εμάς, διότι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο καθένας ανά την Ελλάδα εφαρμόζει κατά το δοκούν τις διατάξεις.
 Άλλοι δεν επιτρέπουν τέλεση αγώνα και πράττουν άριστα ενώ άλλοι ρίχνουν πρόστιμα καλυπτόμενοι πίσω από νόμους.
Το θέμα όμως είναι να καλυφθούμε πίσω από νόμους ή να έχουμε φροντίσει από πριν για την υγεία των αθλητών?

Θα με ρωτήσει κανείς γιατί τέτοιου είδους αναφορά? Υπαινίσσομαι τίποτα?
Θα απαντήσω πως όλο και κάτι έχει πέσει στην αντίληψή μου, συμπληρώνοντας επίσης ότι   
ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ* . (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 - 370 π.χ.).

Το πλέον πρόσφατο, παρολίγον τραγικό περιστατικό στον αγώνα Σαλαμάνκα - Μπέτις. Ο γιατρός αντέδρασε και έσωσε τον Μιγκέλ Γκαρθία από το μοιραίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου