Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η πρώτη Σχολή Διαιτητών στην Χίο έγινε το 1950

Με την διαιτησία της Χίου το σημερινό αφιέρωμα καθώς πολύς αλλά δίκαια ο λόγος, για  την άνευ προηγουμένου περιπέτεια που δοκιμάζει σκληρά και άδικα τον Θ. Γιάχο.

Μπαίνοντας κάποιος στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Διαιτητών Χίου, ζητώντας να ενημερωθεί  για την ιστορία του Συνδέσμου, μεταξύ άλλων διαβάζει «Η πρώτη σχολή διαιτησίας στην Χίο έγινε το έτος 1960 αποτελούνταν από 30 νέους διαιτητές και στις εξετάσεις παραβρέθηκαν από Αθήνα ο Ελευθέριος Ζήλος και ο εν ενεργεία διαιτητής FIFA Ιωάννης Καλοφισούδης».

Σύμφωνα με τα όσα όμως βρήκα, αυτά που αναγράφονται στην εγκατελειμένη εδώ και καιρό ιστοσελίδα των Διαιτητών Χίου, είναι παντελώς λάθος. Και ιδού οι αποδείξεις.

Ξεκινάω με ένα δημοσίευμα στις 11 Ιουλίου το 1950 όπου μας πληροφορεί ότι ο Σταύρος Χατζόπουλος (τέως τότε διεθνής διαιτητής), κατ΄εντολή της Ε.Π.Ο. αναχωρεί για Χίο προκειμένου να φτιάξει σχολή διαιτησίας. Όμως αυτή η είδηση έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά όπως θα διαπιστώσουμε παρακάτω.


Αιτία της αναγγελίας περί της ίδρυσης της σχολής Διαιτησίας, η αθλητική Ηχώ στις 22 Ιουλίου 1950, ανήρτησε σχετικό ποιηματάκι, στην στήλη ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΑΤΙΡΕΣ


Στις 7 Αυγούστου το 1950 υπάρχει νέο δημοσίευμα το οποίο μας πληροφορεί γενικότερα για τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΙΟΝ. Εκεί διαβάζουμε πως κατά την περίοδο 1948-49 η Ε.Π.Ο., έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Ε.Π.Σ. Χίου Χαλλιορή, όπως ιδρυθεί σχολή διαιτητών στην Χίο. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά πως στην σχολή θα δίδασκε ο διαιτητής Χατζόπουλος ωστόσο το όλο θέμα φάνηκε να παγώνει. Την χρονιά εκείνη όμως θα γινόταν η γενική συνέλευση της Ε.Π.Ο., με τον πρόεδρο της τοπικής Ενώσεως να συμμετέχει για πρώτη φορά (αυτό προκύπτει από άλλο δημοσίευμα), όπου θα επανέφερε το θέμα. Στο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχουν γενικότερες χρησιμότατες πληροφορίες για τον αθλητισμό στην Χίο (Ν.Ο.Χ., Στίβος, Τένις). Παραθέτω το απόσπασμα αλλά ικαι ολόκληρο το άρθρο


Ακολουθεί η είδηση πως στις 12 Αυγούστου το 1950 πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Αθήνας Σωτήρης Ασπρογέρακας (διαιτητική μορφή της εποχής εκείνης, με μόνιμη σχεδόν παρουσία στους τελικούς του κυπέλου Ελλάδας) θα διδάξει επί 15μέτου εις την Σχολήν Διαιτητών της Ενώσεως Χίου κανονισμούς παιδιάς. Ωστόσο πάντα υπάρχουν οι επιφυλάξεις με τις αναπάντεχες αναβολές των ταξιδιών την εποχή εκείνη.


Εκεί όμως που ξεδιαλύνονται τα πάντα, είναι σε ένα δημοσίευμα στις 23 Αυγούστου το 1950, που μας πληροφορεί πως ο διαιτητής Ασπρογέρακας όντως όχι μόνο ήρθε στην Χίο, αλλά δίδαξε στην Σχολή Διαιτησίας 16 μαθητές της καλυτέρας κοινωνίας της Χίου, με παράλληλη δημοσίευση των ονομάτων των 16 αυτών υποψηφίων διαιτητών. Έμεναν στο προσεχές μέλλον να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ιδού το δημοσίευμα.


Προς βοήθεια του Συνδέσμου Διαιτητών το σχετικό αφιέρωμα, για να διορθώσουν την ιστορία τους. Ότι προκύψει στο μέλλον θα το αναρτήσω προς πληρέστερη καταγραφή της ιστορίας της Διαιτησίας στην Χίο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου