Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Αθώος και με τη βούλα ο Θανάσης Γιάχος

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από καιρό, η εμπλοκή του Θανάση Γιάχου στην υπόθεση με τα στημενα ήταν μία πέρα για πέραπαρεξήγηση που ευτυχώς είχε πλαίον άισιο τέλος.


Σε επικοινωνία μας με τον διαιτητή Θανάση Γιάχο μας δήλωσε πως έχει πλέον στα χέρια του το απαλλακτικό βούλευμα του ανακριτή κυρίου Φάκου. Αφού πρώτα παρουσιάστηκαν στον ανακριτή τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία από καιρό εις καιρού είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ήταν αυταπόδεικτή η αθώωση του.

Η ουσία του βουλεύματος δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός της πλήρης αθώωσης του αλλά και της πλήρους αποκατάστασης του ονόματός του. Δεν υπάρχει υποψία, ψεγάδι ή καν ίχνος άλλης εμπλοκής του Γιάχου με την υπόθεση των στημένων αγώνων, με αποτέλεσμα η υπόθεση θα οδηγηθεί στο αρχείο οριστικά και αμετάκλητα.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αισθάνεται ειλικρινά πλήρως δικαιωμένη που πήρε από την πρώτη στιγμή το πλευρό ενός απόλυτα τίμιου και αθώου ανθρώπου. Ευχόμαστε στον κύριο Γιάχο καλές διαιτησίες και καλή επιτυχία στις εξετάσεις που δίνει αυτό το καιρό.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο Λέων «κατασπάραξε» και τον Χιώτικο αθλητικό τύπο

Αν και διακοπές δεν παύουμε να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα αθλητικά δρώμενα του νησιού, μέσα από τις ιστοσελίδες και τον Χιώτικο αθλητικό ηλεκτρονικό τύπο.  Πέραν της μεταγραφολογίας υπάρχει ένα σημαντικότατο θέμα, το οποίο «άγνωστο» γιατί, δεν έχει ακόμα λάβει την δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ουσιαστικά μόνο μία ιστοσελίδα γενικότερου ενδιαφέροντος έκανε αναφορά. Εννοούμαι αυτό με την ποδοσφαιρική ομάδα του Λέοντα και την πρωτοφανή για τα Ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά, υπόθεση της παράνομης χρησιμοποίησης παικτών στην ομάδα του κατόπιν ουσιαστικά πλαστογραφίας δηλαδή δυσφήμηση αθλήματος.

Το ελάχιστο ίσως που θα περίμενε κάποιος τόσες μέρες (εμείς ειλικρινά όχι), από τον αθλητικό τύπο της Χίου (δεν εννοούμαι ιστοσελίδες αλλά εφημερίδες), θα ήταν να κάνει έστω και μία αναφορά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ασκεί λειτούργημα και ήταν υποχρεωμένος να το κάνει από την πρώτη στιγμή. Όπως δηλαδή είχε κάνει ανάλογα στην υπόθεση με την Α. Ε.  Χίου/Βροντάδου και τον Άλντο. Ας δούμε όμως πρώτα τι έχει γίνει σε αυτή την απάτη η οποία δεν έχει προηγούμενο.

Η ομάδα του Λέοντα χρησιμοποίησε παρανόμως ποδοσφαιριστές που δεν του ανήκαν   σχεδόν σε όλο το πρωτάθλημα, με ένα  πολύ απλό τέχνασμα. Καταρχήν άσχετα αν κάποιος ποδοσφαιριστής του Λέοντα είχε φύγει από την ομάδα, κράταγαν το παλιό του δελτίο. Δικαίωμά τους καθώς ήθελαν να κρατάνε ένα αρχείο στο σύλλογο. Με αυτό τον τρόπο όμως, τέσσερις ποδοσφαιριστές που ανήκαν πλέον στην Κυβέλη (Προγούλης, Ρούσος, Κηλαδίτης, Κουμέντης), συν ένας που ανήκε σε ομάδα εκτός νησιού (Τζοάνος), αν και είχαν δελτία με τις ομάδες τους, αγωνιζόντουσαν και με το Λέοντα καθότι παλαιότερα ανήκαν σε αυτόν. Στους αγώνες με τον Λέοντα παρουσιάζονταν τα παλιά τους δελτία και συμμετείχαν κανονικότατα στους αγώνες. Αυτό έγινε συνολικά 22 φορές χωρίς κανείς να πάρει μυρουδιά τίποτα έως ότου μία κυρία (έβαλε σε όλους τα γιαλιά) παρατήρησε αυτό που δεν είχαν δει τόσα μάτια αξιωματούχων ομάδων, αρχηγών ομάδων, ποδοσφαιριστών, διαιτητών κ.λ.π.

Δηλαδή μία ανήκουστη καραμπινάτη απάτη, κατά συρροή και κατ’  εξακολούθηση, που παραπέμπει στο άρθρο 26 του Πειθαρχικού Κώδικα περί Παραβάσεων Καταστατικού – Κανονισμών Ε.Π.Ο. – Δυσφήμηση Αθλήματος. Με συνέπεια οι αξιωματούχοι, οι αρχηγοί, προπονητής, παίκτες αλλά και η ίδια η ομάδα, να κινδυνεύουν με ολοκληρωτικό αφανισμό. Τα κίνητρα όλων όσων έκαναν αυτή την απάτη μας είναι άγνωστα αλλά και ουσιαστικά αδιάφορα.  Η ουσία είναι ότι κάποιοι εξακολουθούν να εξευτελίζουν με κάθε τρόπο, κάθε έννοια αθλητισμού καταπατώντας κάθε αξία που του έχει απομείνει όρθια, έχοντας δυστυχώς και την κάλυψη του τύπου. Τι να πούμε δηλαδή για τον Μπέο και το κάθε Μπέο, όταν εδώ τους έχουμε ξεπεράσει σε είδος απάτης? Δεν φτάνει η αηδία που έχουμε νοιώσει τόσες μέρες με όσα γίνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θα φτάσουμε να νοιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη και στο ερασιτεχνικό? Τι απέμεινε? Πόση ξεφτίλα πλέον θα αντέξουμε?

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι δεν είναι απίθανο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας να υπάρχουν μιμητές. Τέτοιου είδους «ανδραγαθήματα» επειδή διαδίδονται σε «ομοϊδεάτες», θα πρέπει η τοπική Ε.Π.Σ. Χίου να ενημερώσει όχι μόνο όλες τις υπόλοιπες Ε.Π.Σ., αλλά μέσω και της Ε.Π.Ο. τον Πανελλήνιο αθλητικό τύπο με ανακοίνωση. Από κει και πέρα έχουμε προτάσεις που αν ζητηθούν θα κατατεθούν, έτσι ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν. Τα μέσα έχουμε δει ότι υπάρχουν συνεπώς είναι πανεύκολο να λυθεί το θέμα μια για πάντα. Πρόσκαιρες και ανέφικτες λύσεις είναι οι καταθέσεις των παλιών δελτίων. Αν χάθηκαν ή πετάχτηκαν δεν θα γίνουν μετεγγραφές? Εκτιμούμε ότι οι ποινές θα πρέπει να είναι ανάλογες του παραπτώματος. Και αν την προηγούμενη φορά με την Α.Ε. Χίου/Βροντάδου θεωρήθηκαν χάδι, αυτή την φορά θα πρέπει να είναι παραδειγματικές και εξοντωτικές. Τέτοια απάτη δεν έχει ξαναγίνει Πανελλαδικά, συνεπώς οι ποινές τώρα θα πρέπει να  αποτελέσουν αθλητικό πειθαρχικό δεδικασμένο για ανάλογες περιπτώσεις.  

Θα κλείσουμε όμως την αναφορά μας στο όλο θέμα, με μερικά σχόλια για την απαράδεκτη στάση του Χιώτικου αθλητικού τύπου και τους «δημοσιογράφους» του. Καταρχήν παραπέμπω στην δεξιά στήλη του blog, όπου κάπου στην μέση αναφέρουμε τον Θεό που πρεσβεύει το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Το υπενθυμίζουμε διότι ήμασταν σίγουροι ότι θα χρειαζόταν στο μέλλον να το επικαλεστούμε. Διαβάστε πολύ καλά τι γράφουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και μετά ερευνήστε λίγο το ίντερνετ.

Σχεδόν όλοι όσοι λοιπόν ασκούν δημοσιογραφικό λειτούργημα και ασχολούνται με τα ποδοσφαιρικά της Χίου στις εφημερίδες, έκαναν το θέμα κοινώς «γαργάρα». Γιατί? Να εκτιμήσουμε λόγω άγνοιας της σοβαρότητας του θέματος? Ε, τότε να μην ασχολούνται με το ποδόσφαιρο διότι είναι άσχετοι με το αντικείμενο. Με το πόλο που πάει να πάρει το πρωτάθλημα ίσως τα καταφέρουν καλύτερα. Να εκτιμήσουμε από τακτ και ντροπή για να μην ξεφτιλιστεί το Χιώτικο ποδόσφαιρο? Σαν τον άλλον (που δεν είναι βέβαια δημοσιογράφος) με το θέμα του Γιάχου που τον έστειλε φυλακή προσπαθώντας παράλληλα να αποδείξει ότι δεν είναι Χιώτης μπας και θιχτεί το νησί? Και που ακούστηκε να υπάρχει τέτοιου είδους τοπικιστικός συμβιβασμός στο δημοσιογραφικό λειτούργημα? Μήπως τελικά τα προσωπικά και φιλικά συμφέροντα υπερτερούν του λειτουργήματος και όταν συμβαίνουν απάτες από κολλητούς σαν αυτή, την καταπίνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα? Να αναφέρουμε μήπως ένα συγκεκριμένο τηλεφώνημα κάποιου, σε συγκεκριμένο δημοσιογράφο που κλήθηκε να απαντήσει μήπως λόγω ενός κολλητού του δεν δημοσιοποίησε το θέμα? Επιλεκτική δημοσιογραφία? Είναι δυνατόν αυτοί που θέλουν να λέγονται «δημοσιογράφοι» να αναφέρουν ότι ένα τέτοιο θέμα είναι ενδοοικογενειακή υπόθεση? Ποιόν δουλεύουν? Μας περνάνε όλους για «μακάκες? Το θέμα με τον Άλντο γιατί δεν ήταν? Ή μήπως και αυτό εντασσόταν στο θέμα όπως έγραψαν «αφήστε το να ξεχαστεί» και μην το σκαλίζεται άλλο? Έτσι προστατεύεται τα συμφέροντα του απλού πολίτη που έχει παιδιά και τα στέλνει να παίξουν ποδόσφαιρο? Συγχαρητήρια. Αυτό εσείς το λέτε δημοσιογραφία και έχετε την απαίτηση να σας διαβάζει ο κόσμος? Νομίζετε ότι αποτελείται μονοπώλιο και ελέγχεται την πληροφόρηση όπως πριν λίγα χρόνια που δεν υπήρχε τίποτα εκτός από τις εφημερίδες σας?

Στα δικά μας μάτια αλλά και σε κάθε υγιούς σκεπτόμενου ανθρώπου, αυτό είναι κατάντημα, ξεπεσμός και ξεφτίλα. Όλα όσα δηλαδή επιβεβαιώνονται κάθε μέρα στη πατρίδα που ζούμε. Μέσα σε όλη αυτή την σαπίλα, με την βρώμα από την κορφή ως τα νύχια να μας πνίγει, οι μόνες ελπίδες που έχουμε για να μείνει κάτι όρθιο, είναι να υπάρχει δικαιοσύνη και αντικειμενική ενημέρωση για όλα. Αν δεν κρατήσουν οι δικαστές και οι δημοσιογράφοι ανάστημα ποια άλλη εξουσία έμεινε να το κρατήσει? Οι πολιτικοί? Μα για αυτό προκόψαμε.



Ως «όψιμοι» και για όσο καιρό παρακολουθούμε τον Ατρόμητο, ήταν ικανός ο χρόνος να κάνουμε αρκετές διαπιστώσεις σε διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων και για τον Χιώτικο αθλητικό τύπο. Η στάση που κράτησε στο συγκεκριμένο θέμα ειλικρινά δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη. Το αντίθετο μάλιστα. Επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις μας για το «λειτούργημα» που ασκεί. 

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πρώτη επίσημη δικαίωση του Γιάχου

Eξετάστηκε από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθήνας, το αίτημα περί άρσης της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα, μερικών εξ όσων εμπλέκονται στη υπόθεση με το σκάνδαλο στημένων των αγώνων. Μεταξύ αυτών και ο Θανάσης Γιάχος ο οποίος παρουσιάστηκε ενώπιον του συμβουλίου μετά της δικηγόρου του.

Αφού πρώτα ρώτησε τα κλασικά η κυρία Πρόεδρος, έδωσε κατόπιν τον λόγο στον κύριο Εισαγγελέα. Αυτός  αρκέστηκε να ρωτήσει μόνο το εξής «σαν κατηγορούν τελικά για τα 4350 που ήταν η αμοιβή σας ε?» Μάλιστα, απάντησε ο Γιάχος. Αμέσως μετά το συμβούλιο ομοφώνως έκανε την άρση της απαγόρευσης της εξόδου του από την χώρα. Η όλη διαδικασία κράτησε μόλις 5 λεπτά, σε σχέση με τις άλλες που ήταν αρκετά χρονοβόρες και με την παρουσία της δικηγόρου του παντελώς αχρείαστη. 

Σήμερα επίσης στην Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής κύριος Ανατολάκης αναφέρθηκε στην υπόθεση  των στημένων αγώνων, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε «..κατηγορούνται και άνθρωποι άδικα όπως ο Θανάσης Γιάχος, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την δουλειά του...»

Δύο θέματα με τις βαλίτσες στο χέρι

1) Ότι θυμούνται χαίρονται στο ΠΟΛΙΤΗ

Λίγο πριν πάρουμε τις βαλίτσες στο χέρι, για να σας απαλλάξουμε από την παρουσία μας για μπόλικες μέρες, κάναμε μια βόλτα στο Χιώτικο τύπο.

Δύο μήνες σχεδόν μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. του Ατρομήτου, μάθαμε σήμερα στις 6 Ιουλίου από τον ΠΟΛΙΤΗ περί των μελών της ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και των στόχων της. Θα ήταν χρήσιμο, αν μπορούσε να μας εξηγήσει κάποιος την σκοπιμότητα αυτού  του μπαγιάτικου και ανούσιου δημοσιεύματος.


2) Σαρρής: «Είναι ένας απλός ιδιώτης»

Ακόμα ένα δημοσίευμα που αφορά τις διαφωνίες μεταξύ Ε.Π.Σ. Χίου και  Σ.Δ. Χίου. Ψάξαμε το ζουμί των δηλώσεων, το οποίο κατά την εκτίμησή μας υπάρχει σε δυο σημεία

Π. Ρούλης


Γ. Σαρρής


Και όλο το κείμενο του ΠΟΛΙΤΗ

Εμείς προσθέτουμε αποσπάσματα από τον κανονισμό Διαιτησίας της ΕΠΟ του 2010 που αφορά τα επίμαχα σημεία. Αλλά και το απόσπασμα καταστατικού μία άλλης νησιώτικης ΕΠΣ.  Όποιος τα διαβάσει προσεκτικά μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Απόσπασμα άρθρου 7 κανονισμου διαιτησίας

Απόσπασμα καταστατικού άλλης ΕΠΣ


Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Καλό καλοκαίρι

Ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη η ώρα για διακοπές. Το Blog του Ατρομήτου θα ρίξει υπερβολικά τους ρυθμούς μέχρι τις 25 Αυγούστου καθότι αναχωρεί για διακοπές. Ώρα να αποτοξινωθεί από την καθημερινότητα, να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει και γενικά να αναζωογονηθεί. Αναχωρεί πρώτα για την συγκεκριμένη παραλία νότια της Νάξου που δεν είναι τώρα τόσο χειμωνιάτικη όσο είναι στην φωτογραφία και μετά προς αυτές τις δύο ήσυχες και ζεστές στο Λιβυκό Πέλαγος της Κρήτης.

Προφανώς για ότι σημαντικό προκύψει για την ομάδα μας ή για ότι άλλο έκτακτο άξιο λόγου, θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση. Ευχόμαστε υγεία και καλές διακοπές σε όλους σας.


Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο Ι. Σιδεριδάκης και ο Πάπας της Ρώμης

Στο τελευταίο μου αφιέρωμα για το Χιώτικο ποδόσφαιρο, ανέφερα πως θα κλείσω για φέτος το καλοκαίρι, με ενδεχομένως άλλο ένα «ειδικό».  Πράγματι βρέθηκαν στοιχεία και μαρτυρίες, για μία ιστορία από τα  Έργα και Ημέραι του Ι. Σιδεριδάκη που άνετα θα μπορούσε να γίνει βιβλίο.

Σκαλίζοντας το παρελθόν, είναι τρομερά εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως κάτω από κάθε πέτρα που έγραφε την λέξη «ποδόσφαιρο» στη Χίο την δεκαετία του 60, βρισκόταν πάντα ο Σιδεριδάκης.  Πανταχού παρών που λένε. Καταρχήν εκτός του ρόλου του ως ανταποκριτή, είναι επίσης ολοφάνερο πως ήταν «χωμένος» (με την καλή έννοια) πίσω από όλες τις εκδηλώσεις των ομάδων της εποχής, τουλάχιστον όσες αγωνίστηκαν στην Β Εθνική. Ήδη από εκείνη την δεκαετία υπάρχει δημοσίευμα που τον αποκαλεί ΜΥΣΤΗ ΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Ορίστε η απόδειξη του «ΜΥΣΤΗ» που βρέθηκε σε δημοσίευμα στις 27 Ιουλίου 1962. 


Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει την προσφορά του στο Χιώτικο ποδόσφαιρο, ωστόσο ως ανταποκριτής της Αθλητικής Ηχούς, μας έδωσε την δυνατότητα σήμερα να μπορούμε να βρούμε πολλές πληροφορίες από εκείνη την εποχή. Πρωταγωνιστής όπως λένε παλιότεροι και ο ίδιος, σε ατέλειωτες και απίστευτες ιστορίες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι πλέον γνωστές.  Αν και ο Σιδεριδάκης διαθέτει άριστη μνήμη, κάνει μέχρι ενός σημείου επιλεκτική χρίση του μνημονικού του. Βάζει ένα φίλτρο σε όσα λέει διότι κάποια πράγματα ενδεχομένως δεν είναι για δημοσιότητα, κάτι που ακούγεται ως λογικό και θεμιτό.

Ίσως θυμάστε το αφιέρωμα που είχα κάνει για τον ΑΡΗ ΚΑΜΠΟΥ. Εκεί είχα αναφέρει μερικές ιστορίες αλλά είχα βάλει και ένα απόσπασμα από ένα αγώνα  στη Χίο κόντρα στον ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Ήταν αγώνας στα πλαίσια της 14ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Β Εθνικής της περιόδου 1964-65, με τον Άρη Κάμπου να ονομαζόταν πλέον Α.Ε.ΧΙΟΥ.

Σκαλίζοντας διεξοδικά για πληροφορίες να αναφέρω πως τα επεισόδια και με διαιτητές εκείνη την εποχή, όπως και τώρα, ήταν πάρα πολλά σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας  αλλά ενίοτε και της Χίου (π.χ. ένας αγώνας πάλι με την Α.Ε. Χίου κόντρα στον ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟ το Γενάρη του 65). Ωστόσο παρόμοια δραπέτευσης διαιτητού δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε μάλλον παγκοσμίως.  Το θέμα είναι ότι μετά το δημοσίευμα του Σιδεριδάκη, έγινε ντόρος καθώς το θέμα πήρε έκταση στην εφημερίδα. Προτού όμως αναφέρουμε τι πραγματικά έγινε με τον διαιτητή, ας δούμε τον αντίκτυπο εκείνου του αγώνα στην Χιακή κοινωνία, όπου είχαμε παραιτήσεις και κλείσιμο καταστημάτων.   



Ο αγώνας λοιπόν κακήν κακώς τέλειωσε, με τον κόσμο εξαγριωμένο να θέλει να μαυρίσει στο ξύλο τον διαιτητή Φατούρο. Ο συγκεκριμένος Αθηναίος διαιτητής Α Εθνικής είναι εύκολο να αντιληφθούμε, ότι εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία. Και επειδή δεν μου αρέσει να είμαι υπερβολικός, σκαλίζοντας παρατήρησα πως στις περισσότερες περιπτώσεις που πήγαινε σε απομακρυσμένα νησιά για να διαιτητεύσει αγώνες, έσφαζε χωρίς αιδώ τις τοπικές ομάδες.  Ορίστε ένα παράδειγμα από άλλο αγώνα στον ίδιο όμιλο της Β΄Εθνικής την ίδια χρονιά. Χαμός.


Ο κόσμος λοιπόν εξαγριωμένος μπήκε στο γήπεδο να λυντσάρει τον διαιτητή. Όμως, ω του θαύματος εμφανίζεται ο πανταχού παρών Σιδεριδάκης και δίνει την λύση. Τον έκρυψε πρόχειρα από το εξαγριωμένο πλήθος και μετά βρήκε και τον έντυσε  με ρούχα Καθολικού ιερέα (δηλαδή του φόρεσε ένα  καπέλο και το σακάκι) από ένα καθολικό παπά που βρήκε τυχαία!!! Στη συνέχεια τον πήγαν συνοδεία δύο χωροφύλακες και τον επιβίβασαν στο καράβι ΑΓΓΕΛΙΚΑ χωρίς να γίνει αντιληπτός. Όπως αναγράφει ο Σιδεριδάκης  στο ρεπορτάζ του, το οποίο όπως θα δείτε παρακάτω αμφισβητήθηκε έντονα από την αντίπαλη πλευρά, το πλοίο καθυστέρησε διότι ο κόσμος μπούκαρε στο βαπόρι ψάχνοντας τον διαιτητή να το σακατέψει στο ξύλο. Σύμφωνα με μαρτυρίες το πλοίο έφυγε τελικά την αυγή καθώς ο εξαγριωμένος κόσμος έψαχνε τον Φατούρο όλη νύχτα εμποδίζοντας τον απόπλου.


Ο Ταβλάς που βλέπετε στην σύνθεση της Χίου την δεκαετία του 40 ήταν τερματοφύλακας της Α.Ε.Κ. τον οποίον με κάποιο τρόπο (θα μάθουμε), είχε φέρει ο Σιδεριδάκης στη Χίο. Το όνομά του για παράδειγμα αναφέρεται στο τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Α.Ε.Κ. - Παναθηναϊκός την περίοδο 1948-49.

Στις 19 Γενάρη του 1965 βγαίνει δημοσίευμα το οποίο προσπαθεί να αντιστρέψει τα γεγονότα λέγοντας υποτίθεται την αλήθεια. Κλασικό κουκούλωμα όπου κάνουμε το άσπρο μαύρο. 


Στις 21 Γενάρη νέο δημοσίευμα στην στήλη όπου υπάρχουν τα νέα του Ατρομήτου Πειραιώς, διαβάζουμε την δική τους θέση. Αντίστοιχα αντίθετη της πραγματικότητας.


Κάποια στιγμή που το πλοίο έφυγε και τέλειωσε το πανηγύρι, άρχισαν τα προβλήματα του Σιδεριδάκη με την Παπική Εκκλησία. Το θέμα για πρωτάκουστο μασκαραλίκι του διαιτητή, απασχόλησε και την Καθολική Εκκλησία στη Ρώμη, διότι κάποιος κάρφωσε. Ο Πάπας της Ρώμης τότε  ζήτησε από τις Ελληνικές αρχές να απολογηθεί  ο Σιδεριδάκης, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης διότι έτσι όπως χρησιμοποίησε τα σύμβολά της, ξεφτίλισε την Παπικήν  Εκκλησία. Όπως καταλαβαίνετε τα αυτιά του Σιδεριδάκη δεν ίδρωσαν ούτε κατ’ ελάχιστον. Ναι μεν οι διαδικασίες ξεκίνησαν αλλά η υπόθεση ξεχάστηκε χωρίς συνέπειες.

Πάντως παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει αρκετές μέρες από την τέλεση του αγώνα, υπήρξαν δημοσιεύματα που παρέπεμπαν ακόμα σε αυτόν. Αιτία αυτή την φορά ένα σακάκι που όπως λέει το δημοσίευμα κάποιος ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου είχε ξεχάσει στη Χίο και το βρήκε ο πανταχού παρών Σιδεριδάκης. Ο ποδοσφαιριστής αυτός λεγόταν Καλογήρου, ο Σιδεριδάκης πήγε στο Πειραιά, του τηλεφώνησε και του το παρέδωσε. Το πρόσθετο στοιχείο ήταν ότι το συγκεκριμένο σακάκι περιείχε πολλά χρήματα. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο ΠΑΡΘΕΝΩΝ, Χιώτικων συμφερόντων καθώς ήταν ιδιοκτησία των Πολίτη και Πετρανάκη, στο οποίο κατέλυαν οι Χιώτικες ομάδες που κατέβαιναν για αγώνες σε Αθήνα και Πειραιά. Παραθέτω το σχετικό δημοσίευμα μαζί με μία παλαιά φωτογραφία του ξενοδοχείου που και αυτό ανήκει στην ιστορία του Χιώτικου ποδοσφαίρου χωρίς να έχει αναφερθεί ως τώρα.


Υ.Γ. Πριν από λίγο μάθαμε ότι ο αειθαλής Ι. Σιδεριδάκης εξελέγει αντιπρόεδρος του ποδοσφαιρικού σωματείου ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1949 – 50

Εκείνη η χρονιά γενικά ήταν πολύ δραστήρια για τις ομάδες και την τοπική Ε.Π.Σ.Χίου. Από τα δημοσιεύματα της εποχής μαθαίνουμε διάφορα όπως μεταξύ άλλων για τον πρωταθλητή της περιόδου 1948-49 που δεν γνωρίζαμε, μαθαίνουμε μέχρι ενός σημείου την βαθμολογία στο τρέχον πρωτάθλημα, για το Κύπελλο Ελλάδος με αγώνα που διεκόπη λόγω σκότους και κύπελλο Εορτών Χίου, για φιλικά με ομάδες της Μυτιλήνης αλλά και μεταξύ των ομάδων της Χίου, για τις δημοφιλέστερες ομάδες της επαρχίας (τότε), για την καλλιτεχνική φύση του τότε προέδρου της Ε.Π.Σ. Χίου Χαλλιορή, ποδοσφαιρικές Χιώτικες ειδήσεις από την δεκαετία του 30, περί γενικότερου αθλητισμού στη Χίο και διάφορα άλλα.

Ξεκινώ με την χρονολογική ταξινόμηση των γενικών ειδήσεων της εποχής (στην πορεία οι πιο «ειδικές»), αρκετές από τις οποίες προέκυψαν από τις παραπομπές σε παλαιότερα χρόνια. Υπήρχε για παράδειγμα μία στήλη με τίτλο ΠΡΟ 20ΕΤΙΑΣ όπου εκεί διαβάσαμε για την επίσκεψη της ομάδας του ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ κάπου το 1930, όπου έδωσε αγώνες με την ΑΝΔΡΙΚΗ και ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΙ της Μικρασιατικής, αλλά και με την ποδοσφαιρική, με αποτέλεσμα ισάριθμες ήττες. Στην ίδια στήλη διαβάσαμε για την επίσκεψη των ΝΕΩΝ ΒΥΡΩΝΟΣ για αγώνες κόντρα στον ΠΑΓΧΙΑΚΟ.


Σε άλλο δημοσίευμα στις 29 Απριλίου το 1950, προκύπτει μία πολύ σημαντική είδηση. Το 1948 που είχε περάσει από την Χίο η ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ έδωσε αγώνα με την ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ. Το αποτέλεσμα ήταν 7-0 υπέρ της ΜΙΚΤΗΣ ΧΙΟΥ.


Τον Αύγουστο του 1950 έρχονται δυο πολύ σημαντικά δημοσιεύματα. Αιτία των δημοσιευμάτων αυτών η επίσκεψη του Παναθηναϊκού που βάλαμε σε προηγούμενο αφιέρωμα. Ο τότε απεσταλμένος της εφημερίδας δεν αρκέστηκε στο φιλικό με την Μικτή Χίου, αλλά έκανε γενικότερο ρεπορτάζ για τον αθλητισμό στο νησί. Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στην Αθλητική Ηχώ τον Αύγουστο του 1950. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή καταγραφή και αναδρομή στον Χιώτικο αθλητισμό που έγινε ποτέ σε Πανελλήνιας κυκλοφορίας αθλητική  εφημερίδα. Στο πρώτο μαθαίνουμε τον πρωταθλητή περιόδου 1948-49 που ήταν ο ΑΣΤΕΡΑΣ. Το γεγονός ότι πήρε το πρωτάθλημα προκύπτει και από δημοσίευμα την 1η Δεκεμβρίου το 1949, όπου αναφέρονται οι ομάδες που θα αγωνιστούν στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Γίνονται επίσης γνωστά τα αθλητικά προβλήματα της εποχής, μαθαίνουμε για το γήπεδο πίσω από την Εμπορική Σχολή και την ιστορία του ως τότε


Στο επόμενο αφιέρωμα του ανταποκριτή, για τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΧΙΟ μαθαίνουμε για αγώνες της ΜΙΚΤΗΣ ΧΙΟΥ με Τούρκικες ομάδες, αλλά και για αγώνα κόντρα στην ομάδα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ της Αθήνας. Μαθαίνουμε επίσης νέα για την γενικότερη δραστηριότητα στο νησί, για τον ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΕΩΣ καθώς επίσης και μία σύντομη ιστορία για τον ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΧΙΟΥ.


Για τα προβλήματα της εποχής, ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ Χίου Χαλλιορής στέλνει εξαιρετική επιστολή στην Αθλητική Ηχώ, η οποία δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα στις 2 Αυγούστου το 1950, με τρομερό τίτλο. Αξίζει να την διαβάσετε.


Έχουμε δημοσίευμα για  την ανάδειξη των δημοφιλέστερων επαρχιακών ομάδων, όπως ψηφίστηκαν από τους αναγνώστες τότε της Αθλητικής Ηχούς. Δημοφιλέστερη από την Χίο η Μικρασιατική με 309 ψήφους στην 8η θέση, στη μέση ο Αστέρας και ο Αετός και στις τελευταίες θέσεις δημοτικότητας ο Λαίλαπας.


Είχα αναφέρει σε παλαιότερο αφιέρωμα για τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας τότε της Ε.Π.Σ. Χίου. Διαβάστε το δημοσίευμα στην στήλη ΣΚΙΤΣΑ από τις 22 Αυγούστου το 1950 και θα καταλάβετε. Ήταν οι εντυπώσεις που είχε αποκομίσει ο κορυφαίος Αρχιδιαιτητής Σωτήρης Ασπρογέρακας (γνωστών Παναθηναϊκών αισθημάτων σε άλλες όμως εποχές), που είχε έρθει στην Σχολή Διαιτητών να διδάξει.


Ακολουθεί η πρώτη συμμετοχή της Ε.Π.Σ. Χίου σε συνέλευση της Ε.Π.Ο. το 1949, με τον πρόεδρο Χαλλιορή να δίνει ρέστα στο κομμάτι της καταγραφής των πρακτικών της συνέλευσης. Πραγματική απόλαυση.


Για το κύπελλο Ελλάδος 8 Δεκεμβρίου 1949 έχουμε νέα για  τον αγώνα ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ – ΑΕΤΟΣ που διεκόπη λόγω σκότους, με τον Παλλεσβιακό να μην κάνει ένσταση  για τα αθεώρητα δελτία του Αετού, αλλά και για τον επαναληπτικό που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου το 1949, λίγες μέρες αργότερα, πρώτα στις 17 και μετά αναλυτικότερα στις 19 του μηνός.


Λίγο πριν τελειώσει το 1949 και μέσα στις γιορτές, έχουμε ένα φιλικό ανάμεσα σε Μικρασιατική και Λαίλαπα 1-0, ένα φιλικό ανάμεσα στις ομάδες ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Κ.Ε.Υ.Β.  4-3 (η ΚΕΥΒ πρέπει να ήταν το Υγειονομικό που υπήρχε τότε στο νησί) και ένα αγώνα για το ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΟΡΤΩΝ ανάμεσα σε Μίκρα και Αετό. Στα τέλη της σεζόν (Αύγουστο του 50), έχουμε επίσης ένα φιλικό όπου ΑΣΤΗΡ ΧΙΟΥ – ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 6-1.


Δυστυχώς για το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου οι αναφορές είναι ελάχιστες. Μαθαίνουμε για δύο μόνο αγώνες και την βαθμολογία σε 5 αγώνες. Δυστυχώς ο πρωταθλητής δεν γίνεται γνωστός (ελπίζουμε να βρεθεί σε δημοσίευμα άλλης χρονιάς). Στις 19 Δεκεμβρίου υπάρχει το ΑΣΤΡΑΠΗ – ΑΕΤΟΣ 3-1 και στις 2 Μαρτίου το 1950 το Μίκρα – Αετός 7-1, στο φινάλε του πρώτου γύρου με την βαθμολογία σε 5 αγώνες.



Ακολούθησαν δύο αγώνες της Μικρασιατικής στην Μυτιλήνη τέλη Μαρτίου το 1950, για το ΚΥΠΕΛΛΟ ΒΡΕΤΤΟΥ (αθλοθετήθηκε από το Αθηναϊκό πρακτορείο Τύπου Βρεττού), το οποίο κατέκτησε ο ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ. Για πλήθος κόσμου κάνει αναφορά ο ανταποκριτής της εποχής που έγραψε  αναλυτικό ρεπορτάζ και για τους δύο αγώνες.



Τέλος, μία μάλλον ασυνήθιστη είδηση, περί ενός πακέτου αθλητικών ειδών εξ Αγγλίας για τον Αετόν Χίου. Παράκλησης να μην κρατηθεί δασμός.



Και κάπου εδώ ολοκληρώνονται τα αφιερώματα των ποδοσφαιρικών περιόδων εκείνης της εποχής καθώς αισίως φτάσαμε το 1950. Ο Θεός να μας έχει καλά και να μας δίνει υγεία, να έχουμε μεράκι και όρεξη, έτσι ώστε του χρόνου ή κάπου μέσα στις επόμενες γιορτές που δεν θα έχουμε τοπικό πρωτάθλημα, να συνεχίζω με τα αφιερώματα στις επόμενες χρονιές. Ίσως μέχρι το τέλος της βδομάδας υπάρξει κάποιο ειδικότερο θέμα από εκείνα τα χρόνια. Ευχαριστώ πολύ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΑΠΤΑΚΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ο Παναθηναϊκός στην Μυροβόλο Χίο

Συνέχεια στα αφιερώματα για το Χιώτικο Ποδόσφαιρο με ένα θέμα και πάλι από το 1950. Την χρονιά εκείνη έχουν πληθύνει υπερβολικά τα δημοσιεύματα περί του Χιώτικου ποδοσφαίρου, τα οποία όσον αφορά καθαρά το τοπικό ποδόσφαιρο, θα δούμε μία άλλη φορά.

Τα μακρινά και άγνωστα προς εμάς εκείνα δύσκολα χρόνια, η τοπική Ε.Π.Σ. Χίου υπό την προεδρία του εξαιρετικά δραστήριου και εξυπνότατου όπως ανακαλύψαμε Χαλλιορή, προσπαθούσε εκτός των άλλων να ορθοποδήσει και οικονομικά. Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα για τα οικονομικά και τις εν γένει προσπάθειες που έγιναν από μία υποδειγματικής λειτουργίας Ένωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πιθανή λύση για τόνωση των οικονομικών της Ένωσης ήταν μέσω των εισιτηρίων (για το πρωτάθλημα η Ένωση τότε εισέπραττε όλα τα εισιτήρια από τους αγώνες πρωταθλήματος), η πρόσκληση για  άφιξη των μεγάλων ομάδων των Αθηνών για φιλικά ματς με την Μικτή Χίου. Στις αιτήσεις της Ένωσης Χίου ανταποκρίθηκαν διάφορες ομάδες (είχαμε αναφέρει π.χ. την Α.Ε.Κ.), μεταξύ των οποίων και ο λαοφιλής Παναθηναϊκός.

Διαβάζομε λοιπόν στις 8 Ιουλίου το 1950 πώς ο Παναθηναϊκός απεδέχθη ευχαρίστως την πρόσκληση των Χιωτών για φιλικό αγώνα με την ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ.


Στις 26 Ιουλίου το πρακτορείο Παπάζογλου καλεί τους ενδιαφερόμενους για εκδρομή στη Χίο μαζί με τον Παναθηναϊκό. ΜΕΓΑΛΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Πράγματι στις 27 Ιουλίου μαθαίνουμε πως η ομάς του Παναθηναϊκού το προσεχές Σάββατο στις 6 μ.μ. αναχωρεί ατμοπλοϊκώς με την θαλαμηγόν ΚΥΚΛΑΔΕΣ εις Χίον. Ταυτόχρονα διαβάζουμε και την αποστολή του Παναθηναϊκού.


Περισσότερες λεπτομέρειες για την αποστολή του Παναθηναϊκού έρχονται την ημέρα του ταξιδιού του στις 29 Ιουλίου 1950. Η είδηση είναι στο πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς, με την συνέχεια του ρεπορτάζ στην σελίδα 4 που επίσης παραθέτω. Εκείνο που απορρέει από το άρθρο και πρέπει να καταγραφεί, είναι πως ο αγώνας ΜΙΚΤΗΣ ΧΙΟΥ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΟΣ έγινε στις 30 Αυγούστου 1950 ημέρα Κυριακή.


Η Αθλητική Ηχώ δημοσιεύει ανακοίνωση της Ε.Π.Σ. Χίου στις 2 Αυγούστου, η οποία ευχαριστεί τον Παναθηναϊκό, αναφέροντας ταυτόχρονα πως ήταν η μόνη Αθηναϊκή ομάδα που δέχτηκε να ανακουφίσει οικονομικά την Ένωση.


Για να φτάσουμε στο ουσιώδες και κορυφαίο δημοσίευμα στις 3 Αυγούστου το 1950.  Μας περιγράφονται οι λεπτομέρειες του ταξιδιού προς την Χίο, αναφορά για τις ομάδες, οι παίκτες των οποίων, θα επάνδρωναν την Μικτή Χίου, το αποτέλεσμα του αγώνα (4-2 νίκησε ο Π.Α.Ο.), τις εκδηλώσεις αναλυτικά μετά τον αγώνα, αλλά και την αναχώρηση της αποστολής του Π.Α.Ο.. Το όλο άρθρο χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική ποιότητα γραφής του αρθογράφου τότε Κ.Π. ΧΑΪΜΑΛΑ, άρθρο για φροντιστήριο στους σημερινούς επίδοξους γραφιάδες. Χαρακτηριστικό το διαχρονικό ερώτημα στο κείμενο για το τι έχει μέσα η μπάλα. Για να δοθεί η απόλυτα φιλοσοφημένη απάντηση, ταξίδια και διασκεδάσεις.


Οι αναφορές για εκείνη την επίσκεψη ολοκληρώνονται με ένα ποιηματάκι σε σατιρική στήλη της εφημερίδος, όπου το θέμα είναι ποιος «ποντικός» βούτηξε τις μαστίχες που είχαν δοθεί δώρο στην αποστολή του Π.Α.Ο..


Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Παναθηναϊκού στην Χίο με την επόμενη να γίνεται σχεδόν μισό αιώνα αργότερα. Σε άλλο αφιέρωμα να αναφέρω για την επίσκεψη του Ολυμπιακού στην Χίο γεγονός το οποίο αναγγέλθηκε λίγο αργότερα, στις 30 Αυγούστου το 1950. Παραθέτω το σχετικό δημοσίευμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ