Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1949 – 50

Εκείνη η χρονιά γενικά ήταν πολύ δραστήρια για τις ομάδες και την τοπική Ε.Π.Σ.Χίου. Από τα δημοσιεύματα της εποχής μαθαίνουμε διάφορα όπως μεταξύ άλλων για τον πρωταθλητή της περιόδου 1948-49 που δεν γνωρίζαμε, μαθαίνουμε μέχρι ενός σημείου την βαθμολογία στο τρέχον πρωτάθλημα, για το Κύπελλο Ελλάδος με αγώνα που διεκόπη λόγω σκότους και κύπελλο Εορτών Χίου, για φιλικά με ομάδες της Μυτιλήνης αλλά και μεταξύ των ομάδων της Χίου, για τις δημοφιλέστερες ομάδες της επαρχίας (τότε), για την καλλιτεχνική φύση του τότε προέδρου της Ε.Π.Σ. Χίου Χαλλιορή, ποδοσφαιρικές Χιώτικες ειδήσεις από την δεκαετία του 30, περί γενικότερου αθλητισμού στη Χίο και διάφορα άλλα.

Ξεκινώ με την χρονολογική ταξινόμηση των γενικών ειδήσεων της εποχής (στην πορεία οι πιο «ειδικές»), αρκετές από τις οποίες προέκυψαν από τις παραπομπές σε παλαιότερα χρόνια. Υπήρχε για παράδειγμα μία στήλη με τίτλο ΠΡΟ 20ΕΤΙΑΣ όπου εκεί διαβάσαμε για την επίσκεψη της ομάδας του ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ κάπου το 1930, όπου έδωσε αγώνες με την ΑΝΔΡΙΚΗ και ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΙ της Μικρασιατικής, αλλά και με την ποδοσφαιρική, με αποτέλεσμα ισάριθμες ήττες. Στην ίδια στήλη διαβάσαμε για την επίσκεψη των ΝΕΩΝ ΒΥΡΩΝΟΣ για αγώνες κόντρα στον ΠΑΓΧΙΑΚΟ.


Σε άλλο δημοσίευμα στις 29 Απριλίου το 1950, προκύπτει μία πολύ σημαντική είδηση. Το 1948 που είχε περάσει από την Χίο η ΚΑΡΣΙΓΙΑΚΑ έδωσε αγώνα με την ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ. Το αποτέλεσμα ήταν 7-0 υπέρ της ΜΙΚΤΗΣ ΧΙΟΥ.


Τον Αύγουστο του 1950 έρχονται δυο πολύ σημαντικά δημοσιεύματα. Αιτία των δημοσιευμάτων αυτών η επίσκεψη του Παναθηναϊκού που βάλαμε σε προηγούμενο αφιέρωμα. Ο τότε απεσταλμένος της εφημερίδας δεν αρκέστηκε στο φιλικό με την Μικτή Χίου, αλλά έκανε γενικότερο ρεπορτάζ για τον αθλητισμό στο νησί. Το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύτηκε σε δύο συνέχειες στην Αθλητική Ηχώ τον Αύγουστο του 1950. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή καταγραφή και αναδρομή στον Χιώτικο αθλητισμό που έγινε ποτέ σε Πανελλήνιας κυκλοφορίας αθλητική  εφημερίδα. Στο πρώτο μαθαίνουμε τον πρωταθλητή περιόδου 1948-49 που ήταν ο ΑΣΤΕΡΑΣ. Το γεγονός ότι πήρε το πρωτάθλημα προκύπτει και από δημοσίευμα την 1η Δεκεμβρίου το 1949, όπου αναφέρονται οι ομάδες που θα αγωνιστούν στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Γίνονται επίσης γνωστά τα αθλητικά προβλήματα της εποχής, μαθαίνουμε για το γήπεδο πίσω από την Εμπορική Σχολή και την ιστορία του ως τότε


Στο επόμενο αφιέρωμα του ανταποκριτή, για τον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΧΙΟ μαθαίνουμε για αγώνες της ΜΙΚΤΗΣ ΧΙΟΥ με Τούρκικες ομάδες, αλλά και για αγώνα κόντρα στην ομάδα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ της Αθήνας. Μαθαίνουμε επίσης νέα για την γενικότερη δραστηριότητα στο νησί, για τον ΟΜΙΛΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΕΩΣ καθώς επίσης και μία σύντομη ιστορία για τον ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΧΙΟΥ.


Για τα προβλήματα της εποχής, ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ Χίου Χαλλιορής στέλνει εξαιρετική επιστολή στην Αθλητική Ηχώ, η οποία δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα στις 2 Αυγούστου το 1950, με τρομερό τίτλο. Αξίζει να την διαβάσετε.


Έχουμε δημοσίευμα για  την ανάδειξη των δημοφιλέστερων επαρχιακών ομάδων, όπως ψηφίστηκαν από τους αναγνώστες τότε της Αθλητικής Ηχούς. Δημοφιλέστερη από την Χίο η Μικρασιατική με 309 ψήφους στην 8η θέση, στη μέση ο Αστέρας και ο Αετός και στις τελευταίες θέσεις δημοτικότητας ο Λαίλαπας.


Είχα αναφέρει σε παλαιότερο αφιέρωμα για τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας τότε της Ε.Π.Σ. Χίου. Διαβάστε το δημοσίευμα στην στήλη ΣΚΙΤΣΑ από τις 22 Αυγούστου το 1950 και θα καταλάβετε. Ήταν οι εντυπώσεις που είχε αποκομίσει ο κορυφαίος Αρχιδιαιτητής Σωτήρης Ασπρογέρακας (γνωστών Παναθηναϊκών αισθημάτων σε άλλες όμως εποχές), που είχε έρθει στην Σχολή Διαιτητών να διδάξει.


Ακολουθεί η πρώτη συμμετοχή της Ε.Π.Σ. Χίου σε συνέλευση της Ε.Π.Ο. το 1949, με τον πρόεδρο Χαλλιορή να δίνει ρέστα στο κομμάτι της καταγραφής των πρακτικών της συνέλευσης. Πραγματική απόλαυση.


Για το κύπελλο Ελλάδος 8 Δεκεμβρίου 1949 έχουμε νέα για  τον αγώνα ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ – ΑΕΤΟΣ που διεκόπη λόγω σκότους, με τον Παλλεσβιακό να μην κάνει ένσταση  για τα αθεώρητα δελτία του Αετού, αλλά και για τον επαναληπτικό που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου το 1949, λίγες μέρες αργότερα, πρώτα στις 17 και μετά αναλυτικότερα στις 19 του μηνός.


Λίγο πριν τελειώσει το 1949 και μέσα στις γιορτές, έχουμε ένα φιλικό ανάμεσα σε Μικρασιατική και Λαίλαπα 1-0, ένα φιλικό ανάμεσα στις ομάδες ΓΥΜΝΑΣΙΟ – Κ.Ε.Υ.Β.  4-3 (η ΚΕΥΒ πρέπει να ήταν το Υγειονομικό που υπήρχε τότε στο νησί) και ένα αγώνα για το ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΟΡΤΩΝ ανάμεσα σε Μίκρα και Αετό. Στα τέλη της σεζόν (Αύγουστο του 50), έχουμε επίσης ένα φιλικό όπου ΑΣΤΗΡ ΧΙΟΥ – ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 6-1.


Δυστυχώς για το πρωτάθλημα εκείνης της περιόδου οι αναφορές είναι ελάχιστες. Μαθαίνουμε για δύο μόνο αγώνες και την βαθμολογία σε 5 αγώνες. Δυστυχώς ο πρωταθλητής δεν γίνεται γνωστός (ελπίζουμε να βρεθεί σε δημοσίευμα άλλης χρονιάς). Στις 19 Δεκεμβρίου υπάρχει το ΑΣΤΡΑΠΗ – ΑΕΤΟΣ 3-1 και στις 2 Μαρτίου το 1950 το Μίκρα – Αετός 7-1, στο φινάλε του πρώτου γύρου με την βαθμολογία σε 5 αγώνες.



Ακολούθησαν δύο αγώνες της Μικρασιατικής στην Μυτιλήνη τέλη Μαρτίου το 1950, για το ΚΥΠΕΛΛΟ ΒΡΕΤΤΟΥ (αθλοθετήθηκε από το Αθηναϊκό πρακτορείο Τύπου Βρεττού), το οποίο κατέκτησε ο ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ. Για πλήθος κόσμου κάνει αναφορά ο ανταποκριτής της εποχής που έγραψε  αναλυτικό ρεπορτάζ και για τους δύο αγώνες.



Τέλος, μία μάλλον ασυνήθιστη είδηση, περί ενός πακέτου αθλητικών ειδών εξ Αγγλίας για τον Αετόν Χίου. Παράκλησης να μην κρατηθεί δασμός.



Και κάπου εδώ ολοκληρώνονται τα αφιερώματα των ποδοσφαιρικών περιόδων εκείνης της εποχής καθώς αισίως φτάσαμε το 1950. Ο Θεός να μας έχει καλά και να μας δίνει υγεία, να έχουμε μεράκι και όρεξη, έτσι ώστε του χρόνου ή κάπου μέσα στις επόμενες γιορτές που δεν θα έχουμε τοπικό πρωτάθλημα, να συνεχίζω με τα αφιερώματα στις επόμενες χρονιές. Ίσως μέχρι το τέλος της βδομάδας υπάρξει κάποιο ειδικότερο θέμα από εκείνα τα χρόνια. Ευχαριστώ πολύ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΑΠΤΑΚΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου