Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η επίθεση χαρίζει νίκες, αλλά η άμυνα χαρίζει τίτλους



Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος με τον Κανάρη άξια στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Ο Ατρόμητος βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας επίσης άξια, αν και θα μπορούσε να έχει μερικούς βαθμούς παραπάνω. Το σημείο όμως που θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας και να σχολιάσουμε, είναι οι επιδόσεις της ομάδας σε άμυνα και επίθεση.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι για μας, σε μία ομάδα είτε επιτίθεται είτε αμύνεται την ευθύνη την έχουν όλοι. Συνεπώς όταν χάνετε η μπάλα στην επίθεση, από εκεί αρχίζει η άμυνα και το αντίστοιχο γίνεται όταν περνάει στην επίθεση και ξεκινά από την άμυνα. Το ποδόσφαιρο ως γνωστόν είναι συλλογικό άθλημα. Ο Μέσι μπορεί να έφτασε τα 86 γκολ αλλά από πίσω του είχε Τσάβι, Ινιέστα και τα άλλα παιδιά.

Πάγια θέση μας όλο αυτό τον καιρό, ήταν να μην ασκούμε ποτέ ατομική κριτική σε παίκτες του Ατρομήτου και να ψάχνουμε διακριθέντες  είτε σε νίκες είτε σε ήττες. Μήπως δεν τους ξέραμε? Όμως το θεωρούμε λάθος και παρατηρούμε ότι αυτό το λάθος το κάνει το «επίσημο» σαιτ του Ατρομήτου από το ξεκίνημα. Η συλλογικότητα σε μία ομάδα δεν εξυπηρετείτε κύριοι με την εξατομίκευση. Όλοι χάνουμε και όλοι κερδίζουμε. Ψιλά γράμματα αυτά, διότι άλλο δημοσιογραφικό σάιτ ή έντυπο που έχει θεωρητικά το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και άλλο το «οπαδικό» που δεν το έχει. Ρωτήστε τον προπονητή σας να σας εξηγήσει τι εννοούμαι μπας και δεν ξανακάνετε το ίδιο λάθος. Μας διαβάζει κανείς δημοσιογράφος που να ξέρει το αντικείμενο να μας πει και αυτός την άποψή του? Υπάρχει κανείς?

Ο Ατρόμητος λοιπόν φέτος όπως και πέρσι δεν έχει πρόβλημα επιθετικά. Είναι μία ομάδα πλασμένη να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο γεγονός που αποτελεί και πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα. Για να το αποδείξουμε αρκεί θα θυμίσουμε τους δύο αγώνες μπαράζ με Πανελευσιανιακό και Πέλοπα Κιάτου. Η Ελευσίνα που έπαιζε ανοιχτά και μας έδωσε πολλούς χώρους μας ευνόησε. Το Κιάτο όμως που έπαιζε κλειστά και στη κόντρα μας κέρδισε εύκολα.

Φέτος έχει φτάσει ήδη τα 48 γκολ σε 13 αγώνες. Πέρσι που πήρε το πρωτάθλημα, στο φινάλε του πρώτου γύρου είχε σημειώσει 37 γκολ σε 12 αγώνες ενώ  πρόπερσι που είχε τερματίσει 4ος  είχε σημειώσει 45 σε 15 αγώνες. Ως πενιχρή επιθετικά (σύμφωνα με τα κατοπινά δεδομένα), λογίζεται η χρονιά 2009-10 που είχε σημειώσει συνολικά στο πρωτάθλημα 46 γκολ. 

Πάμε όμως στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας, για το οποίο ευθύνονται και οι 11 που αγωνίζονται. Εκεί φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα άσχετα αν κάποιοι παράγοντες της ομάδας σε πρόσφατες δηλώσεις τους «βλέπουν» βελτίωση. Τα νούμερα τους διαψεύδουν.

Καταρχήν τα τελευταία χρόνια στη Χίο, η ομάδα που στην άμυνα δεν ξεπερνά συνολικά τα 20 γκολ παίρνει πρωτάθλημα.  Ο Ατρόμητος πέρσι δέχθηκε συνολικά 14, η Μίκρασιατική το 2010-11 δέχθηκε σύνολο 20, ενώ το 2009-10 που είχαμε μπαράζ, οι τρεις ισόβαθμες ομάδες Μίκρα, Καλαμωτή και Ηρακλής είχαν δεχθεί αντίστοιχα, 18, 19 και 17 γκολ στο σύνολο.  

Ήδη ο Ατρόμητος έχει δεχθεί φέτος στο μισό του πρωταθλήματος 17 (σε 13 αγώνες), όταν πέρσι είχε δεχθεί μόλις 9 (σε 12 αγώνες), όσα φέτος ο Κανάρης. Ενώ την περίοδο 2009-10 που τερμάτισε 4ος είχε δεχθεί στο τέλος του πρώτου γύρου 19 (σε 15 αγώνες).  

Καθαρά λοιπόν από θέμα στατιστικής, ο Ατρόμητος για να ελπίζει φέτος σε πρωτάθλημα, θα πρέπει να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα σε όλα σχεδόν τα ματς του δεύτερου γύρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπάλα παίζουν οι αριθμοί. Όμως το στατιστικό δείγμα υπάρχει για να το σεβόμαστε να το μελετάμε και να ξέρουμε πως και που βαδίζουμε.

Θα θυμίσω σε όσους είναι ακόμα στην ομάδα μία βροχερή Κυριακή στη χώρα όπου παίζαμε με τον Αστέρα και το σκορ ήταν 1-0 υπέρ μας πριν το ημίχρονο. Γυρίσαμε στο πάγκο και είπαμε «όπου νανε θα φάμε γκολ σύμφωνα με τα νούμερα». Μετά από ένα δυο λεπτά πράγματι δεχθήκαμε τέρμα. Κάποια πράγματα είναι νομοτέλεια.

Την Κυριακή ο αγώνας κόντρα στον Κανάρη είναι πολύ σημαντικός. Είναι λογικό «εχθροί» και φίλοι να εύχονται νίκη του Ατρομήτου, έτσι ώστε οι υπόλοιποι διεκδικητές να πλησιάσουν τον πρωτοπόρο Κανάρη. Προφανώς όμως τη νίκη θέλει πρώτιστα ο Ατρόμητος, ο οποίος θα έχει τις επιβεβαιωμένες απουσίες του Νιάκα και του Σταματελόπουλου ενώ και ο προπονητής Παπαθεοδώρου μάλλον θα είναι στο «σύρμα» καθότι αποβλήθηκε.

Η ομάδα παρά τις απουσίες, με όπλο την έδρα, την μαχητικότητα, το κίνητρο, τις 8 σερί νίκες, τον αγώνα κυπέλλου όπου απέκλεισε τον Κανάρη αλλά και την βοήθεια από το πάγκο, έχει την δυνατότητα να κερδίσει. Το ευχόμαστε ολόψυχα.  

«Έχουμε πολλούς παίκτες με έφεση στον επιθετικό τομέα, παίκτες που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι και να πάρουν στην πλάτη τους την ομάδα. Όμως η άμυνα κερδίζει τίτλους», Ράιαν Γκίγκς επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

16 σχόλια:

  1. αξιος!
    σε παρακαλουμε σε θέλουμε πιο συχνα να σε διαβαζουμε
    φιλαθλος ατρομητου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ayta pio allo sait mporei na ta grapsei na ta diabasoyme? Mono diloseis epi diloseon poy de lene tipota kai anamasane ta idia xaza pramata kai to poios ebale ta gkol kai eixe ta dokaria. BARETHIKAME PARTE TO XAMPARI. Parte paradeigma apo do kai grafte kai seis kati to diaforetiko.Oxi ta idia kai ta idia sinexeia koyrasan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα είναι χρήσιμα…αρκεί να υπάρχουν όλα…μαζί με τα στομάχια που θα το αντέχουν να υπάρχουν όλα.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Εχω την εντυπωση πως το αφιέρωμα που έκανα στη Μικρα οταν πηρε το πρωταθλημα δεν το εχει κανει ουτε η ιδια η Μικρα. Η Μικρα εχει ανθρωπο να φτιαξει και να αναλαβει να γραψει στο blog της αρκει να...

      Διαγραφή
    2. Εμμανουήλ ακούς?????????????????????????????????

      Διαγραφή
  4. μπραβο κ Ραπτακη. οχι μια ξερη ενημερωση απο το σαιτ του ατρομητου και 5 φωτογραφιες αυτο καταφεραν να κανουν μονο και το πληρωνουν κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαίωμά τους τι θα κάνουν και αν θα πληρώνουν. Ο καθένας ότι γνωρίζει και νομίζει κάνει και όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο και απλό να εκφράζεις συνεχώς φωναχτά ένα σωματείο…ιδου η Ρόδος.

      Διαγραφή
  5. κ. γιώργο πάλι έριξες την πινελιά σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΨΟΓΟΣ ΣΕ ΟΛΑ.
    Τώρα αυτό με το δημοσιογράφο τι το ηθελες? Σίγουρα σε διαβάζουν και γνησιοι και μη. Ο γνησιος πάντως δεν θα το παρεξηγησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναφορά ήταν ξεκάθαρο γιατί έγινε. Για να εμφανιστεί κάποιος κατ επάγγελμα δημοσιογράφος (εγώ δημοσιογραφία ξέρω αλλά δεν ζω από αυτή) και να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει, στο επιχείρημά μου ότι δεν πρέπει σε επίσημο σαιτ ομάδας να γράφουμε διακριθέντες ή υστερήσαντες ή να ξεχωρίζουμε ποδοσφαιριστές. Είναι τουλάχιστον άστοχο. Αυτό είναι δουλειά των εφημερίδων.

      Διαγραφή
  7. ...kai meta to xaos sta blog ti na leme tora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ. Όσοι χειρίζονται blog ομάδων κάνουν κόπο και σπαταλούν χρόνο και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζει κανείς. Οι πάντες προσφέρουν σε αυτό που λέγεται Χιώτικο ποδόσφαιρο. Ο καθένας με το δικό του τρόπο, πολύ ή λίγο δεν έχει σημασία. Η διαφορά είναι στην φιλοσοφία του καθενός, το χρόνο που έχει, την όρεξη, τις γνώσεις και την ελευθερία να εκφραστεί. Το καλό θα ήταν να υπάρχει πολυφωνία και να εκφράζονται απόψεις και θέσεις από παντού. Αυτό δεν υπάρχει στη Χίο. Αντιδρούν. Δυστυχώς το να εκτίθεσαι δεν είναι εύκολο. Και όταν το κάνεις πρέπει να το αντέξεις. Αλλιώς θα ανεβάζεις 5 άσχετες φωτογραφίες και θα γράφεις δύο αράδες. Πρόοδος στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το πλαστικό χόρτο, οι νέες μπάλες και οι φανέλες.

      Διαγραφή
  8. Kala ta grafis alla i statistiki den paizi panta mpala.tin sezon 2005 _2006 pali o koouts eixame fai 9 gol kai vgikame defteri kai tin epomeni zezon eixame mono 6 xamenous pontous kai pali deuteri.ara.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομιζω εγραψα στο κειμενο...."μπαλα δεν παιζουν οι αριθμοι" και το εχω κιτρινο και υπογραμισμένο, αλλά η στατιστική επίσης υπαρχει για μελετη και σεβασμό. Αρκεί για παράδειγμα να δεις στο μπασκετ ποσο πολυ εξελιγμένη είναι, πόσο την υπολογίζουν και την σέβονται. Αν ήταν να παιζουν οι αριθμοί δεν θα έπρεπε να παιζουν οι παικτες.Ξέρεις όμως που πάιζουν μονο οι αριθμοί? Στο στοίχημα. Οι αποδόσεις πως βγαίνουν?
    Καλημερα

    Γ.Ραπτακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή