Ο Αίσωπος ήταν αρχαίος Έλληνας
μυθοποιός και θεωρείται ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται
παραβολή ή αλληγορία. Οι μύθοι του έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι
άφταστη διδακτικότητα! Είναι παρμένοι από τη καθημερινή ζωή και τη φύση. Είναι
εξαιρετικά χρήσιμο να τους διαβάζουν μικροί και μεγάλοι. Να δύο διδακτικοί.
Οι λαγοί και οι αλεπούδες
Οι λαγοί κήρυξαν πόλεμο στον αετό και ζήτησαν από τις αλεπούδες να συμμαχήσουν μαζί τους.
«Πολύ ευχαρίστως θα σας βοηθούσαμε, αν δεν ξέραμε καλά ποιοί είστε και με ποιόν πολεμάτε» τους απάντησαν εκείνες.
Το ποντίκια και οι γάτες
Κάποτε οι γάτες κήρυξαν πόλεμο στα ποντίκια και τα κατατρόπωσαν. Τα ποντίκια, ξέροντας πως νικήθηκαν απ’ την αδυναμία και τη δειλία τους, διόρισαν αρχηγούς και στρατηγούς. Οι αρχηγοί μόλις εκλέχτηκαν λοιπόν, αποφάσισαν να ξεχωρίσουν απ’ τους άλλους κι έβαλαν κέρατα στα κεφάλια τους, για να δείχνουν τάχα πιο γενναίοι.
Στο μεταξύ, οι γάτες ξανάκαναν επίθεση και τους έστρωσαν στο κυνήγι. Τα ποντίκια έτρεξαν γρήγορα και χώθηκαν στις τρύπες τους. Έτρεξαν κι οι αρχηγοί τους, αλλά τα κέρατα τους εμπόδισαν να τρυπώσουν κι οι γάτες τους κατασπάραξαν.
μηπως τα ποντικια - γατες - αλeπουδες - λαγοι κτλ έχουν καμια σχεση με τις κωλοτουμπες του άλλου blog??????? του χιωτικου?(παντα για blog μιλαμε)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΟΡΘΩΣΗ: με τους κολωτουμπες που λέει το άλλο blog
ΔιαγραφήΟ Αίσωπος απλά έλεγε τις αλληγορίες του αφήνοντας το κοινό του να «μεταφράζει» και να «ερμηνεύει». Ταίριαξε, σύγκρινε, παρομοίωσε, κρίνε και θα δεις σε πόσες «εφαρμογές» μπορείς να βάλεις αυτούς τους δύο μύθους. Θα εκπλαγείς. Δεν πρόκειται να φωτογραφίσουμε απολύτως τίποτα. Αφήνουμε τα πάντα ανοιχτά επίτηδες καθότι το εύρος είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσουν πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή