Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ο Παναθηναϊκός στην Μυροβόλο Χίο

Συνέχεια στα αφιερώματα για το Χιώτικο Ποδόσφαιρο με ένα θέμα και πάλι από το 1950. Την χρονιά εκείνη έχουν πληθύνει υπερβολικά τα δημοσιεύματα περί του Χιώτικου ποδοσφαίρου, τα οποία όσον αφορά καθαρά το τοπικό ποδόσφαιρο, θα δούμε μία άλλη φορά.

Τα μακρινά και άγνωστα προς εμάς εκείνα δύσκολα χρόνια, η τοπική Ε.Π.Σ. Χίου υπό την προεδρία του εξαιρετικά δραστήριου και εξυπνότατου όπως ανακαλύψαμε Χαλλιορή, προσπαθούσε εκτός των άλλων να ορθοποδήσει και οικονομικά. Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα για τα οικονομικά και τις εν γένει προσπάθειες που έγιναν από μία υποδειγματικής λειτουργίας Ένωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πιθανή λύση για τόνωση των οικονομικών της Ένωσης ήταν μέσω των εισιτηρίων (για το πρωτάθλημα η Ένωση τότε εισέπραττε όλα τα εισιτήρια από τους αγώνες πρωταθλήματος), η πρόσκληση για  άφιξη των μεγάλων ομάδων των Αθηνών για φιλικά ματς με την Μικτή Χίου. Στις αιτήσεις της Ένωσης Χίου ανταποκρίθηκαν διάφορες ομάδες (είχαμε αναφέρει π.χ. την Α.Ε.Κ.), μεταξύ των οποίων και ο λαοφιλής Παναθηναϊκός.

Διαβάζομε λοιπόν στις 8 Ιουλίου το 1950 πώς ο Παναθηναϊκός απεδέχθη ευχαρίστως την πρόσκληση των Χιωτών για φιλικό αγώνα με την ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ.


Στις 26 Ιουλίου το πρακτορείο Παπάζογλου καλεί τους ενδιαφερόμενους για εκδρομή στη Χίο μαζί με τον Παναθηναϊκό. ΜΕΓΑΛΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ


Πράγματι στις 27 Ιουλίου μαθαίνουμε πως η ομάς του Παναθηναϊκού το προσεχές Σάββατο στις 6 μ.μ. αναχωρεί ατμοπλοϊκώς με την θαλαμηγόν ΚΥΚΛΑΔΕΣ εις Χίον. Ταυτόχρονα διαβάζουμε και την αποστολή του Παναθηναϊκού.


Περισσότερες λεπτομέρειες για την αποστολή του Παναθηναϊκού έρχονται την ημέρα του ταξιδιού του στις 29 Ιουλίου 1950. Η είδηση είναι στο πρωτοσέλιδο της Αθλητικής Ηχούς, με την συνέχεια του ρεπορτάζ στην σελίδα 4 που επίσης παραθέτω. Εκείνο που απορρέει από το άρθρο και πρέπει να καταγραφεί, είναι πως ο αγώνας ΜΙΚΤΗΣ ΧΙΟΥ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΟΣ έγινε στις 30 Αυγούστου 1950 ημέρα Κυριακή.


Η Αθλητική Ηχώ δημοσιεύει ανακοίνωση της Ε.Π.Σ. Χίου στις 2 Αυγούστου, η οποία ευχαριστεί τον Παναθηναϊκό, αναφέροντας ταυτόχρονα πως ήταν η μόνη Αθηναϊκή ομάδα που δέχτηκε να ανακουφίσει οικονομικά την Ένωση.


Για να φτάσουμε στο ουσιώδες και κορυφαίο δημοσίευμα στις 3 Αυγούστου το 1950.  Μας περιγράφονται οι λεπτομέρειες του ταξιδιού προς την Χίο, αναφορά για τις ομάδες, οι παίκτες των οποίων, θα επάνδρωναν την Μικτή Χίου, το αποτέλεσμα του αγώνα (4-2 νίκησε ο Π.Α.Ο.), τις εκδηλώσεις αναλυτικά μετά τον αγώνα, αλλά και την αναχώρηση της αποστολής του Π.Α.Ο.. Το όλο άρθρο χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική ποιότητα γραφής του αρθογράφου τότε Κ.Π. ΧΑΪΜΑΛΑ, άρθρο για φροντιστήριο στους σημερινούς επίδοξους γραφιάδες. Χαρακτηριστικό το διαχρονικό ερώτημα στο κείμενο για το τι έχει μέσα η μπάλα. Για να δοθεί η απόλυτα φιλοσοφημένη απάντηση, ταξίδια και διασκεδάσεις.


Οι αναφορές για εκείνη την επίσκεψη ολοκληρώνονται με ένα ποιηματάκι σε σατιρική στήλη της εφημερίδος, όπου το θέμα είναι ποιος «ποντικός» βούτηξε τις μαστίχες που είχαν δοθεί δώρο στην αποστολή του Π.Α.Ο..


Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Παναθηναϊκού στην Χίο με την επόμενη να γίνεται σχεδόν μισό αιώνα αργότερα. Σε άλλο αφιέρωμα να αναφέρω για την επίσκεψη του Ολυμπιακού στην Χίο γεγονός το οποίο αναγγέλθηκε λίγο αργότερα, στις 30 Αυγούστου το 1950. Παραθέτω το σχετικό δημοσίευμα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου